Komentar: UFC je dotaknuo dno, McGregor i Jones mora da slave!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 15.06.2018 13:27h Autor:

Conor McGregor

U četvrtak je ugledni LA Times objavio vijest u kojoj tvrdi kako je prodaja PPV prijenosa UFC-a 225, koji se proteklog vikenda održao u Chicagu, debelo podbacila, a da je prodano ispod 150 tisuća. UFC je, naime, s obzirom na kvalitetu popisa borbi očekivao mnogo veće brojke.

Na prvi pogled ne radi se o posebno šokantnoj vijesti, ako u obzir uzmete aktualan poslovni trend koji je katastrofalan za elitnu svjetsku MMA promociju. Od kako su kompaniju preuzeli novi vlasnici (ljeto 2016.), dojam je da im svi bitni financijski pokazatelji konstantno idu prema dolje i da tonu na nivoe koji su 2015. ili 2016. bili potpuno nezamislivi. Tada je UFC, naime, prodavao milijune PPV-ova na krilima Ronde Rousey i Conora McGregora. Danas prodaje deset puta manje.

No, ova posljednja vijest iz LA Timesa i ove posljednje brojke nisu samo jedna u nizu loših vijesti. Ovo je pokazatelj prave poslovne katastrofe za nove vlasnike i Danu Whitea. Ove brojke pokazuju, naime, da što god UFC učinio, pa makar posložio najbolji mogući popis borbi u ovom trenutku podebljan za bivšu veliku WWE zvijezdu u PPV programu, nastavlja i dalje tonuti. Ovih 150 tisuća zorno dokazuje kako su novi vlasnici elitne promocije u potpuno bezizlaznoj situaciji jer što god pokušali, koliko god se trudili… očito je da ništa ne pomaže. Oni su dotaknuli dno.

Budite sigurni kako su u četvrtak jedina dva čovjeka koji su bili zadovoljni i sretni čuvši ovu za UFC katastrofalnu informaciju bili Conor McGregor i Jon Jones.

Iako je McGregor i do sada bio siguran da UFC ne može bez njega, podatak da je najbolji popis borbi 2018. godine tako debelo podbacio, mu daje nezamislivu pregovaračku prednost oko nastavka suradnje. On u ovom trenutku doslovno može tražiti što god želi. UFC će mu sve što zatraži morati i ispuniti, ukoliko ne žele potonuti do točke gdje će shvatiti da povratka nema.

Naime, iako novi vlasnici raspolažu golemim kapitalom, dio sredstava od 4.2 milijarde dolara koliko su platili za kompaniju braći Fertitta, je osiguran putem kreditnih linija. Iste te kredite netko treba vraćati, a javna je tajna da je već u 2017. bilo problema upravo oko tih obaveza.

Lako je zaključiti da bi McGregor iz sadašnje pozicije vrlo lako mogao tražiti i udio u kompaniji. I da bi ga na koncu mogao i dobiti.

Drugi sretnik je Jon Jones, posljednji čovjek koji je prodao ozbiljniji broj PPV prijenosa. Bilo je to u ljeto 2017. (UFC 214) nakon čega je ponovno suspendiran zbog pada na doping testu. Komisija je rekla svoje, a sada se s nestrpljenjem čeka odluka USADA-e. Jonesu kao ponavljaču prijeti i do 4 godine suspenzije, no s obzirom na ove katastrofalne brojke PPV prodaje, takav epilog bi za Danu Whitea i nove vlasnike kompanije bio ravan samoubojstvu.

Nemojte zaboraviti da je upravo UFC angažirao USADA-u da im počiste roster, a sada im ista ta institucija, koju usput govoreći masno plaćaju, može uništiti sve poslovne ciljeve koji u ovoj krizi moraju uključivati i Jona Jonesa. Stoga je prilično izgledno očekivati da bi USADA, uz naravno suptilne migove od strane UFC-a, mogla Jonesu dopustiti povratak u Octagon već ove jeseni.

Da je Jones neki drugi član UFC-ova rostera, budite uvjereni da bi uz sve otegotne okolnosti koje ga prate posljednjih godina, bio suspendiran na maksimalan mogući period, a njegova karijera bi bila gotova. Ovako će se vjerojatno ponovno izvući s minimalnom mogućom kaznom koja će UFC-u omogućiti da nastupi ponovno već u 2018.

I za kraj samo nekoliko rečenica o uzrocima ovako katastrofalne PPV prodaje i općenito silaznog trenda kompanije koja je, tako se barem činilo, 2015. i 2016. bila u velikom uzletu. Upravo su te dvije godine i razlog sadašnje katastrofe.

Prirodan rast kompanije temeljen na neupitnoj ljubavi prema sportu i entuzijazmu vlasnika braće Fertitta i sjajnog promotora Dane Whitea tada je narušen željom da se postigne što veća prodajna cijena. Da bi to učinili, braća Fertitta su morali nabrijati svoje poslovne rezultate koji u najvećoj mjeri ovise o PPV prodaji. Odlučili su se umjesto na prirodan blagi rast, u UFC “uštrcati steoride”, kako bi taj rast bio mnogo veći u kratkom vremenskom periodu.

Njihova marketinška mašinerija je tada dobila nalog da se posveti isključivo Rondi Rousey i Conoru McGregoru od kojih su stvorili super heroje (sjetite se koliko je tada bilo nezadovoljnih UFC boraca koji su smatrali da ne dobivaju dovoljnu pažnju i pošten marketinški tretman). No, u isto vrijeme su zanemarili činjenicu da se u njihovoj kompaniji događa prirodna smjena generacija i da nove nadolazeće borce netko treba predstaviti publici i primjereno izreklamirati. Nažalost za to nije bilo dovoljno kadra, vremena, volje (nije ih bilo briga jer su prodavali tvrtku), ali niti medijskog prostora pa je sva pozornost ostala na Rondi i McGregoru.

Jednom kada je Ronda borilački razotrkivena, a McGregor izgubio pamet od silnih milijuna, UFC je ostao na vjetrometini. Ogoljen i bespomoćan. Sada povratka nema…

Sada na naplatu, baš kao i u svijetu boraca, dolaze oni steroidi koje su braća Ferttita uštrcali u UFC da bi prodali kompaniju. Jednom kada se s njih skinete, morate platiti cijenu!

Ispuhano tijelo s kojeg visi prekomjerna koža CM Punka i njegovi amaterski pokreti u Octagonu tijekom meča protiv Mike Jacksona na UFC-u 225 su snažna simbolika. UFC je poželio biti WWE, a WWE kečer je poželio biti UFC borac. Kakve greške…

 

Marko Petrak
[email protected]

UFC 225 ostvario katastrofalnu prodaju prijenosa!?

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI