Komentar: Misterij inflacije UFC prvaka…

kolumneIZDVOJENA VIJEST 09.08.2016 14:41h Autor:

Tyron Woodley

Ludilo 2016. godine. Tako se posljednjih tjedana komentira, a pritom i objašnjava velika inflacija novopečenih UFC prvaka i prvakinja u tekućoj godini. Od koje je, podsjećamo, proteklo tek nešto više od sedam mjeseci. Što ujedno znači da bi do kraja 2016. UFC-ovi pojasevi još koji puta mogli promijeniti vlasnike…

Prije nego što pokušamo odgonetnuti misterij 2016. godine, red je da pobrojimo koji su to novi prvaci koje smo dobili u ovoj godini u elitnoj svjetskoj MMA promociji. A to su praktički svi. Od teške divizije u kojoj je Stipe Miočić detronizirao onim spektakularnim udarcem desnom rukom Fabricija Werduma, pa preko srednje u kojoj smo vidjeli senzaciju godine i slavlje prekidom Michaela Bispinga protiv Lukea Rockholda. Prije nekoliko dana smo svjedočili još jednom šokantnom nokautu; Tyron Woodley se vratio nakon dugog izbivanja i uspavao dosadašnjeg prvaka Robbieja Lawlera. Ništa manje šokantan nije bio niti nokaut Eddieja Alvareza protiv do sada vrlo uvjerljivog Rafaela Dos Anjosa. I on je vrlo nedavan. Još jedan povratnik je uspio ponovno postati UFC prvak. Dominick Cruz je također u 2016. svladao TJ Dillashawa te je vratio ono što je prije nekoliko godina zbog ozljeda izgubio. Ako tome pribrojite i privremene prvake koji su također okrunjeni u proteklom periodu, a to su Jon Jones i Jose Aldo, ali i ako naglasimo da su Conor McGregor i Daniel Cormier postali novopečeni UFC prvaci u prosincu 2015. godine, dolazite do nevjerojatne brojke. U proteklih 8 mjeseci, u muškoj UFC-ovoj konkurenciji pojas prvaka ili privremenog prvaka je osvojilo 9 boraca.

Pribrojite tome i uragan koji se dogodio u ženskoj bantam kategoriji gdje je Miesha Tate najprije uzela pojas od Holly Holm da bi ga samo nekoliko mjeseci kasnije izgubila od Amande Nunes, dolazite do brojke od 11 novopečenih UFC prvaka u samo 8 proteklih mjeseci. Zaista nevjerojatno i svakako nezapamćeno. Nije na odmet naglastiti da se posljednjih godina UFC prvaci općenito znatno brže izmjenjuju u odnosu na vremena carovanja Andersona Silve, Caina Velasqueza, Randyja Couturea, Tita Ortiza, Matta Hughesa ili Georgesa St. Pierrea. I dok je danas pravi pothvat jednu godinu ostati na tronu svoje kategorije, tada su prvaci kraljevali i preko 2 tisuće dana (GSP recimo).

Koji je razlog ovakve inflacije UFC prvaka u svim kategorijama?

Dakako se se može špekulirati sa slučajnošću, no ako promislimo pomnije odgovor je vrlo jasan. Konkurencija. Kvaliteta boraca koji se danas natječu ne samo u elitnoj promociji, nego općenito u slobodnoj borbi je kudikamo veća nego prije nekoliko godina. Nisu samo došli atletičniji, tehnički dotjeraniji i kompletniji borci. I oni “stari” su slijedeći trendove napravili još nekoliko koraka prema naprijed. Oni koji nisu uspjeli držati korak su vrlo brzo zbrisani s UFC rostera ili su se sami povukli. Konkurencija je danas zaista surova, a kako stvari sada stoje, postat će još surovija.

Naime, MMA je i dalje izuzetno mlad sport. Nemojte zaboraviti da je UFC osnovan 1993. godine, a da tadašnja slobodna borba nema veze s onim što gledamo danas. Sport je evoluirao u apsolutno svim segmentima. I dok su do još prije nekoliko godina MMA borci bili kick boksači koji bi naučili parter ili BJJ borci koji bi bili podučeni stojci, danas su MMA borci zaista to što naziv kaže. Većina mladih koji dolaze od početka bavljenja sportom sustavno treniraju sve segmente slobodne borbe. Onaj koji danas želi uspjeti ne samo u UFC-u, nego i u nekoj regionalnoj promociji, mora biti jako dobro potkovan u svakom segmentu borbe. On mora biti kompletan.

I sistem treniranja se drastično promijenio. Taktika u MMA-ju je još donedavno bila mit, a Greg Jackson prodavač magle. Danas se na vrhunskom nivou praktički sve svodi na taktičku pripremu. Protivnici se snimaju, kompjuterski analiziraju, traže im se mane i kvalitete te se izrađuje studiozni plan treniranja. Timovi imaju posebne stručnjake za hrvanje, boks, kick boksing, BJJ, kondicijsku pripremu, prehranu, taktiku, psihičku pripremu. Stvar je dovedena do “nuklearne fizike”. Kada tome pribrojite i ogroman broj boraca koji danas trenira MMA, što ujedno znači i puno veću konkurenciju unutar svake dvorane, jasno je da svaki od njih mora napraviti još dodatan korak ili dva da bi doslovno preživio teške treninge, surovu konkurenciju i brutalne sparinge. Oni koji na koncu isplivaju su pravi ljudski strojevi.

A konkurencija i kvaliteta će još rasti. Pogledajte samo ženske divizije u UFC-u i nevjerojatnu preobrazbu sporta kojoj upravo svjedočimo. UFC djevojke više nisu egotične sportašice, one tehnički, kondicijski i taktički itekako pariraju svojim muškim kolegama. Pravi primjer je Joana Jedrzeyczyk. Tehnički joj može parirati rijetko koji muški UFC borac.

I na kocnu valja spomenuti možda i najključniji moment koji će dodatno pridonijeti jačanju konkurencije i kvalitete, a radi se o globalizaciji sporta koja je nezaustavljiva. Europske zemlje, a tu mislimo posebno na Nordijce, Britance, Irce i Poljake, vrlo brzo zatvaraju zaostatak za Amerikancima i Brazilcima. Financijski mogu parirati što je u biti i najbitnije. Danas je svijet globalno selo, znanje se širi brzinom svijetlosti, a jedini faktor koji odlučuje možete li u nečemu biti dobri ili ne jest novac. I naravno talent. No, on se uvijek može nadoknaditi i prestići superiornijim načinom treniranja i ulaganja u čitav sport.

Upravo još samo talent i entuzijazam spašavaju ove naše prostore da potpuno ne zaronimo na margine borilačkog sporta. Osim nekoliko svjetlih primjera, uglavnom se radi nesustavno, zastarijelo i amaterski. I to se zorno vidi u ovoj tablici koja je naprosto poražavajuća za naše krajeve. Ponovno valja ponoviti da je osnovni problem novac, odnosno nedostatak istog. Za svaki sustavan rad valja uložiti puno veća sredstva, a u zemljama u kojima nitko ne želi graditi tvornice i ludi kopaju po kantama smeća je bezpredmetno govoriti o MMA dvoranama.

Da se vratimo na početak priče… TOP 10 rostera svake UFC-ove kategorije je toliko natrpan kvalitetom da je za očekivati da će trend inflacije novopečenih UFC prvaka samo rasti. Naravno da se može pojaviti neki novi Jon Jones (u ovom trenutku se ne zna što će se događati s njegovom karijerom) koji će abnormalnim talentom eliminirati svu konkurenciju. No, s dodatnim povećavanjem kvalitete čitavog sporta, povećavat će se i konkurencija na samom vrhu. A to znači da će svakom novom UFC prvaku biti teško obraniti pojas samo jednom. Serije Jonesa, Andersona Silve ili GSP će u budućnosti biti prava rijetkost.

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI