MMA fanovi, stisnite šaku za Fedora i Wanda!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 19.11.2011 11:37h Autor:

Fedor Emelianenko i Wanderlei Silva

Marko Petrak komentira odlučujuće dvoboje za nastavak karijere Wanderleija Silve i Fedora Emelianenka.

Ovaj bi komentar vjerojatno trebalo pisati u ponedjeljak, no velikani poput Wanderleija Silve i Fedora Emelianenka, koji su toliko zadužili slobodnu borbu, zaslužuju i dva teksta, ako je to potrebno.

Nakon što su se prije dva tjedna od MMA-ja oprostili Mirko Filipović i BJ Penn, svijet slobodne borbe i ovog bi vikenda mogao ostati bez dva velikana ovog sporta. Ukoliko izgubi od Cung Leja, “Ubojica Sjekirom” sigurno više neće naići na razumijevanje čelnika UFC-a koji su mu ionako već prilično toga progledali kroz prste. Kada kažemo prilično toga, mislimo na brutalne nokaute koje je pretrpio od kada je stigao u UFC. Wand se jednostavno nije pronašao u američkoj promociji. Dojam je kako mu kavez nikada nije sjeo kao ring. 1-2 na početku karijere i 2-4 od kada se vratio 2007. katastrofalni su rezultati za borca koji od 2000. pa sve do 2004. i onog meča protiv Marka Hunta, bio neporažen u Prideu. Ne bi bilo krivo reći da je upravo Cro Cop načeo Brazilca i da je onaj brutalni nokaut high kickom označio početak njegovog kraja. Od tada, Wand je u pet godina uspio skupiti samo dvije pobjede, protiv Keitha Jardinea i Michaela Bispinga. Puno je više bilo teških nokauta (Henderson, Jackson, Leben) zbog kojih je predsjednik UFC-a, Dana White rekao: Ja ovo više jednostavno nemam srca gledati.

I zato bivšem Prideovom prvaku očajnički treba pobjeda i kvalitetan nastup protiv Cung Leja na UFC-u 139. Ružno je javno navijati protiv atraktivnog i korektnog borca kao što je Le, no MMA fanovi bi trebali stisnuti šaku za Wanda ukoliko ovu legendu i dalje žele gledati u kavezu!

Gotovo u istoj situaciji nalazi se i Fedor Emelianenko. Nekoć neprikosnoveni vladar svijeta u teškoj kategoriji suočio se sa zidom nakon tri teška poraza prekidom koja je doživio u posljednjih godinu i pol dana. Možda bi bolje bilo reći da se suočio s ogledalom i vlastitim odrazom u njemu koji više nije niti sjena onog Pride borca iz svojih najboljih dana. Fedor nema problema sa svojim poslodavcem jer je otkaz u Zuffi već dobio. U M-1 Globalu je suvlasnik, a ova promocija i menadžerska agencija upravo na njegovoj kičmi gradi svoj image i financijski uspjeh. Stoga se Rus ne mora bojati otkaza, no mora se bojati pogleda u to ogledalo kada završi dvoboj protiv Monsona. Ukoliko će pretrpjeti još jedan poraz, a lice će mu biti “isfaširano” kao nakon Big Foota ili razočarano kao poslije Werduma ili Hendersona, Posljednji Imperator će vrlo vjerojatno i sam reći: Dosta je bilo!

I tada bi zaista bilo dosta. U modernom gladijatorstvu teza o rasprodaji ugleda i ne drži previše vodu. Kvaliteta je prevelika, konkurencija prejaka, vrijeme neumoljivo teče, a rok trajanja imamo svi. Ipak, Fedor je klasa više od Monsona i u svojim najgorim danima. Ukoliko izgubi i ovaj meč, vrijeme je da se zaista posveti gradnji svoje kuće i svojoj tek rođenoj kćeri. I Monson je korektan borac koji nas je često znao oduševiti svojom elokventnošću, načitanošću i pametnim pogledima na život. No, pravi MMA fanovi će ovog vikenda navijati za njegovog protivnika. Nitko ne želi gledati kako nam ideali umiru. Upravo bi se to moglo dogodili ovog vikenda…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI