Miočić vs. Ngannou – Rocky IV u stvarnom svijetu!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 04.12.2017 18:09h Autor:

Ilustracija

Ispred UFC-ovog teškaškog prvaka, Stipe Miočića, nalazi se ispit karijere, može se reći i ispit života. Uskoro ga čeka duel s borcem kojeg se slobodno može predstaviti proizvodom, odnosno projektom njegovog poslodavca. Stipe Miočić morati će obraniti svoj pojas, ali i svoje ime, ugled i ostavštinu protiv Francisa Ngannoua, borca kojem UFC osigurava apsolutno sve što je potrebno da bi došao na vrh. I tamo što duže ostao. Rocky IV, odnosno Rocky Balboa protiv Ivana Draga? Jako blizu…

Miočić je do svega došao radom, trudom, zalaganjem i rezultatima. Rezultatima kakvih je bilo potrebno više nego nekima prije njega, posebno u teškoj kategoriji. Nikada nije ništa tražio preko reda, uvijek je sve obavljao kako je UFC tražio, nikada nije bio niti blizu nekog skandala, a protivnike je jednostavno čistio. Naravno, bila su tu i dva poraza, od Stefana Struvea i Juniora Dos Santosa, no jednog je osvetio, dok je drugi pao daleko od prilike da u skorije vrijeme ponovno uđe s Miočićem u kavez. No, Stipe Miočić nikada nije bio profil prvaka kakvog UFC želi, posebno u teškoj kategoriji. Nije to bio niti Frank Mir, spomenuti Junior Dos Santos također, pa čak niti legenda kao Randy Couture nije bio prvak kakvog su oni htjeli. UFC prvak po njihovom ukusu je relativno Cain Velasquez, zbog brojke meksičke publike, no onaj pravi po njihovom ukusu je samo i jedino bio Brock Lesnar. Borac koji je napao UFC titulu kao vlasnik skora 2-1.

Francis Ngannou nije imao početne privilegije kao spomenuti, zbog toga što ga je UFC morao prvo izgraditi, za razliku od Lesnara koji je došao kao kečerska zvijezda, no trenutna priča je slična, barem sa strane marketinškog potencijala. Francis Ngannou izgleda i djeluje kao najstrašniji čovjek na svijetu. To je ono što pali kod američke publike kada su u pitanju teškaši. Oni ne traže tehničara, malo čak i manjeg teškaša nego što je ostatak, kao što je Stipe Miočić. Ne traže vrhunskog grapplera kao što su Frank Mir ili Fabricio Werdum, kao što ne traže niti mladog europskog udarača, što je naravno bio Andrei Arlovski u vrijeme svog šampionskog vremena. Amerikancima kao teškaškog prvaka možeš najbolje prodati zvijer. I kada su tu zvijer napokon pronašli, odlučili su se posvetiti mu se u potpunosti. Nema sumnje kako je UFC u Francisa Ngannou uložio više resursa nego u bilo kojeg borca u povijesti promocije. Kako financijskih, tako i logističkih. On je prvi borac koji ništa ne mora raditi sam, nego sve što mu je potrebno će mu osigurati UFC, kao i što će oni od njega stvoriti upravo ono što oni žele. Neću pogriješiti ako kažem da je UFC pandan ruskom sportskom inženjeringu, a da je “Predator” stvarni Ivan Drago. Zapravo, evo dva usporedna videa koji su jako dobar primjer navedenog.

Kad je vodstvo UFC-a u Francisu Ngannou prepoznalo ono što traže od teškaša kojeg vide na tronu, Kamerunac je automatski preselio u Ameriku, u Las Vegas. I to ne u neki od tamošnjih timova, poput Syndicate MMA ili Extreme Couture. Ne, sama promocija je Francisu osigurala stan i hranu unutar njihove službene zgrade, u sklopu koje se sada nalazi UFC Performance Centar, najbolje opremljeni sportski centar vezan uz MMA na svijetu. I Francisu su dali apsolutno sve što se tamo nalazi na raspolaganje. Dana White je čak dodao kako ga svakodnevno viđa, budući da Francis živi na istom katu na kojem se nalazi njegov ured. Kamerunac u sklopu toga ima pristup najbolje opremljenoj dvorani i teretani na svijetu, da ne nabrajamo još bazen, saunu i ostale dijelove objekta. Unutar centra se nalaze sportski laboratoriji u kojima se vrhunski kineziolozi i fizičari bave apsolutno svakim dijelom tijela koji ima utjecaja i svoju ulogu u bavljenju sportom. Francis Ngannou tamo provodi svoje vrijeme i UFC se brine o tome kako da on postane bolji i tu paze na svaki detalj.

Ne moramo dodatno spominjati kako se unutar centra nalaze i vrhunski nutricionisti, kuhari i medicinsko osoblje te da je time borcu automatski osigurana najbolja moguća suplementacija, prehrana i medicinska skrb. Moramo li spominjati kako su tu i dodatne instrukcije engleskog jezika, kao i vjerojatna svojevrsna škola ponašanja i trash talka, pošto se i na tom polju vidi napredak? Sve što on izjavi ispada planski i smišljeno, odnosno napisano od strane psihologa i stručnjaka komunikacije, koji su tu da mu pomognu i na tom polju. Jer, UFC neće ništa prepustiti slučaju, UFC brine oko svakog detalja vezanog uz svoj trenutno najzanimljiviji originalni proizvod. Jer, prema svemu što vidimo i što možemo popratiti, Predator je upravo to, proizvod UFC-a. Nešto što planiraju izgraditi upravo onako kako oni smatraju da treba. A Francis Ngannou nema ništa protiv toga, jer zauzvrat dobiva slavu, novac i sve najbolje moguće uvjete koje jedan MMA borac može zamisliti. I pored toga još ima PR tim koji se bavi upravi njime, s ciljem da postane najveća MMA zvijezda na svijetu, da postane novo zaštitno lice UFC-a i samog sporta.

Dakle, Stipu Miočića čeka težak zadatak. On će se morati doslovno boriti protiv svog poslodavca, odnosno Francis Ngannou biti će njihov predstavnik, koji će pokušati riješiti taj mali problem u poslovanju. Ngannou je zapravo UFC-ov poslovni potez koji bi trebao dovesti do prosperiteta na određenom polju. Barem oni tako na to gledaju, a moramo priznati kako to nije daleko od istine. Amerikanci su publika koja će kupovati mečeve Francisa Ngannoua, posebno ukoliko on bude UFC prvak. Zapravo, nema sumnje kako će se i borba za titulu jako dobro prodati jer će se marketinški pobrinuti za to. I nemojte misliti kako će kroz razne promo uratke promovirati Stipu Miočića. Stipe će doživjeti nešto slično kao što je doživjela Amanda Nunes tijekom promo akcije za UFC 207, na kojem se borila protiv Ronde Rousey, unatoč tome što je ona bila prvakinja koja brani pojas. Stipe će biti gurnut u drugi plan, a sve će se svoditi na to kako po titulu dolazi najopasniji čovjek na svijetu. A tko ne želi na djelu vidjeti nekoga tko nosi takav nadimak te ide po takav službeni naslov? Neće biti bitno što se s druge strane nalazi prvak koji bi trebao biti primjer američkog heroja. Čovjek je vatrogasac, ej ljudi, vatrogasac! Svatko tko malo bolje poznaje američki način razmišljanja je upoznat s time što u američkom društvu znači biti vatrogasac, posebno nakon 9/11. Ali, Stipi Miočiću niti to nije pomoglo. Nažalost, po njega, američka MMA teškaška publika je “popušila” Brocka Lesnara i njima treba nova slična pojava.

Dakle, ostaje pitanje kako da Stipe “Rocky” Miočić savlada Francisa “Dragu” Ngannoua? S time da ovdje Stipe neće imati cijelu državu iza sebe, kao što je to imao Apollo Creed, a kasnije i Rocky. Stipe će imati svoje vjerne fanove, prave zaljubljenike u MMA te one koji žele tog sportaša vidjeti na vrhu. Protiv sebe imati će sve ostalo, uključujući i svog poslodavca, koji će se moliti za njegov poraz i već brojati dolare u očima. A tako se nije lako pripremati. Srećom, ovdje bi Stipi moglo pomoći to što je uvijek bio povučeniji i mirniji čovjek, pa se neće nešto puno promijeniti. Neka se Francis priprema pod svjetlom reflektora, neka daje izjave kako će sahraniti sadašnjeg prvaka i neka svako malo izlaze novi podaci o njegovim superiornim postignućima i performansama. Miočić tu svu vatru treba ugasiti ignoriranjem i bavljenjem jedino samim sobom i onim što će napraviti kada sudac da znak za početak njihove borbe.

Što treba napraviti u borbi, kakva treba biti taktika, kako treba izbjeći snaže udarce Kamerunca? To ćemo ostaviti za neku drugu kolumnu te naravno njegovom timu za koji ne sumnjamo da će smisliti pravu strategiju. Na Stipi će biti da to provede u djelo. A onda ćemo možda dobiti potpuni Rocky IV rasplet, odnosno onaj gdje će Ivan Drago pasti i morati priznati kako se susreo s boljim od sebe. A onda i UFC može imati rezervni plan uz priču o Davidu i Golijatu, pa možda ovdje također David dođe do pobjede, a svi znamo kako je David jedan od najpopularnijih biblijskih likova. Stipe Miočić, Rocky Balboa ili David, zapravo je tako nebitno, bitno je jedino da trenutni teškaški prvak održi glavu na svome mjestu, shvati kako protiv sebe ipak ima samo ljudsko biće te da dovede UFC do toga da krenu raditi s drugačijom promocijom. Mora se potruditi da ih ostavi bez izbora.

A onda ćemo možda imati Stipu Miočića, prvaka koji je savladao najopasnijeg i najsnažnijeg čovjeka na svijetu! I UFC više neće imati izbora nego shvatiti kako pravi proizvod cijelo vrijeme imaju ispred sebe.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI