Komentar: McGregorov amaterski blef ovaj put nije prošao, a ovo su razlozi zašto se to dogodilo!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 27.03.2019 13:29h Autor:

Conor McGregor

Poput razmaženog djeteta kada ne dobije ono što želi, Conor McGregor se bacio na pod, počeo je snažno lupati šakama i u suzama je zajecao “ja nećuuuu…”. Vjerujući da će ucjenjeni roditelj popustiti dernjavi i milujući ga prigrliti natrag u svoj zagrljaj. Ali to se ovaj put nije dogodilo…

Umjesto zagrljaja i utjehe, Dana White je McGregoru poručio – “sretno ti bilo prijatelju u proizvodnji tvog viskija!”. Ako prva reakcija nije bila dovoljno jasna, predsjednik UFC-a je u razgovoru za TMZ Sports dodatno elaborirao stav UFC-a. Conoru McGregoru ucjena ovaj put neće proći, a ako želi postati vlasnik dijela kompanije, morat će izvaditi svoj novac i kupiti ga!

“A to nije jeftino”, gotovo cinično će White McGregoru.

Što se dogodilo? Od kuda ova drastična promjena u politici UFC-a prema svojoj najvećoj zvijezdi? Zašto ovaj put nemušti blef “Notoriousa” nije prošao?

Mnogi su se vjerojatno i sami iznenadili vrlo odlučnom i jasnom reakcijom (neki će reći i bahatom) UFC-a koji više nije spreman popuštati prohtjevima i ucjenjama svoje mega zvijezde. No, ako analizirate tek nekoliko bitnih faktora koji su se izdogađali u prethodnom razdoblju, bit će vam sasvim jasno od kuda ovakva promjena.

Conor više nije UFC prvak

Istina je da u slučaju Conora McGregora titula UFC prvaka za njegovu popularnost ne znači previše. Irac se može boriti i u dvorištu iza svoje kuće, ako će se to “streamati” na internetu, budite sigurni da će prodaja PPV prijenosa probiti krov. No, dok je “Notorious” držao pojaseve UFC prvaka (ili jedan pojas), držao je praktički dio ugleda elitne svjetske promocije u svom vlasništvu. A tim vlasništvom je vrlo vješto manipulirao, ucjenjivao pa čak i mešetario. Osim toga, ostatak vrha divizije, svi oni koji su pretendirali na tron, pritiskali su UFC radi McGregorove neaktivnosti. McGregor je pritiskao UFC, a na koncu je Whiteu i UFC-u bilo najrazumnije popustiti. Sada kada McGregor ne može više štopati diviziju, UFC-u je ipak mnogo lakše suprotstaviti se njegovim ucjenama.

Prodaja PPV prijenosa više nije bitna kao ranije

I dalje se radi o vrlo bitnom dijelu prihoda elitne svjetske MMA promocije, no nedavnim potpisom ugovora s uglednim ESPN-om, pritisak na vlasnike kompanije je znatno olabavio. Naime, UFC sada godišnje ima garantirani prihod od prodaje TV prava ESPN-u, a prije nekoliko dana su slavodobitno otkrili kako su i prodaju PPV prijenosa prebacili na njihovu platformu. Sve to govori u prilog tome da je UFC-u nakon dvije sušne godine napokon krenulo i u financijskom smislu. Novi vlasnici, koji su za kompaniju 2016. godine iskrcali 4.2 milijarde dolara, napokon mogu malo odahnuti. Ali i napokon mogu McGregoru barem jednom reći – “e ovo neće proći”. Do sada nisu imali apsolutno nikakvog izbora jer im je preživljavanje kompanije ovisilo direktno o njemu. Naime, Irac je predvodio svih pet najprodavanijih UFC-ovih PPV evenata u povijesti, a prošlogodišnji meč s Nurmagomedovim je probio sve rekorde s 2.4 milijuna prodanih prijenosa. U novoj strukturi prihoda kompanije, taj je podatak znatno manje bitan nego što je to bio prije šest mjeseci.

Conorova dionica kao borcu je pala

Nemojte pogrešno shvatiti, Irac je i dalje daleko najveća borilačka zvijezda današnjice koju je ugledni ESPN prije nekoliko dana stavio uz bok Ronaldu, LeBronu, Messiju ili Neymaru. Njegova popularnost nikada nije bila veća, no ne radi borilačkih pobjeda jer za pobjedu “Notorious” ne zna gotovo dvije i pol godine. Da, McGregor nikoga nije pobijedio još od meča protiv Eddieja Alvareza u studenom 2016. Na naslovnicama ga protekle dvije godine drže boksački izleti (u kojima je usputno govoreći gubio), ružni incidenti, neukusni ispadi, kazneni progoni i posljednje, čini se, istrage za silovanje o čemu je jučer izvijestio ugledni New York Times.

Vjerojatno u UFC-u već neko vrijeme odvaguju, isplati li se ovakvu “skandal mašinu” imati u svojim redovima dok pokušavate gledateljima na ESPN-u objasniti kako se radi o kulturnom “main stream” sportu? Da, periodično bi im McGregor donio pravo malo bogatstvo prodajom nekog PPV eventa, ali pravo pitanje koje si vlasnik UFC-a Ari Emanuel sigurno svakodnevno postavlja glasi: “Isplati li nam se to dugoročno?”.
______________________

Conor McGregor je ovaj put ovim nemuštim blefom definitivno promašio tajming te je odigrao potpuno pogrešan potez u pogrešnom trenutku. Jednostavno se preračunao i precijenio ne razmišljajući što njegov protivnik ima u ruci. Irac se zaljubio u svoj ručni par Aseva, ne računajući da je protivnik možda već pogodio tris četvorki i da samo čeka njegov “raise”.

A kada više ne razmišljate o onome što vaš protivnik drži u rukama, nego ste isključivo fokusirani na vlastite karte, to znači da se polako gubite. Da vam je ego postao veći od razuma i da je vrijeme za “stati na loptu”. Možda je upravo to vrijeme stiglo za Conora McGregora…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI