Lijepo je biti hrvatski MMA fan!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 19.06.2012 10:16h Autor:

Hrvatski trio

Marko Petrak komentira sjajan svibanj za hrvatski borilački sport.

Tri od tri. Tri Hrvata u nastupila u protekla dva tjedna na najvišem nivou svjetske borilačke scene i sva tri su slavila nakon prilično impresivnih predstava.

Najprije Pokrajac u ratu s Fabijom Maldonadom, a zatim Cro Cop i Stipe Miočić proteklog vikenda. Ako tome dodamo nedavnu pobjedu Zelga u Indiji, onda slobodno možemo konstatirati da je svibanj bio vjerojatno najuspješniji mjesec za hrvatske borce u dugo vremena. Tko bi poželio više za zemlju od 4.5 milijuna ljudi. U moru problema, recesija, političara, kriminala i prevara, upravo nas ljubav prema borilačkim sportovima i sjajni rezultati naših boraca mogu barem na trenutak odmaknuti od negativne stvarnosti koja nas svakodnevno okružuje. Ponekad je ipak lijepo biti Hrvat!

Ne treba zaboraviti kako su Pokrajac i Miočić sada slavili u čak tri posljednja nastupa (Miočić je i dalje neporažen) u najjačoj MMA promociji na planetu čime su dodatno skrenuli pažnju svjetske javnosti na svoje neosporne kvalitete. Nova pobjeda ili dvije bi ih definitivno gurnule u gornji dom poluteške, odnosno teške divizije, te bi im osigurale mečeve protiv samog svjetskog vrha. Kada je prošle godine bilo jasno da se Mirkov MMA put ozbiljno približava samom kraju, bojali smo se za budućnost hrvatske slobodne borbe na najvišem nivou. Pokazalo se neopravdano. S Pokrajcem i Miočićem, te Zelgom koji se ponovno vratio svojoj staroj navici nokautiranja protivnika, dojam je da dugoročno nema razloga za brigu. Dapače, slijede nam još bolji i svjetliji dani.

Cro Cop je  autoritativnom i rutinskom predstavom u Madridu razveselio K-1 i Pride nostalgičare. Svjetski mediji su puni hvale za pobjedu protiv Španjolca Lorena i Mirkov nastup opisuju s rečenicama poput "vratio se stari Cro Cop" ili "to je Mirko kojeg smo voljeli". I, zaista, hrvatski veteran je napokon oslobodio zloću u svojim nožnim udarcima koju je dugo vremena bezrazložno držao pod ključem u podrumu. Napokon smo ponovno vidjeli opake "middle kickove" koji su već na samom početku meča presjekli španjolskog borca. Na kraju je uspio i povezati ruke zavukavši pritom nekoliko sjajnih aperkata ispod Jorgeovog bloka. Konačni rezultat je bio očekivan. Španjolac kleči na podu te se u agoniji boli ne može dići na noge. Ipak, ne treba se zavaravati i živjeti u oblacima. Za pobjede protiv boraca kao što su Daniel Ghita ili Badr Hari će trebati još mnogo više. Mirko treba nastaviti u ovom ritmu te prije sljedećeg nastupa mora još malo ubrzati kretanje, povezati dodatno ručne tehnike i bolje maskirati pokušaje svoje specijalke – high kicka. Tek tada će biti prava opasnost za sami K-1 vrh.

Kada bi nakon svega što smo vidjeli od Stipe Miočića u UFC-u trebali opisati našeg borca jednom riječju, ona bi sigurno bila "zastrašujuć". 111 kilograma težak, izrezan poput nekog poluteškaša ili čak borca srednje kategorije, pokazatelj je da se iza tog dalmatinskog robusnog skeleta zaista krije opasna snaga. Osim što je protiv Del Rosarija pružio impresivnu predstavu, Stipe je pokazao tri odlike šampiona: ogromno srce, vrhunsku bradu i konstantni napredak. Još jednom je jasno dokazao da nema nikakvih kompleksa i da će se potući sa svakim u diviziji, pa čak i s izuzetno opasnim bivšim svjetskim Muay Thai prvakom kao što je Del Rosario. No, kada nije išlo na nogama, Miočić je borbu prilično lako preselio na pod i tamo je demonstrirao što znači opaki GNP. Njegovi laktovi su u samo par trenutaka od Del Rosarijovog lica napravili neprepoznatljivu oranicu punu brazda koje će zacjeljivati sljedećih mjeseci. Teško se sjetiti borca teške divizije, osim Caina Velasqueza, koji ima ovako ubojit i autoritativan GNP jednom kada osigura željenu poziciju na podu. Iako je pokazao mnogo toga dobroga, Miočić je demonstrirao i neke stare boljke kojima smo svjedočili u mečevima s Beltranom i De Friesom – prejednostavno prima teške udarce dok se dvoboj odvija na nogama. Do sada je to kompenzirao svojom dalmatinskom bradom koja očito može izdržati i nalet tegljača, no za mečeve koji mu slijede ipak valja još malo zatvoriti rupe u gardu i pripaziti na taj segment svoje obrane. Ukupno gledajući na Miočića s pravom gledaju kao na skorašnjeg izazivača i borca koji će obilježiti tešku kategoriju u sljedećih nekoliko godina.

I na kaju pohvala na skromnosti i primjerenom ponašanju našem borcu. Stipe je u najavama prije meča, kao i u intervjuima nakon vrijedne pobjede pokazao da se radi o korektnom momku kojeg slava (koja slijedi) sigurno neće pokvariti. Svima onima koji se hrane komentarima kako Miočić nije Hrvat nego Amerikanac, poručujemo da mu pogledaju šahovnicu koja je i ovaj put krasila njegove hlačice. Stipe je baš kao i Mirko, odnosno Igor, pravi ambasador naše zemlje u najjačoj svjetskoj MMA promociji i na tome mu veliko hvala!

Marko Petrak

[email protected] 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI