Komentar: Mehić i Čikotić zasjenili sve ostale, Senyei pokazao nevjerojatan ratnički duh!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 16.03.2015 15:35h Autor:

Photo by Ivana Kaurloto (Fight Site)

Nakon dva neuspješna pokušaja, FFC je proteklog vikenda ipak uspio doći u Sarajevo i održati zaostali FFC 7. I vrijedilo je čekati. Skenderija je bila sjajno ispunjena, atmosfera je bila za pamćenje, a mečevi su bili izvrsni. I tri dana nakon priredbe i dalje stižu čestitke zbog odlično uparenih mečeva i vrhunske atmosfere koja je vladala u dvorani. Iako se radi o zdanju u koje još od Olimpijade nije uložen niti euro, te bez pretjerivanja izgleda kao da rat nije niti završio, sjajna FFC produkcija je odradila vrhunski posao i dvorana je na TV ekranima izgledala poput Medison Square Gardena. Dojmu su začinile pobjede Tomislava Spahovića i Dževada Poturka, boraca zbog kojih je Skenderija i bila tako dobro ispunjena, pa je i sarajevska publika imala razloga za slavlje.

Jedini "miss match" na čitavom popisu borbi je objektivno bio MMA dvoboj Srbina Stošića i Grka Papadopoulosa, no to i bilo za očekivati s obzirom na otkaz i promjenu doslovno u posljednji trenutak. Govoreći o odličnim mečevima, onda je izbor izuzetno težak i nezahvalan jer se u Skenderiji mnogo toga pozitivnog moglo vidjeti. Ipak, dva dvoboja definitivno valja posebno potcrtati – Mađar Laszlo Senyei i Nijemac Dawid Defort su odradili vrhunski MMA meč s nevjerojatnim preokretom, a Elmir Mehić i Tomislav Čikotić su doslovce čitavo Sarajevo dignuli na noge. Takav obračun teškaša se rijetko viđa. Stoga ova četiri borca zaslužuju poseban pljesak.

Senyei je drugi put od kada nastupa za FFC preokrenuo meč u posljednjoj rundi dokazavši o kako se psihološki jakom i upornom borcu radi. Slično je bilo i u dvoboju s Gluhakom na FFC-u 5 kada je dvije minute prije kraja zagrebačkog borca uspio uhvatiti u zamku i završiti "armbarom". Do tada je gledajući sudačke liste bio u debelom zaostatku. Slična situacija dogodila se i u Sarajevu gdje ga je potpuno nathrvao odlični Dawid Defort. Mađar nije imao odgovor na snagu, agilnost i vrhunsku hrvačku bazu te je unatoč boljem dojmu u stojci, većinu meča proveo na leđima pokušavajući uhvatiti Deforta u "trokut". No, Nijemac se nije dao te je neumorno rušio Senyea na parter i kontrolirao ga bez većih problema. Situacija je za Mađara izgledala beznadno sve dok minutu prije kraja nije uspio preokrenuti jednu poziciju na parteru te GNP-om doći do prekida. Sudac Klarić je meč zaustavio samo 27 sekundi prije kraja te je Senyei još jednom "čudesno uskrsnuo". Pohvale zaslužuje i Defort koji je definitivno pokazao velik potencijal i koji će bez sumnje ponovno dobiti priliku u FFC-u.

Meč Mehića i Čikotića se ne može opisati, njega jednostavno morate pogledati. Takav vatromet teških udaraca i nevjerojatnih izmjena se rijetko viđa i u lakšim kategorijama, a kada takav rat doživite od dva teškaša, onda vas on ostavi bez riječi. "BH Buldožer" je već u prvoj rundi završio na leđima i pravo je čudo kako se uspio dići na noge. No, ne samo da se uspio vratiti u meč nego je dominirao sljedeće dvije runde. U tih 6 minuta vidjeli smo nekoliko situacija u kojima su obojica mogla završiti na podu, a serije su se izjenjivale čas s jedne, čas s druge strane. Suci su korektno dvoboj odveli u ekstra rundu gdje se Sarajlija ugasio te je Čikotić na kraju zasluženo slavio. Možda je najbolje dvoboj na koncu opisao službeni FFC komentator Sandy Holt.

"Ova dva borca ne da obojica zaslužuju pobjedu, nego svakom na kraju dvoboja treba dati FFC pojas zbog prikazanog. A pobjednik? Čikotiću je sudac podignuo ruku, no pravi pobjednici su oba borca, sarajevska publika i svi gledatelji na malim ekranima." I bio je u pravu…

Pauze za FFC "karavanu nema" pa ćemo već sredinom idućeg mjeseca gledati FFC 18 u Ljubljani. Glavne zvijezde su najavljene te će osim obrane pojasa Samo Petjea, publika u Tivoliju uživati u debiju Igora Pokrajca te najboljim slovenskim borcima. Vidimo se u Zmajevom gnijezdu…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI