Komentar s druge strane: Svi sportski razlozi govore da je meč Conora i Floyda apsurd!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 20.06.2017 16:41h Autor:

Conor i Floyd

Meč za koji mnogi nisu vjerovali da će se dogovoriti, pa čak možemo reći da su se i nadali neuspjehu pregovora, napokon je služben. Conor McGregor i Floyd Mayweather Jr. ući će 26. kolovoza u ring i odraditi meč koji nema apsolutno nikakvog sportskog smisla. 

Kolega Marko Petrak je, u gore podijeljenoj kolumni, u potpunosti i vrlo kvalitetno opisao koji je zapravo smisao ovoga meča i on je u pravu te ova kolumna ni u kom slučaju ne služi kao kontriranje onome što je tamo navedeno. U prvom planu je show i astronomska zarada, za koju nema nikakve sumnje kako će se ostvariti. Velika lova se ulaže već u samom startu te će vam do 26, kolovoza ovaj meč izlaziti na uši. I koliko god se veliki dio vas slaže s onim što ćete u daljnjim odlomcima ovog teksta pročitati, činjenica je da nećemo moći propustiti da škicnemo, makar na trenutak. Naravno, mislim na borilačke fanove, odnosno one koji čitaju ovu kolumnu. Većina će pogledati borbu makar u snimci, a čak i oni koji ne misle gledati, prva stvar koju će napraviti kada se probude u nedjelju 27. kolovoza, biti će pogled na rezultat meča.

I to meča koji, kao što je navedeno u naslovu, nema baš nikakvog sportskog smisla. Znamo kako Conoru McGregoru boks nije stran i kako je boks jedan važan, ako ne i najvažniji dio sklopa vještina koji se nalaze u pojmu slobodne borbe. Znamo kako Conor McGregor snažno udara, kako ima fantastičan osjećaj za distancu te kako je nevjerojatno brz i kreativan kada krene u kombinaciju. No, isto tako znamo kako su borbe protiv Josea Alda, koju je zapravo riješio prvim udarcem te protiv Eddiea Alvareza zapravo jedine koje je dobio na račun čistog boksa. Svoje protivnike prije toga, u prvom redu Dennisa Sivera, Dustina Poiriera i Chada Mendesa, dobio je na način da je prvu štetu napravio kickovima, zahvaljujući čemu je uspio oslabiti gard protivnika te osigurati lakše korištenje boksačkih tehnika. Ne možemo reći niti da je nadboksao Natea Diaza u njihova meča, a Nate nije niti približno brz, defenzivno jak te raznovrstan kao što je Floyd Mayweather.

Dakle, zaključili smo kako Conor McGregor zna boksati, no može li boksati protiv Floyda Mayweathera Jr., boksača perfektnog skora 49-0? Boksača kojeg nisu uspijevali zaustaviti Oscar De La Hoya, Canelo Alvarez, dva puta Marcos Maidana, Shane Mosley, Miguel Cotto i Manny Pacquiao? Koliko su to veća boksačka imena od Conora McGregora, koji će zapravo u profesionalnom boksu debitirati protiv možda najboljeg boksača svih vremena, ne moramo niti spominjati. To su ljudi koji od malena treniraju boks i samo boks. Kojima je boks u krvi i koji poznaju sve trikove tog sporta. Znaju koristiti boksačke tehnike, znaju sve tajne udaranja velikim rukavicama te držanja garda istima, to su boksači koje tijekom meča nije neki nagon ili instinkt mogao povući prema nekim stvarima iz drugih borilačkih sportova, kao što bi mogao biti slučaj kod McGregora.

Uostalom, hajdemo ovako. Kolike bi ste šanse jednom uspješnom desetobojcu, znači čovjeku koji svoje medalja osvaja kombinacijom raznih atletskih disciplina, među kojima je i trčanje na 100 metara, dali protiv Usaina Bolta na spomenutoj distanci? Može li taj isti, a desetobojce se smatra najvećim atletama na svijetu, baciti koplje ili skočiti u vis bolje od olimpijskog pobjednika u tim disciplinama, koji se cijelu karijeru kroz trening fokusiraju upravo na to? Koliko bi bile šanse prvaka u nordijskoj kombinaciji na velikoj skakaonici skijaških skokova? Da li bi uopće dogurao do druge serije? Da li bi se Michael Bisping, Luke Rockhold ili Robert Whittaker mogli suprotstaviti Abdulrashidu Sadulaevu u hrvačkom meču? Kako bi se vrhunski vaterpolisti snašli u plivačkim utrkama, hokejaši u brzom klizanju ili kajakaš na divljim vodama u običnoj kajak utrci na mirnim vodama? I da li bi sve gore navedeno imalo sportskog smisla, ukoliko gledamo reference i sportove kojima se isti bave? Naravno da nema, pa tako istog sportskog smisla nema niti boksački meč Conora McGregora i Floyda Mayweathera Jr.

Unatoč tome što nema sportskog smisla, naravno da Conor McGregor ima neke šanse. Mogu sada biti zločest i reći da desetobojac ima šanse protiv Bolta, ako se ovaj spotakne i padne. Taj isti može skočiti u vis bolje nego Ivan Ukhov, ako ovaj dođe u svom opjevanom stanju iz 2008. godine. Tako i Conor McGregor ima šanse ponajviše ako ga Floyd olako shvati, u meč uđe previše opušten te krene raditi greške kakve za njega nikada nisu bile karakteristične. Savršen skor Floyda Mayweathera je upravo u tome što on nikada nije radio greške, nikada nije protivniku dozvolio da iskoristi neku rupu koju je on sam stvorio. Upravo zbog toga što Floyd Mayweather ne stvara te rupe, on od prve do posljednje sekunde meča ima svoju igru koje se savršeno pridržava i za koju odgovor nije pronađen unutar sudionika njegovih 49 ranijih mečeva. Teško da Conor McGregor udara jače od Canela Alvareza i Marcosa Maidane, da je bržih ruku od Shanea Mosleya ili nogu od Miguela Cotta, a posebno je teško očekivati da je bolji tehničar od Oscara De La Hoye ili Mannya Pacquiaoa. Što onda Conor McGregor ima ponuditi? Pokušaj psihičkog oslabljivanja Mayweathera putem trash talka? To mu je uspijevalo više puta tijekom MMA karijere. Može pokušati žestoko krenuti od prve sekunde meča, no s tim se Floyd do sada uspješno nosio. Ili se može nadati kako će se zvijezde te subote tako posložiti da uspije u nečemu za što mu nitko ne daje šanse?

Moram se dotaknuti i komentara kako će Floyd Mayweather pustiti ovaj meč, zato da bi se stvorili temelji za revanš i još veću zaradu. Već dugo nisam pročitao ili čuo veću glupost. Floyd Mayweather obožava novac, no kraj toga je puno veći egotriper, koji je izjednačio rekord Rockya Marciana, a pobjedom protiv McGregora može postati prvi boksač u povijesti s 50-0. Mislite da je spreman to prokockati zbog toga da organizira revanš? Da je spreman uništiti svoju ostavštinu tako što ga je savladao boksački debitant? Zar bi bio spreman to učiniti svom sportu, jer možemo samo zamisliti kakav bi to udarac bio cijelom boksu da MMA borac savlada najboljeg u povijesti? Nemojte se zamarati time. Ukoliko Floyd želi revanš, jedino što može je prvih se 6-7 rundi poigravati s McGregorom, s ciljem da izgleda kako da ga nije lako savladao, jer sve govori kako bi za Floyda Mayweathera ovo trebala biti rutina. Ne dajte se navući na neke glupe insinuacije o namještenom meču.

Zaključak je jasan. Vjerojatno najbolji boksač u povijesti, čovjek koji će u ovom meču hvatati postignuće do kojeg još nitko nikada nije došao, odraditi će meč protiv čovjeka koji je daleko od toga i da je najbolji MMA borac. Jer svima nam je, kao i gore spomenutom kolegi Marku koji je o tome ranije pisao, kristalno jasno kako je Conor McGregor imao olakšan put do svojih postignuća, preko biranja i namještanja protivnika koji mu stilski odgovaraju, do davanja prilike za napad na drugi pojas bez ijednog odrađenog meča u kategoriji. Tu smo temu prošli već više puta i svima nam je jasno kako je Conor McGregor fenomenalan borac, ali i još puno bolji marketinški proizvod i potencijal. Zbog tog je i dobio takve prilike u UFC-u te je zbog toga jedan Floyd Mayweather pristao boksati protiv njega te automatski staviti na kocku sav svoj ugled i ostavštinu, odnosno sve što je do sada postigao. Ali, Conor McGregor je i dalje boksački debitant, za kojeg je atletska komisija morala raditi iznimku, budući da boksački debitanti ne smiju odraditi meč protiv iskusnijih boksača. Dakle, ako tražite sportski smisao, ovdje ga nećete naći, ovo je sve zapravo jedan veliki show sa zaradom u prvom planu. Svi znamo da “Money makes the world go round”, a još više znamo da Amerikanci, kojima je ovo namijenjeno, prije svega vole show i za njega su spremni platiti. Ukoliko želite pravi boks, samo par tjedana kasnije imamo Golovkina i Canela. Trenutno najveći mogući meč u tom sportu, ali meč koji će donijeti možda i deseterostruko manju svotu od ovog spektakla.

I da, ja ne vidim smisao u ovom meču, ali ću ga gledati. Puno sam veći MMA fan nego što sam fan boksa, ali moje će srce ovog puta biti uz Floyda Mayweathera. Znate zašto? Ne zato što ću navijati za njega, nego zato što ću navijati za boks, jer je to jedini mali sportski smisao ovdje. Boks protiv MMA-a, Floyd Mayweather brani čast svog sporta i trebao bi ga obraniti. Možemo si samo pomisliti što će se dogoditi sa svim boksačkim superzvijezdama ukoliko MMA ovdje pobijedi, cjelokupni boks postati će ono što je zapravo ovaj meč, apsurd. Kao što uostalom kaže i sam naslov ove kolumne.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI