Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Konačna analiza meča Miočić vs. Overeem: Zašto je Stipe favorit protiv Overeema! | Fight Site

Konačna analiza meča Miočić vs. Overeem: Zašto je Stipe favorit protiv Overeema!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 05.09.2016 15:27h Autor:

Stipe Miočić i Alistair Overeem

Prognozirati mečeve u teškoj kategoriji je iznimno nezahvalno. Možete biti najbolji svjetski analitičar, najjači stručnjak na polju slobodne borbe, najiskusniji kritičar… ako jedan udarac čovjeka od 110 kilograma koji je speman kao najbolji marinac na planetu i nosi minijaturne rukavice od pet unci sjedne na bradu njegovog protivnika, apsolutno sve analize i prognoze lete kroz prozor. Pa pogledajte samo dvoboj Barnetta i Arlovskog u kojem su pala 3 nokdauna u prvoj minuti glavne borbe netom održanog UFC-a u Hamburgu. Kako to prognozirati? Teško…

No, postoje stvari koje se ipak mogu objektivno analizirati. Postoje prednosti i mane svakog borca, postoje njegove slabosti i jake strane, postoje vjerojatnosti da će se nešto dogoditi iako su one objektivno narušene samom fizionomijom teške kategorije. Ali analize i predviđanja vesele. Zabavno je to štivo, pa ćemo se i mi pozabaviti glavnim mečem UFC-a 203 – povijesnom prvom obranom naslova Stipe Miočića koju će odraditi protiv legendarnog Alistaira Overeema.

Što kažu kladionice?

Kada govorimo o favoritima, onda nije loše pogledati što kažu kladionice i njihove ponude. Iako je koeficijent dosta “plivao” te je u jednom trenutku stigao gotovo do egala, većina “book makera” određenu prednost daje hrvatsko-američkom borcu. Tako se u velikom broju ponuda na Stipinu pobjedu nudi oko 1.70, dok je onaj na slavlje Nizozemca i do 2.20. Stoga je lako zaključiti da je u očima kladionica Miočić na kraju proglašen blagim favoritom.

Overeemove prednosti

Govoreći o prednostima koje na papiru ima Alistair Overeem u odnosu na Miočića, u prvi plan treba staviti njegove udaračke kvalitete. Posebno, kickove i udarce koljenima iz klinča. Overeem je K-1 WGP pobjednik i jedan od tehnički najboljih udarača teške kategorije koji su ikada stupili u Octagon. Njegove udaračke kvalitete su praktički bez premca u povijesti slobodne borbe i one su sigurno kod Stipe i njegovog tima označile zvono za uzbunu. Iako Overeem danas više nije “Ubereem”, te fizički nije niti sjena borca koji je prije nekoliko godina izgledao kao da se na zemlju spustio s neke planete gdje se rađaju fizički superiorna bića, Nizozemac i dalje zna udariti. I to čini vrlo snažno i vrlo precizno. Vidjeli smo to i u meču protiv Dos Santosa. Vidjeli smo i protiv Arlovskog. Miočić stoga mora puno pažnje obratiti “čekiranju” “low kickova”, obrani od “middle” i “high” kickova, kao i kontroli klinča svaki put kad do njega dođe. Na oprez poziva i činjenica da Miočić zbog svoje prirodne čvrstoće nije borac koji previše mari za obranu. Često udarce nogama zna svjesno primati vjerujući da mu neće previše naštetiti što bi protiv Overeema moglo biti kobno.

Druga prednost koju Overeem ima u odnosu na Miočića, a koja najvjerojatnije neće doći do izražaja u ovom meču, jesu njegove “grappling” kvalitete. Nizozemac je iznimno kvalitetan kada govorimo o zahvatima na parteru pa njegova statistika kaže da je čak 19 protivnika svladao prisiljavanjem na predaju što je veća brojka u odnosu na rubriku “nokautirani”. No, s obzirom na superiorno hrvanje hrvatskog borca i iznimnu obranu od bilo kakvih zahvata na parteru po kojoj je Miočić poznat, teško je očekivati da bi Stipe u bilo kojem trenutku mogao biti ugrožen na parteru. U dosadašnjih 11 UFC nastupa Miočić niti jednom nije našao u problemima na podu te je obično on taj koji ruši protivnike i onda ih kontrolom i brutalnom snagom trga na proste faktore. Ipak, opaka giljotina po kojoj je Overeem poznat je svakako nešto što Miočić mora imati na umu i što poziva na oprez.

Miočićeve prednosti

Od svih prednosti koju Miočić ima u odnosu na Overeema ona najbitnija za ovaj dvoboj bi mogla biti njegova čvrstoća. A tu mislimo na mogućnost apsorbiranja čistih udaraca u direktnim izmjenama na nogama kojih će sigurno biti. Pokazalo se da je Miočić jednostavno čvršći od svojih protivnika u trenucima kada dođe do otvorene “izmjene vatre”. Koliko je puta Stipe bez problema primio čisti udarac u bradu i vratio još jače od čega bi njegov protivnik zateturao kao da ga je kamion pogodio. Ta nevjerojatna betonska brada je još bitnija u dvoboju protiv Overeema čija je brada upravo na suprotnoj strani spektra čvrstoće. Od 14 poraza u profesionalnoj MMA karijeri, Overeem je čak 9 puta gubio nokautima. Neki od njih su bili zaista iznimno brutalni. Kada tome pridodate i 3 nokauta u kick boksing karijeri onda je malo jasnije zašto i njegovi najveći fanovi žmire u trenicima kada se Nizozemac upušta u razmjenu udaraca na nogama.

Čvrsta psiha bi mogla biti drugi najveći Miočićev adut u dvoboju s The Reemom. Američko-hrvatski borac svakim novim ulaskom u Octagon izgleda sve bolje i kvalitetnije, ne samo u tehničkom i taktičkom smislu, Stipe zrači opuštenošću i fokusom. Rijetko ili nikada ne pada psihički, čak i onda kada stvari ne krenu onako kako je zamislio. Samopouzdanje koje ga krasi, neustrašivost koju prirodno posjeduje i iznimna psihička stabilnost koju je razvio tijekom karijere, veliki su plusevi za svakog sportaša, a posebno za nekoga tko se bavi ovako delikatnim i opasnim sportom kao što je slobodna borba. Koliko god Overeem uvjeravao i sebe i javnost da će nokautirati Miočića, 13 nokauta koje je sam doživio mu podsvjesno poručuju drugačije…

Hrvanje je također segment u kojem Miočić nesumljivo ima prednost naspram Nizozemca, no da bi je ostvario, “Vatrogasac” prvo meč treba preseliti na parter. S odličnim kretanjem koje Overeem demonstrira od kada mu u kutu sjedi Greg Jackson, Stipi neće biti lako Nizozemca srušiti na pod, a pitanje je hoće li i pokušavati. Ukoliko se meč preseli na parter, razumno je očekivati da bi Hrvat mogao biti u prednosti, odnosno u poziciji da može kontrolirati razvoj događanja. Već smo rekli da Stipe u svom repertoaru borilačkih kvaliteta ne posjeduje ofenzivne grappling tehnike kojima bi završavao svoje protivnike. No, njegov opasan GNP i brutalni laktovi koje voli koristiti mogu biti odlučujući faktor u svakom meču.

Na koncu ne treba zaboraviti da Miočića i Overeema čeka čak 25 minuta dvoboja ukoliko ranije ne dođe do prekida. Mnogo je to vremena i puno rundi za tako velike momke pa će i kondicijska priprema biti jedan od vrlo važnih faktora. Miočić je mnogo puta već dokazao da s tim segmentom nema problema. Napredak u fizičkoj spremi je posebno vidljiv u dvobojima protiv Hunta i Nelsona kada je bez ikakvog problema 25 minuta kontrolirao izuzetno opasne udarače i vrlo vjerojatno najbrutalnije nokautere u UFC-ovoj teškoj diviziji. Overeema, s druge strane, krasi upravo suprotna reputacija. U svojim Ubereem danima Nizozemac bi se ispuhao već nakon jedne runde pa je često bio i predmet ismijavanja fanova i kolega. Novom strožom anti-doping politikom UFC-a, Ubereem je postao tek Overeem sa sigurno 15 kilograma mišićne mase manje na svom kontu. To je svakako povećalo njegov “spremnik goriva”, no on je i dalje u usporedbi s Miočićevim znatno deficitaran. Kada tome dodate i to da će se Overeem sigurno više kretati i kružiti po Octagonu (tako se u zadnje vrijeme bori), da će u dvoboj ući s većim psihičkim pritiskom i s manje samopozdanja, za očekivati je da bi mu snaga mogla vidljivo opadati kako meč bude proticao.

Na kraju…

Kada podvučemo crtu, zbrojimo i oduzmemo sve pluseve i minuseve, dojam je da Miočić ipak ima više aduta u rukavima od Nizozemca. No, ne smijemo zaboraviti da je Overeem nokautirao Dos Santosa i Struvea, a da je Miočić od obojce tih boraca izgubio. I to govori o nepredvidivosti slobodne borbe, a posebno teške kategorije. Sve priče i analize završavaju kada borci uđu u Octagon, a ljudi iz UFC-a zaključaju vrata. Riječi tada trebaju postati djela, a Stipe mora pobijediti Overeema i obraniti naslov UFC prvaka!

 

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI