MMA fan ste? Onda se morate informirati o novim pravilima koja se primjenjuju od 1. siječnja!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 11.01.2017 12:29h Autor:

Herb Dean

15. siječnja (16. prema našem vremenu) u Phoenixu će se održati prvi ovogodišnji UFC event – “UFC Fight Night 103” . Legendarni bivši dvostruki UFC šampion BJ Penn se vraća u akciju protiv ultra talentiranog i neobično atraktivnog Yaira Rodrigueza. No, nisu samo sjajni mečevi na ovom popisu borbi ono na što će borilački fanovi posebno pripaziti. Priredba u Arizoni će biti prva na kojoj će se službeno primijeniti nova “Unificirana MMA pravila” koja su na snagu stupila s prvim danom 2017. godine. Podsjećamo, izmjene su donešene još ovog ljeta i to od strane američkog Udruženja Boksačkih Atletskih Komisija (ABC) s 42 glasa za i državom New Jersey koja je odbila predložene izmjene zbog novog pravila koja određuju kada je “borac na podu”.

Prije nego što se bacimo na sam meritum stvari, odnosno objasnimo što se to točno mijenja, bitno je naglasiti da će ove promjene neminovno donijeti određene diskrapancije u samoj primjeni. Naime, ABC je tijelo koje ne može prisiliti pojedinu Komisiju određene savezne države da pravila i usvoji jer se radi o autonomnim tijelima koja su tek udružena u ovu asocijaciju. Tako su neke države već izglasale promjene, neke se to spremaju, a neke to niti ne žele; poput već spomenutog New Jerseya. Brazilska MMA Atletska Komisija, koja aktivno surađuje s američkim regulatornim  tijelima, je potvrdila da će koristiti nova pravila te je i sama kao pridruženo tijelo sudjelovala na konferenciji gdje su nove mjere i donesene. Kako će reagirati regulatorna sportka tijela drugih država izvan SAD-a tek treba istražiti i vidjeti. No, vodeći se dosdašnjom praksom, UFC i Bellator (kada održava priredbe u drugim zemljama), ne bi trebali imati posebnih problema jer su se do sada regulatorna sportska tijela pojedine države uglavnom bezpogovorno prilagođavala onome što velike promocije od njih traže vodeći se koristi dolaska velikih borilačkih organizacija na svoje tržište.

10-8 runde

Ukoliko će se suci, a tu mislimo i na one u borilištu i na one bodovne, pridržavati novih pravila, promjene bi mogle biti prilično drastične. Naime, među ostalim, nova pravila nalažu i potiču bodovne suce da su puno “lakši na okidaču” kada su u pitanju “10-8” runde. Prema novim uputama, ukoliko je jedan borac duži period vremena unutar jedne rudne dominantan u odnosu na svog protivnika, uspio je nanijeti značajnu štetu te ostvariti svoje taktičke i tehničke planove, suci bi mu trebali dodijeliti rundu s bodovnom razlikom od dva poena (10-8). To je značajna promjena u odnosu na dosadašnju situaciju s obzirom da su 10-8 runde u MMA sportu bile gotovo endemske. Tako bi se bodovale dionice borbe u kojima bi određeni borac doslovno svih 5 minuta boravio u “full mount” poziciji svom protivniku ili slično dominantne situacije. Ako dobro razmislite o promjenama koje bi novo pravilo moglo donijeti, one su drastične i kako Amerikanci vole reći imaju “game changing” karakter. Samo jedna dosuđena 10-8 runda podređenog boraca u dvoboju gura u vrlo nezavidnu situaciju i bodovni zaostatak koji je vrlo teško sustići. Posebno, ako govorimo o dvoboju na 3 runde. No, tu bi na dobiti mogli biti gledatelji i MMA fanovi koji će češće gledati “očajne” borce “u lovu na glavu” svog protivnika svjesni da će na bodove vrlo teško sustići bodovni zaostatak, a prisiljeni brzim protokom vremena u meču. Tako bi se broj nokauta i završetaka borbi bilo koje vrste mogao posredno povećati zbog primjene novog pravila što je svakako dobro za atraktivnost sporta i njegovu popularnost.

Uostalom, dosadašnje bodovanje je bez ikakve dileme bilo iznimno nepošteno. S 10-9 su suci pored borilišta gotovo uvijek bodovali runde u kojima bi neki borci i u nekoliko navrata završavali u nokdaunu, a s istim rezultatom bi redovito neki drugi borac dobio rundu u kojoj praktički nije bilo ispaljenog udarca, nego su suci honorirali njegovu kontrolu borilišta i agresiju.

Kontrola borilišta i agresivnost padaju u drugi plan

Upravo je ova posljednja rečenica sjajan uvod u drugu vrlo značajnu promjenu pravila koja je stupila na snagu 1. siječnja. Naime, kontrola borilišta i agresivnost, elementi koji su se do sada relativno ravnopravno koristili prilikom bodovanja određenog MMA meča, bi od sada trebali biti drugom planu. Oni će se primjenjivati tek ako su protivnici unutar runde bili potpuno ili gotovo potpuno ravnopravni u segmentima efektivnog udaranja i efektivnog grapplinga. Tek ako suci po ova dva kriterija ne mogu odrediti pobjednika runde, smiju se okrenuti narednim kriterijima, a to su agresivnost i kontrola borilišta. Plastično objašnjeno, od sada se broji isključivo načinjena šteta, a tko koga ganja po borilištu i tko je agresivniji u iniciranju akcije je manje bitno. Nadalje, nije dovoljno tek stisnuti borca uz žicu u klinč poziciji ili ga srušiti na parter da bi za to bili honorirani. Suci bi od sada trebali bodovati isključivo pozicije koje su kapitalizirane. Odličan primjer je dvoboj Neila Magnyja i Johnyja Hendricksa na UFC-u 207 čiji je konačni rezultat donio dosta kontroverznih reakcija. Na njemu je, naime, već primjenjen novi trend u bodovanju koji je honorirao više štetu koju je Magny zadao Hendricksu, nego rušenja i klinč bez previše ofenzivnih udaračkih tehnika ili nastojanja da se dvoboj završi nekim zahvatom bivšeg UFC prvaka. Tako bi u budućnosti češće trebali vidjeti situacije u kojoj borci “s leđa” dobivaju runde samo zato što su aktivniji (udaraju s donje pozicije ili pokušavaju neki zahvat) od protivnika koji ih je srušio na parter, ali se sada odlučio na “lay and pray” taktiku.

Nije pogrešno reći da bi i ovo pravilo trebalo generalno doprinjeti atraktivnosti MMA dvoboja jer će hrvački orijentirani borci morati unaprijediti svoje kvalitete. Morat će se više orijentirati na udaranje, a to će svakako otvoriti mogućnost njihovim protivnicima da lakše pobjegnu iz nezavidnih pozicija. Lako je zaključiti da bi novim pravilom MMA mečevi trebali dobiti na dinamici, tempu i atraktivnosti.

Borac na podu

Od ostalih promjena valja izdvojiti ono vezano uz borca koji se nalazi na podu, odosno dopuštenje da ga se udara koljenima ili nogama u takvim situacijama. Za definiciju “borca na podu” se do sada koristilo pravilo “tri točke” koje je sada drastično pooštreno. Ukoliko ne želi biti udaren koljenom ili nogom u predio glave, borac od sada na podu mora imati obje noge (ili koljena) i obje ruke s dlanovima prema zemlji na kojima se težinom pridržava. Tek tada već spomenute tehnike nisu dozvoljene jer se smatra da je “on na podu”. Promjena pravila je nastupila jer su mnogi borci zloupotrebljavali onu staru puno liberalniju regulu. Ranije je bilo dovoljno imati dvije noge na podu i jednim prstom na ruci doticati parter kako bi bili amnestirani od udaraca nogom ili koljenom u glavu.

Usmjeravanje prstiju prema očima protivnika

Mala, ali vrlo bitna promjena pravila je vezana uz iznimno čestu negativnu pojavu tijekom dvoboja slobodne borbe – ubode prstima u oči radi otvorenog dizajna MMA rukavica. Od sada su suci u borilištu obavezni upozoriti borca koji čini pokrete ruku s otvorenim dlanovima i prstima usmjerenima prema svom protivniku da je u prekršaju. Ukoliko se ista radnja nastavi, sudac je primoran oduzeti bod borcu koji se ne pridržava novih pravila i tako ugrožava zdravlje svog protivnika.

Jedino novo pravilo koje se primjenjuje isključivo na ženski dio populacije jest odjeća koju djevojke nose tijekom dvoboja. I dok je do sada bio dopušten opušteniji dizajn “uniforme” šireg kroja, od sada su djevojke prisiljene nositi pripijeni “body” tip gornjeg dijela dresa.

Sada protivnika možete hvatati za ključnu kost

Dva pravila, odnosno prekršaja koja od 1. siječnja više nisu u uporabi, jesu “udarci petom u bubrege” i “hvatanje protivnika za ključnu kost”. Oba ova poteza su od sada dozvoljena i legalna. Valja spomenuti i termin “šteta” (damage) koji je do sada korišten u “Unificiranim MMA pravilima” kao kriterij za bodovanje. Taj je termin zbog svoje pretjerane brutalnosti i neželjenih konotacija promjenjen u “impact” što se na naš jezik može doslovno prevesti kao “utjecaj”. I dok su prije suci instruirani da honoriraju “štetu koju su udarci jednog borca učinili drugom”, od sada će se govoriti “utjecaj koji su udarci jednog borca imali na drugog”.

Sve u svemu, nova pravila će gotovo sigurno donijeti dosta nekonzinstentnosti u svojoj primjeni, barem u početnom periodu dok se sve atletske komisije ne prilagode i počnu na pravi način primjenjivati donesene regule. U teoriji su sva pravila pozitivna i trebala bi imati pozitivan utjecaj na čitav sport, no praksa je često čudna i nepredvidiva. Tek je za vidjeti koliko brzo će se mlad sport poput slobodne borbe prilagoditi novim pravilima koja nisu drastična, ali mogu biti itekako značajna.

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI