Komentar: Može li Miočić protiv Ngannoua?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 04.12.2017 13:47h Autor:

Ilustracija

Francis Ngannou nije samo histerija koja se oko njega stvorila, Francis Ngannou je prava stvar. U to više ne možemo i ne smijemo sumnjati nakon UFC-a 218 i “mortal kombat” nokauta protiv Alistaira Overeema. On je realna prijetnja svakome, pa i prvaku Stipi Miočiću te je u ovom trenutku najlegitimniji izazivač u teškoj kategoriji UFC-a.

Ako smo ranije i mogli iznijeti neke argumente (i to opravdano) u prilog tome da Kamerunac još uvijek nije ispravno testiran protiv nekog iz same elite UFC-ove teške divizije, sada i taj argument više ne stoji. Ngannou je testiran, a taj je test prošao s iznimnom lakoćom i s iznimnim uspjehom. I to za samo nešto više od jedne minute.

Da Ngannou posjeduje iznimnu fizičku snagu, kao i nevjerojatno snažan udarac, znali smo i ranije. Dovoljno je sjetiti se sličnog aperkata kojim je nokautirao Luisa Henriquea u svom UFC debiju. Identičan udarac samo desnom rukom je bio koban i za bivšeg prvaka Andreija Arlovskog, a o njegovoj fizičkoj snazi je najbolje svjedočila “kimura” protiv inače iznimno snažnog Anthonyja Hamiltona. “Predator” mu je gotovo potrgao ruku iz ramena… Kao uvod u dvoboj protiv Overeema mu je UFC odlučio izmjeriti snagu udarca i zaključili su da se radi o najjačem udaraču na svijetu. Istina ili ne, sasvim je nebitno, marketinški posao je odrađen.

No pravo je pitanje uoči dvoboja na UFC-u 218 bilo može li sve te kvalitete Kamerunac pokazati protiv nekog sa samog vrha? Nekog poput bivšeg K-1 WGP, Dream i Strikeforce šampiona  Alistaira Overeema. Pokazalo se ne samo da može, nego da ga je pritisak velikog meča učinio samo još više efikasnim i ubojitim.

Ključ njegovog slavlja protiv Overeema nije bio lijevi aperkat, radilo se samo o oružju koje je dovršilo posao i stavilo točku na i ovoj pobjedi. Ključ je bila obrana od rušenja na samom startu dvoboja. Nizozemac nije niti pokušao skrivati da je taktički plan što prije ovog gorostasa preseliti na parter. No, već prvi klinč i izraz lica skamenjenog i tada već prestravljenog Overeema nam je dao sve odgovore. On ga nije mogao niti pomaknuti. Dapače, Ngannou je bez ikakve muke okrenuo Nizozemca i poput nekog djeteta kontrolirao uz žicu dok sudac nije razdvojio borce.

I onaj pokušaj ulaska i desnog, a zatim i lijevog svinga, koji je presudio Nizozemcu, je bio traljav, bačen u panici i očaju, u nedostatku drugih rješenja. Overeem je već tada, nakon samo nešto više od minute dvoboja, ušao u “panični mod” funkcioniranja, a to obično znači katastrofu u obračun s ovakvim udaračem. Alibi desnica nakon premišljanja udariti ili ne, a zatim i traljava lijevica koja nije napravila nikakvu štetu Ngannou, samo su ga otvorili za “aperkat iz pakla”. Ili iz “mortal kombata” kako su vješto to fotošopirale društvene mreže.

Da se razumijemo, Overeem nije pogriješio sa svojim taktičkim planom. Put do pobjede protiv Ngannou je definitivno hrvanje i parter. No, pitanje je može li danas prirodni i već prilično potrošeni Overeem uspješno provesti takvu taktiku u djelo. Vjerojatno ne.

A može li to učiniti Stipe Miočić? Odgovor ćemo saznati vrlo brzo; vjerojatno već 20. siječnja u Bostonu na UFC-u 220. Stipe je u posljednjim dvobojima pokazao iznimnu taktičku zrelost, pa čak i pragmatičnost koja mu je u prošlosti znala nedostajati. Ngannuov nokaut protiv Overeema je prilično jasno upozorenje. Zapravo, upozorenje koje ne može biti jasnije. S druge strane kaveza će mu stajati fizički superiorno ljudsko biće s kojim otvorene izmjene udaraca jednostavno ne dolaze u obzir. One nisu opcija osim, ako ne želite završiti kao sva ova šestorica dosadašnjih protivnika u slavnom Octagonu.

Miočića od vječnosti i titule najuspješnijeg teškaša u povijesti UFC-a, jedinog koji je uspio tri puta obraniti pojas prvaka u kraljevskoj kategoriji, dijeli samo jedna prepreka. A ta prepreka je prilično krupna i zahtjevna. Ona se zove Francis Nanngou i svakako nije šala!

Ukoliko je želi preskočiti morat će odraditi savršen posao. Posao u kojem nema mjesta za i najmanju grešku jer je protiv Kamerunca trenutak nepažnje dovoljan da se probudite na parteru gledajući u reflektore i pitate “gdje se ja to nalazim?”…

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI