Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Komentar na revanš stoljeća: Bolja taktika McGregoru donijela veliko slavlje! | Fight Site

Komentar na revanš stoljeća: Bolja taktika McGregoru donijela veliko slavlje!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 21.08.2016 15:47h Autor:

Conor McGregor

Vjerojatno nikada niti jedan meč u povijesti UFC-a nije izazvao toliku podjelu MMA fanova kao dvoboj Conora McGregora i Natea Diaza koji smo noćas pratili na UFC-u 202. Nikada prije emocije nisu toliko ugrijale navijačku atmosferu, proključale krv “hard core” fanova i podijelile javnost. Kontroverze i podjele su se nastavile i nakon okršaja koji je završen poslije pet rundi i bodovan većinskom odlukom sudaca za Irca. No, umjesto o bodovanju, fanovi bi trebali pričati o samom meču, jer je on bio naprosto maestralan. Nije se tu radilo o tehničko-taktičkom remek djelu. No, radilo se o pravom ratu dva vrhunska borca koji su u 25 minuta “main eventa” ostavili posljednju kap krvi i znoja u Octagonu. Trilogija je naravno nešto što svi očekuju i što će se i dogoditi, no prema najavama Dane Whitea ne tako skoro.

Kako je meč bodovan i zašto

Kako je upravo bodovanje tema broj jedan svih medija i društvenih mreža, najprije ćemo se pozabaviti tim segmentom. Situacija je vrlo jasna: McGregor je bez sumnje dobio 1. i 4. rundu, a Diaz 3. i 5. U drugoj rundi je Diaz odmah na startu završio na leđima gdje ga je poslala jedna lijevica irskog borca, te je izgledalo da će i drugih pet minuta proteći u potpunoj dominaciji McGregora. Baš kao i prva runda. No, nakon što je još jednom završio na zemlji, Amerikanac je polako hvatao ritam, preuzimao inicijativu i uspio preokrenuti zbivanja u kavezu. McGregor je vidljivo usporio, a na kraju same runde je spašavao živu glavu. Sva su tri suca prednost ipak dali McGregoru vjerojatno na temelju nokdauna i to je na koncu presudilo čitav dvoboj. Reći da je Irac rundu dobio nezasluženo jednostavno nije realno.

McGregor napravio više prilagodbi

Govoreći o taktici i izvedbama oba borca, dojam je da je McGregor ipak izvukao više iz sebe od Diaza. Odnosno da je naučio više pouka i lekcija iz prvog dvoboja nego Nate. Uostalom, to se i očitovalo različitim konačnim rezultatom.

McGregor je u odnosu na prvi meč prilagodio tempo borbe dvoboju na pet rundi iščekujući da bi meč mogao otići do konačnog sudačkog gonga. Udarao je sa slabijim intenzitetom te je pokušavao prilagoditi kretnje, kao i ritam udaranja većem i snažnijem protivniku. Nije već od trenutka kada je McCarthy dao znak za početka dvoboja, pokušavao nokautirati Diaza jednim udarcem i tako riješiti posao. Sve kako ne bi ostao bez zraka već nakon runde i pol kao prije pet mjeseci. To se mora itekako cijeniti, ako se zna da je McGregor prirodni nokauter koji uvijek, ali baš uvijek, od prve sekunde svakog meča ide na što brži završetak. Osim toga, McGregor je bez sumnje bio u velikom iskušenju ponovno pojuriti na svog protivnika kako bi sebi i cijelom svijetu dokazao da je prvi poraz bio potpuna slučajnost. Neovisno o tom “ego ispitu”, uspio je zatomiti osjećaje i držati se taktike. I to mu se isplatilo u četvrtoj rundi u kojoj je dobio drugi nalet energije te je pobijedivši u toj dionici zapravo na koncu i dobio čitav meč.

Bitna McGregorova prilagodba u odnosu na prvi dvoboj jest bilo i puno češće korištenje “low kickova” na prednju, uvijek ranjivu Diazovu nogu. Po uzoru na Dos Anjosa i neke druge borce, McGregorov kamp je odlučio iskoristiti Diazov stil koji podrazumjeva da velik dio svoje težine oslanja na prednju stajnu nogu. Svi oni koji su ikada boksali znaju da je ključ svakog dobrog udarca u nogama. A kada vam netko izmasakrira stajnu nogu već u prvih pet minuta, kao što je to McGregor učinio Diazu, onda je pola posla već odrađeno. Osjetivši da u takvim kombinacijama gubi previše energije, ali i da je Diaz uhvatio ritam u meču i da bi ga “low kickovi” u nastavku mogli koštati eventualnog rušenja u parter (tamo se svakako nije želio naći), Irac je mudro stao s tom taktikom nakon runde i pol. No, u tom trenutku šteta je već bila učinjena i Diaz do kraja meča u potpunosti nije uspio posložiti ritam svog boksa kao što je to učinio recimo protiv Michaela Johnsona.

Diaz je ostao pri istoj taktici

Analizirajući koje je promjene Diaz učinio u odnosu na prvi dvoboj, dolazimo do odgovora – nikakve. S jedne strane to je i logično jer je prvi meč dobio prekidom. Ako mu pošlo za rukom svladati McGregora s desetak dana priprema, onda zvuči prilično realno da će mu puni kamp i dodatna razlika u masi tijela posao učiniti još lakšim. Na žalost čitave vojske Diazovih fanova, njihov mezimac oduvijek ima problem sa sporim startom. Njegov dizelaški motor se počinje zagrijavati tek nakon runde i pol, a ruke mu obično počnu sijevati tek kada pogodi nekoliko čistih udaraca koji mu ubrizgaju samopouzdanje. Ovaj put je ta runda i pol bila previše jer mu je u tom periodu McGregor potpuno razbio prednju nogu, ali i u bilježnice spremio 2 runde bodova.

Ono što svakako čudi kod Diazove taktike jest nedostatak pragmatičnosti. O tome čiji je boks bolji, svakako se da raspravljati, no većina će ipak prednost (malu ili srednju) dati Ircu. Kada govorimo o hrvanju i borbi na parteru, tu je prednost za Diaza kudikamo veća i vidljivija. Baš kao i prednost u fizičkoj pripremi koja je poznati “forte” braće iz Stocktona. Stoga je pomalo nejasno zašto Diaz više energije i truda nije ulagao u klinč i pokušaje rušenja svog protivnika. Svaku borbu uz kavez (klinč) je bez veće muke dobivao, a dva ili tri traljava pokušaja rušenja su prošla neuspješno. Tek je na samom kraju dvoboja uspio prebaciti akciju u parter što je trebao učiniti puno ranije. Radi li se o pogrešnoj taktici ili je Diaz jednostavno bio toliko uvjeren da i drugi put može nadboksati McGregora jednom kada mu tempo padne, teško je procijeniti. Nate u ovom dvoboju svakako nije dao sve što može i zna jer njegovo najjače oružje, a to je parter, nismo vidjeli niti u tragovima.

Svi čekaju treći dio

UFC neće propustiti mogućnost za trilogiju, iako je Dana White već najavio da se ona neće dogoditi tako skoro. Zašto i bi kada će im McGregor vs. Diaz 3 donijeti novu gomilu milijuna dolara. Uostalom, treći nastavak ovog “trilera” žele vidjeti i svi fanovi, kao i čitava borilačka i sportska javnost. Nema sumnje niti da glavni akteri žele riješiti stvar jednom za svagda, a pritom će naravno u džep spremiti najveći novac u karijeri. Obojica su nakon noćašnjeg epskog nastavka na UFC-u 202 zaslužila lovorike, no McGregor ipak mrvicu veće. Nemojmo zaboraviti da je pristao na borbu izvan svoje težinske kategorije, ali i da je drugim dvobojem protiv Diaza gurnuo sve svoje čipove “all in”. McGregovor uspjeh i veličina se baziraju na tome da svoje velike riječi jednostavno mora potkrijepiti i u kavezu. Porazi su za majstore “trash talka” poput njega naprosto devastirajući jer ga lišavaju aure super junaka za kojeg se izdaje. Stoga “The Notorious” nema previše prilika za greške, a jednu je već iskoristio. Tražio je rizičan revanš, pod rizičnim uvjetima i na koncu je slavio. Zato je i tako velik…

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI