Overeem još uvijek ne spada u vrh MMA-ja

kolumneIZDVOJENA VIJEST 14.06.2011 13:06h Autor:

Alistair Overeem

Spada li Alistair Overeem među najbolje MMA teškaše svijeta? Pitanje je kojim se javnost, novinari, borci i fanovi bave već više od tri godine.

Odgovor ćemo napokon dobiti u subotu kada će nizozemska zvijer ući u kavez s Fabricijom Werdumom. Iako će i nakon ovog dvoboja Overeem u svojoj vitrini imati tri pojasa (Dreamov, Strikeforceov i K-1), realnost je kako mu samo pobjeda protiv Brazilca i prolazak u polufinale Grand Prixa donose korak naprijed u karijeri i punu afirmaciju u svjetskom teškaškom vrhu.

Sasvim je jasno da ćemo sljedeće godine u ovo vrijeme o Strikeforceu govoriti u prošlom svršenom vremenu nakon što UFC ugasi svoju donedavno najljuću konkurenciju (u to ne treba sumnjati). Dream je napola mrtav, a na životu ga jedva održavaju aparati za disanje. Što reći o K-1 organizaciji koja će ovog mjeseca napokon održati prvi svoj event nakon šest mjeseci posta? Gotovo je sigurno da ove godine nećemo gledati teškaški Grand Prix, a time i ovaj Overeemov pojas pada u vodu. Zbrojeno, jasno je kako Alistair ima tri krune, ali uskoro neće imati niti jedno kraljevstvo. Jedini njegov spas je UFC i novi ugovor koji će isposlovati dobrim nastupom protiv Fabricija Werduma.

Overeem je naviknuo na sočne cifre koje su na njegov račun do sada uplaćivali japanski poslodavci, a uživao je i u ležernom ugovoru sa Strikeforceom koji mu je ostavljao dovoljno prostora za razne fuševe sa strane. Uništavanjem Strikeforcea, UFC će morati “zbrinuti” mnogo boraca i jasno je da se neće biti lako izboriti za dobre uvjete. Nikome, pa čak niti prvaku koji će imati tri (drvena) pojasa u svojim rukama. Porazom već u četvrtfinalu Grand Prixa, UFC će Overeema dobiti “pod buštu”, a to će razmaženi Nizozemac teško podnijeti.

Kada smo analizirali poslovnu i novčanu stranu priče, onda možemo pogledati kako Overeem stoji na sportskom dijelu. Od kada je prešao u tešku kategoriju i mirakulozno nabacio 25 kila čistih mišića, The Demolition Man ne zna za poraz. 9 čistih pobjeda i “no contest” protiv Cro Copa zbog udaranja u genitalije, zaista je impresivan niz u nešto manje od četiri godine. Ako tome dodate tri osvojena pojasa, netko će se logično pitati “pa zar taj čovjek već sada ne spada u vrh ili čak na sami vrh svjetskih MMA ljestvica”. Istina je da za sada ipak ne spada. Možda hoće nakon subote i pobjede protiv Werduma, no za sada je The Reem i dalje najveća MMA zagonetka. Razlog je vrlo jasan – analizirajući njegove protivnike u ove četiri godine te gledajući ime po ime, i oni koji slabije prate slobodnu borbu će primijetiti da se ne radi o borcima koji spadaju niti približno na svjetski vrh. Ako si najbolji, onda se moraš boriti protiv najboljih, a ne protiv Tonyja Sylvestera, Jamesa Thompsona, Garyja Goodridgea, Marka Hunta, Kazuyukija Fujite, Tae Hyun Lea ili Todda Duffeeja. Jasno je i kako je Overeem pojaseve dobio “vrlo jeftino” – Strikeforceov protiv Paula Buentella, a Dreamov protiv Todda Duffeeja. Jedinu obranu u Strikeforceu je nakon dvije i pol godine odgađanja i izbjegavanja američkih doping kontroli, odradio protiv tek solidnog Bretta Rogersa. Objektivno gledano, samo je Cro Cop bio dostojan Overeemov protivnik, a Nizozemac ga nije uspio svladati bez ilegalnih udaraca u genitalije.

Kada Alistair u subotu izađe u kavez, bit će suočen s daleko najozbiljnijim protivnikom u posljednje četiri godine. Fabricio Werdum će biti njegova istina. Spada li u svjetski vrh ili ne? Hoće li doći u UFC kao pravi šampion ili tek kao precijenjeni steroidni napuhanko? Jesu li njegovi pojasevi zasluženi ili se radi tek o spletu okolnosti i neorganiziranim borilačkim promocijama?  Odgovore na sva ova pitanja ćemo saznati u Dallasu…

Alistair Overeem (trenutačni prvak Dreama i Strikeforcea)

Dob: 31

Visina: 196 cm

Težina: 118 kg

Score: 34W – 11L  – 1NC

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI