Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Komentar: Ne brinite, Stipe će proći kroz Cormiera! | Fight Site

Komentar: Ne brinite, Stipe će proći kroz Cormiera!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 05.07.2018 17:08h Autor:

Stipe vs. DC

Pogledajte još jednom ovu fotografiju iznad teksta. Upravo na (u) njoj leži razlog zbog kojeg će Stipe Miočić po četvrti put obraniti svoj pojas UFC prvaka u teškoj kategoriji protiv Daniela Cormiera kada narednog vikenda na UFC-u 226 međusobno ukrste šake.

A razlog je prilično jasan i nadasve očit. Neovisno o tome što će Cormier navodno imati 111 kilograma, a Stipe oko 108 kada uđu u Octagon, naš je borac ne za jedan, nego za dva broja veći od svog protivnika na UFC-u 226. Stipe je istinski teškaš, a da DC pokuša kontrolirati svoju prehranu, komotno bi se mogao boriti i u srednjoj kategoriji. To vam je sasvim jasno, ako ste ikada uživo stajali pored obojice. Ja sam nasreću imao tu priliku i uvjerio sam se da je razlika u veličini zaista značajna.

Tu dolazimo do one stare mudre boksačke izreke koja je vrlo često pokazala kao istinita, a koja kaže da “dobar veći boksač uvijek pobjeđuje sjajnog manjeg boksača”. A Stipe nije samo dobar, Stipe je najbolji teškaš u povijesti UFC-a. Da su Miočić i Cormier potpuno iste veličine, ovaj bi meč bio iznimno kompetitivan. A ovako sam uvjeren da je Miočić u velikoj prednosti i da bi mu protiv Cormiera moglo biti puno lakše nego u zadnjem nastupu protiv Francisa Ngannoua.

Kada smo kod Ngannoua, valja prokomentirati i Cormierovu otrovnu strelicu prema Miočiću kojom je očito, unatoč vrlo prijateljskom odnosu koji su gajili od kada je meč dogovoren, pokušao malo narušiti koncentraciju našem borcu. Pa je tako u srijedu izjavio “da bi on završio Ngannoua 4 ili 5 puta da je 22 minute ležao na Kameruncu kao što je to bio slučaj s Miočićem”.

Cormier je namjerno ispustio spomenuti da on do tog dijela ne bi nikada niti stigao jer bi ga “Predator” nekoliko puta u pokušaju rušenja katapultirao u zemlju snova. Nemojmo zaboraviti da je Stipe jedini UFC teškaš koji je uspio preživjeti čistu Ngannouovu bombu u bradu. I to u tri navrata tijekom meča na UFC-u 220. Svi ostali protivnici kamerunskog nokautera su pali kao metkom pokošeni.

Tu pak dolazimo do ključnog momenta analize svakog meča – Ima li u ijednom segmentu slobodne borbe Daniel Cormier prednost dovoljnu da uistinu sustavno ugrozi Stipu Miočića?

Ovdje naravno ne mislimo na neki zalutali metak, neku nesretnu ili nespretnu situaciju ili reakciju kakve se ne mogu predvidjeti, a koje su svakako moguće u svakom teškaškom MMA meču s 4-uncnim rukavicama.

Odgovor je – NEMA!

Da, Cormier jest olimpijski hrvač koji je u tom segmentu borbe bolji od Miočića. No, je li ta prednost dovoljno velika da bi ga ozbiljnije sustavno ugrozio? On vjerojatno misli da jest, no realnost govori da nije.

Miočić je, naime, također izniman hrvač koji je svoje hrvačke kvalitete konstantno brusio kako je napredovala njegova UFC karijera. Od solidnog MMA hrvača koji je rijetko kada uopće išao na pod, Miočić se u mečevima protiv Hunta ili Ngannoua pretvorio u pravu hrvačku mašinu kada je to bilo potrebno. Osim toga, Stipe je poput mačke koja se radi svoje atletičnosti vrlo lako diže na noge i kada ga netko uspije srušiti. Situacija koja to zorno dokazuje jest ona u meču protiv Alistaira Overeema kada se Miočić našao na leđima u nokdaunu, a Overeem je brže-bolje pohitao dovršiti posao jednom od svojih specijalki – giljotinom! No, “Vatrogasac” je pronašao put i iz te, na prvi pogled bezizlazne, situacije. Nekoliko trenutaka kasnije je nokautirao Overeema.

Zaključno – da, Cormier jest bolji hrvač, ali je Stipe fizički superiorniji u dovoljnoj mjeri da mu hrvačke kvalitete koje posjeduje garantiraju miran san u ovom meč.

Drugi bitan segment ovog dvoboja je dakako stojka, gdje će Stipe sigurno tražiti svoju šansu. Nitko ne dvoji da je Miočić tu puno kvalitetniji, kako u tehničkom smislu, tako i po pitanju snage i mogućnosti da nokautira svoje protivnike jednim udarcem. Tome u prilog ide čista sirova statistika.

Stipe trenutačno ima čak šest pobjeda u nizu, a sve osim posljednje je ubilježio nokautom. Nemojte zaboraviti da se radilo o pravim teškašima poput Dos Santosa, Overeema, Werduma, Arlovskog… A kada se jedini put u svojoj UFC karijeri sučelio s jednim poluteškašom, posao je završio za samo 35 sekundi. I to protiv jednog od najboljih boksača tada u diviziji, i to protiv čovjeka koji je slovio kao netko koga je nemoguće nokautirati. Prvi sudar s Miočićevom šakom je značio i kraj meča za Fabija Maldonada. Valja spomenuti i dvoboje protiv Roya Nelsona i Marka Hunta, boraca koji fizičkom građom i rasponom ruku najviše sliče Danielu Cormieru. Stipe tu nije imao nikakvih problema…

S druge strane, Cormier je tempaš koji konstantno ide prema naprijed i baca velik broj širokih udaraca i dobro povezanih kombinacija. No to obično nije bilo dovoljno niti za polutešku diviziju, a teško je zamisliti da bi Cormier jednim udarcem mogao nokautirati čovjek s možda i najjačom bradom u čitavoj teškoj kategoriji.

Dapače, u pokušaju pronalaska posljednjeg Cormierovog pravog nokauta, morali smo se vratiti sve do 2011. i meča protiv Antonija “Big Foot” Silve. A svi znamo kakvu reputaciju ima brada ovog Brazilca…

Zaključno – Stipe Miočić bi u ovom segmentu trebao imati znatnu prednost, a Cormierov stil borbe mu također ide u prilog. Stipe voli kada se netko “zaletava” u njega što se fenomenalno vidjelo u meču protiv Fabricija Werduma iz 2016. Krećući se unatrag i dalje posjeduje sasvim dovoljno snage u svojim šakama da vas može “usmrtiti” na mjestu samo jednim udarcem.

Ovo je bez ikakve sumnje povijesni dvoboj u kojem Stipe Miočić ima sve za izgubiti, a Daniel Cormier sve za dobiti. Ako Hrvat na UFC-u 226 pobijedi Cormiera, pobijedit će tek jednog poluteškaša koji će i nakon ovog meča ostati UFC prvak. Ako Cormier pobijedi Stipu, jednim slavljem će skinuti “stigmu Jona Jonesa” i katapultirat će se među najveće od najvećih. Tamo gdje Stipe već spada, ali mu to ne priznaju jer brkaju sport i zabavu i jer se preziva Stiopik.
No, ne brinite. Stipe slavi i ovaj put…

 

Marko Petrak
markopetrak@gmail.com

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI