KOMENTAR: Zašto je Stipe Miočić teško poražen od Daniela Cormiera…?!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 08.07.2018 18:16h Autor:

Screenshot

Trebao je to biti dan za pamćenje za Hrvate na najvećim svjetskim sportskim pozornicama. Nakon što su nogometaši odradili na papiru teži posao protiv Rusa prošavši tako u polufinale Svjetskog prvenstva, čekao se samo još Stipe protiv Cormiera i veliko slavlje je moglo početi.

No, Daniel Cormier nam je pokvario planove nokautiravši Stipu Miočića po prvi puta u karijeri. Time je postao drugi dvostruki UFC prvak u povijesti nakon Irca Conora McGregora. Stipe je nakon dvije godine dominacije na tronu teške kategorije ostao bez svog pojasa kojeg će jako teško vratiti jer će UFC učiniti sve da se to NIKADA ne dogodi…

Koji je pravi uzrok poraza?

Ali to su tek posljedice, valja se pitati koji su uzroci prvog pravog teškog poraza u Miočićevoj karijeri? S njima ćemo se pokušati pozabaviti u ovom tekstu.

Odmah treba naglasiti da apsolutno nitko nije očekivao ovakav scenarij. Čak niti oni koji danas kažu “kako su znali da će biti teže nego što se predviđalo”, nisu prognozirali poraz klasičnim nokautom u prvoj rundi. Bilo je onih koji su smatrali da Cormier radi svog sjajnog hrvanja i prednosti u tom segmentu može “izgrajndati” Miočića i na kraju slaviti na bodove, ali baš nitko nije vjerovao da će DC dobiti bitku u “stand-upu”. A dobio ju je.

S druge strane, dogodilo se nešto upravo suprotno prognozama onih koji su tipovali na Cormiera – Stipe je u hrvačkom dijelu bio nadmoćniji, konkretniji i snažniji.

I upravo u toj činjenici valja djelomično tražiti uzroke teškog poraza!

Naime, ako pretpostavimo da su Stipe i njegov tim u pripremi meča vjerovali da će imati značajnu prednost u stojci i udaračkim izmjenama, valja također pretpostaviti i da su većinu svoje pažnje i koncentracije tijekom priprema posvetili hrvačkom dijelu gdje su smatrali da bi mogli biti u deficitu. I tu je odrađen fenomenalan posao što se jasno moglo vidjeti u hrvačkim izmjenama uz žicu u kojima je Miočić bio dominantan.

Stipe taktikom šokirao Cormiera na početku

Nadalje, Stipe je očito taktički iznenadio Cormiera na samom početku krenuvši od prvog sudačkog gonga prema naprijed, vrlo vjerojatno želeći od starta nametnuti dominaciju, kao fizički veći i duži borac. To je bila odlična taktička odluka Miočićevog tima jer je Cormier uvijek u karijeri bio taj koji je išao prema naprijed, kao agresivni dominator gurajući protivnike prema žici.

A cilj svakog borca je u borilištu staviti što češće svog protivnika u poziciju izvan njegove zone ugode, što je Stipe i učinio. Miočićev glavni trener Marcus Marinelli se tu ponovno pokazao kao izrstan taktičar koji zna što radi, kao i mnogo puta do sada tijekom zajedničke karijere. Da su Miočić i Marinelli pogodili, moglo se jasno vidjeti prema izrazu lica i općenitoj gestikulaciji Cormiera koji se nije ugodno osjećao stisnut leđima uz žicu. DC je u tim trenucima izgledao potpuno izgubljeno.

Nažalost, fenomenalan početak i Miočićeva dominacija koju je osjećao u kavezu, a koju je nakon meča i istaknuo (“Osjećao sam se snažno, osjećao sam se snažnije nego on. Činio sam u kavezu što sam zapravo htio, on je bacio nekoliko dobrih udaraca, ali ništa značajno.”) su na koncu i kumovali teškom porazu. Jednom kada je osjetio moć i snagu i u segmentu, u kojem je vjerovao da će biti nadjačan, Miočić je pomislio kako nema načina da izgubi meč protiv Cormiera. Tu nije pomogla niti čista desna ruka koju je primio u bradu sredinom runde, a koju je jako dobro podnjeo (prvi Cormierov pravi pogodak u meču). To mu je samo još dodatno podignulo samopouzdanje pa je brzopleto, ne mareći previše za obranu, krenuo po novi nokaut. Htio je što prije dovršiti posao ne misleći više na taktiku dogovorenu sa svojim timom. A Cormier, njegove kvalite i njegov staž u Octagonu jednostavno ne trpe takav šlamperaj i nonšalanciju.

Prihvativši objeručke ponuđeno, Cormier je u narednim minutama zagospodario Octagonom u segmentu u kojem je na papiru bio mnogo lošiji u odnosu na Miočića. Tu je imao ogromnu pomoć Stipe, koji je išao potpuno “va-bank”, ne doživljavajući uopće sve veći broj lijevih direkata koji su odsjedali na njegovoj glavi. Nije Miočić samo potpuno spustio ruke u brzopletom traženju nokauta svojim desnim direktom, Stipe je počinio “smrtnu grešku” u boksačkom sportu – prepustio je svom protivniku distancu koja njemu odgovara i iz koje ga jedino može ugroziti. Toliko je bio siguran da može podnijeti i najjači Cormierov udarac. A nije mogao…

Sam nokaut je također posljedica nonšalancije i neopreza. Naime, Cormier je na svojoj koži već prošao kroz istu neugodnu školu pa je naučenu lekciju odlučio primjeniti na ovom meču. Sjećate li se press konferencije uoči UFC-a 214 na kojoj mu je Jon Jones opisao u detalj kako će ga nokautirati, a DC mu se na to nasmijao ne mareći previše na Jonesove riječi? Sada je on istu stvar napravio Miočiću – najavio mu je što će ga “doći glave” da bi to s mnogo stila na koncu i proveo u djelo. To mogu samo najveći i najsmjeliji šampioni i velikani ovog sporta – kakav Daniel Cormier zaista jest. Na tome mu treba skinuti kapu i nakloniti mu se do poda.

Ovo su i dalje sve posljedice, ne uzrok

Teško je ulaziti u nečiju glavu i tražiti razloge za određene poteze, također ne bi bilo pošteno oduzimati nešto od Cormierove genijalne pobjede, no Miočić u ovom meču nije bio na svom dosadašnjem nivou. To je sasvim jasno svakome tko je pratio njegovu karijeru i nastupe posljednjih godina.

Valja dodatno naglasiti da su sve navedeno do sada u ovoj analizi i DALJE samo posljedice, a ne pravi uzroci Stipinog poraza.

Pravi uzrok, ono što se nalazi na dnu ovog poraza, ona prava esencija koju je Marinelli zasigurno već detektirao, jest prevelika vjera u sebe i svoje kvalitete. Nikada u sportu poput ovoga ne smijete pomisliti da ste neuništivi i nepobjedivi. Jer niste. A dojam je da je Stipe već u startu potcijenio svog protivnika što ranije nikada nije činio, a osjećaj dominacije u prvim minutama meča ga je samo dodatno gurnuo u zonu komfora koja ga je na koncu koštala ove katastrofe.

Financijska katastrofa

Ako razmislite iz financijskog kuta, ovo zaista jest katastrofa za njega. Naime, Miočić je ovim porazom izgubio jako mnogo u sportu čiji se uspjeh (prema mnogima) može izmjeriti samo zarađenim novcem i sačuvanim zdravljem. Brock Lesnar je spreman čekao pored Octagona i samo je bilo pitanje protiv koga će odraditi meč krajem 2018. godine koji će po prodaji PPV-a vrlo vjerojatno srušiti sve rekorde u dugo vremena. Tko će s njim zaplesati u paru i preko noći postati bogataš?  Postojala je samo jedna dilema – hoće li to biti Miočić ili će to biti Cormier? Na našu veliku žalost, financijsku sigurnost do kraja života sebe i svojih potomaka si je ovom pobjedom osigurao dosadašnji prvak u poluteškoj kategoriji, a ne onaj u teškoj.

Zaključno…

Prevelika vjera u sebe i osjećaj nedodirljivosti je vrlo vjerojatno kumovao i tome što je Stipe u startu uopće prihvatio meč protiv Cormiera u terminu kada mu je na svijet dolazila njegova prva prinova. To je, sada se pokazalo, bila prilična greška jer je teško povjerovati da se Miočiću negdje u podsvjesti nije žurilo natrag u Cleveland svojoj trudnoj supruzi koja je mogla roditi svakog trenutka.

A baš nekako tako brzopleto je i izgledao njegov nastup protiv Daniela Cormiera – kao da mu se žuri na avion koji polijeće za sat vremena pa mora što prije odraditi posao u Octagonu: riješiti još jednu obranu UFC naslova, vratiti se što prije kući, provjeriti kako mu je trudna supruga i na miru ponovno pogledati reprizu utakmice Hrvatska – Rusija uz nekoliko Modela.

Tako se nažalost ne može pobijediti Daniela Cormiera. Čak niti ako ste Stipe Miočić!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI