Komentar: Za Miočićevu pobjedu je isključivo zaslužna granitna hrvatska brada!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 22.01.2018 17:44h Autor:

Stipe Miočić i Francis Ngannou

“50-44”, kako su sva tri suca pored kaveza bodovala meč, niti približno točno ne odražava što se događalo u Octagonu za vrijeme 25-minutnog dvoboja između Stipe Miočića i Francisa Ngannoua na UFC-u 220. Jer, ako samo pročitate ovaj rezultat, a niste pogledali meč, mislit ćete da se “Vatrogasac” poigrao s Kameruncem i kako se u Boston otisnuo na sparing i ugodni izlet sa suprugom u drugom stanju.

No, Stipe je za ovu veliku pobjedu kojom je srušio rekord po broju obrana titule u teškoj kategoriji UFC-a, prometnuvši se pritom u najboljeg MMA teškaša u povijesti, morao odraditi savršen meč. Meč u kojem nije imao pravo na pogrešku. Čak niti protiv čovjeka koji mu tehnički i kondicijski ne može parirati. Protiv borca koji je kvalitetom i iskustvom miljama daleko od njegovog znanja i koji je u ovom sportu praktički još uvijek početnik.

Jer sva Miočićeva kvaliteta, sva njegova hrvačka prošlost, svi boksački Golden Gloves turniri koje je osvajao, sve godine provedene najprije u manje poznatim organizacijama gdje se kalio, a zatim i u elitnom Octagonu gdje je imao sve samo ne lagan put… Svo iskustvo mečeva na pet rundi koje je već odradio, svi oni ratovi u kojima je bio u problemu pa se na koncu uspio izvući i pobijediti, sva njegova borilačka inteligencija, superiorna kondicija koju je stvarao godinama, impresivni fizički gabariti, negov sjajan kamp i kvalitetan trenerski tim koji stoji iza njega…

NIŠTA od toga mu nije donijelo pobjedu protiv Francisa Ngannoua! Pobjedu mu je donijela isključivo granitna hrvatska brada i nevjerojatna sposobnost da primi udarac i ostane na nogama! Brada je to iz krškog dalmatinskog zaleđa. Ako ćemo već biti savršeno precizni i do kraja analitični…

Stipe je pobijedio samo zato što je mogao preživjeti udarac Francisa Ngannoua! Isključivo zbog puke superiorne genetike svoje brade jer svi znamo da bradu utrenirati ne možete.

Naime, ako se kratko prisjetite analiza u kojima se najavljivao ovaj dugo iščekivani teškaški obračun, onda znate da niti jedan ozbiljan analitičar nije dvojio da će Miočić biti nokautiran ako čisto primi samo jednu od Ngannuovih bombi. To je bila tvrdnja koja se smatrala neoborivom činjenicom, a bazirala se na – dokazima. Na šest Ngannouvih dosadašanjih nastupa u Octagonu koji su svi redom završili prekidima, na nokautu godine protiv Overeema koji će zbog svoje brutalnosti ostati debelo ugraviran u UFC-ovu povijest, a ponajviše na UFC-vim “znanstvenim podacima” prema kojima Kamerunac udara najjače na svijetu, a snaga šake mu je “kao u Forda Escorta”. Svi ti “dokazi” su jasno govorili u prilog tezi da nitko na svijetu ne može ostati na nogama kada ih čisto udari Francis Ngannou! NITKO!

Stoga se čitava jednadžba ovog meča u najavama svodila na samo jednu dilemu – može li Miočić izbjeći Ngannouve bombe? Ne preživjeti, nego izbjeći. Uočite razliku. Jer znamo, a to smo ranije znanstveno ustvrdili, da to preživjeti ne može nitko. Dana White je mislio da se to neće dogoditi, kladionice su vjerovale da ne može pa su Kameruncu uvalili teret favorita, dobar dio javnosti i fanova je mislio da ne može. Svi su mislili da će Ngannou prije ili kasnije dohvatiti Stipu…

I…bili su potpuno u pravu! Dohvatio ga je.

Stipe Miočić je tijekom meča u najmanje tri navrata primio čiste Ngannouove bombe u bradu, a posebno snažna i čista je bila ona u trećoj rundi kada je prvak na trenutak izgubio tlo pod nogama. Nije se dovoljno brzo izmaknuo, nije na vrijeme eskivirao, možda je bio nepažljiv, možda je bio spor… Ako je suditi prema “znanstvenim dokazim” Stipe Miočić je stoga već u prvoj rundi trebao biti nokautiran. Ako ne u prvoj, onda sigurno u trećoj.

No nije. Kako je to moguće? Kako je moguće da Stipe čitav meč nije bio čak niti u pravom nokdaunu? Da, možda je u trećoj rundi malo zateturao, ali je jednako tako već za nekoliko trenutaka bio u odličnom rušenju, a Ngannou na leđima. Da je i sam Ngannou popušio UFC-ovu priču i da je pao pod utjecaj “vlastitog hypea” moglo se jasno vidjeti na press konferenciji nakon meča kada se zbunjeno, još uvijek s nevjericom u očima, požalio novinarima: “Mislio sam da će pasti, ako ga dobro pogodim. Pogodio sam ga, ali nije padao!”. I njemu nije jasno kako je to moguće.

Znate onu staru poslovicu koja kaže da su “pretpostavke majke svih zajeba”? A,  ako kuću gradite na temeljima od pogrešnih pretpostavki, jasno je da priča neće dobro završiti. I nije. Niti za UFC, niti za Ngannoua. Završila je katastrofalno raskrinkavanjem još jednog njihovog umjetno stvorenog komercijalnog ljudskog produkta u čije su stvaranje potrošili milijune dolara.

Naravno da smo se na početku teksta malo našalili, a cilj je bio zapravo ukazati na svu UFC-ovu glupost. Na potpuni amaterizam. Na činjenicu da poslovni uspjeh ove nekoć uspješne borilačke promocije danas grade na potpuno krivim pretpostavkama…Da ne stvaraju, nego se kockaju! Da ne vrednuju najbolje, nego guraju one pogrešne…

Ne, Stipi ovu veličanstvenu pobjedu protiv Ngannoua nije donijela samo njegova granitna hrvatska brada iako je i ona sigurno uvelike zaslužna za subotnje slavlje. Miočiću je pobjedu donijela njegova superiorna kvaliteta. Ne samo u odnosu na Ngannoua, nego u odnosu na sve ostale teškaše svijeta. Stipe je koliko god Dana White to ne može prožvakati, jednostavno najbolji, najveći i najkvalitetniji teškaš svijeta.

On je GOAT.

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI