Komentar: KJ Noons i Sam Stout pokazali put zdravog razuma

kolumneIZDVOJENA VIJEST 16.04.2014 12:23h Autor:

Sam Stout i KJ Noons

KJ Noons i Sam Stout izveli su nešto što već dugo nije viđeno u UFC-u. Samo dva dana prije službenog vaganja zatražili su da njihova borba promjeni kategoriju, a UFC je to dozvolio. Da li je ovo pravi put zdravog razuma i jesi li ova dva borca shvatila svu besmislenost rezanja kilograma.

Dugo se nije dogodilo da je neka UFC borba, samo dan prije službenog vaganja, dobila potvrdu promjene kategorije. No, to se dogodilo ovog puta u slučaju borbe KJ Noonsa i Sama Stouta, koja je trebala biti održana u lakoj kategoriji. Na kraju, ona će se održati u velteru.

A koja je pozadina svega? Jednostavno, Noons i Stout su, dva dana prije vaganja, UFC-u poslali zajednički dopis da žele da se njihova borba održi u velter kategoriji, a budući da su oba borca suglasna u tome, štoviše zajedno su potpisali dopis, UFC je to prihvatio i borba će se održati u velter kategoriji, odnosno do 77 kilograma.

Zaključak je jednostavan. Noons i Stout su, u jednom razgovoru, došli do zaključka da su na jednakoj kilaži, da će morati odraditi jednako rezanje kilograma i time iscrpiti svoje tijelo te na kraju vratiti gotovo jednak broj kilograma i opet biti na istom. Zdrav razum je prevladao, borci su odlučili odraditi borbu u velter kategoriji i jučer na vaganju su obojica izgledali sjajno i prije svega opušteno. Dakle, do kakvog zaključka su oni došli, a što autor ovog teksta već neko vrijeme govori?

Kada se prije desetak godina pojavilo rezanje kilograma, u obliku koji je evoluirao do ovog što je danas, to je bila novost. Borci i nutricionisti su počeli tražiti načine za bolje skidanje te lakše vraćanje kilograma i neki borci, koji su bili uspješniji u tome, znali su u borbe ulaziti i po pet kilograma teži od svojih protivnika. No, danas to više nije tako. Znanost je došla do razine gdje svi režu kilograme i vraćaju na prethodnu kilažu te više nema tolikih prednosti. Osim, ako si borac može priuštiti Mikea Dolcea, koji je još uvijek ipak korak ispred ostalih što se tiče znanosti o "weight cutu".

Danas smo došli do toga da borci režu kilograme, znoje se, gotovo zlostavljaju svoje tijelo, da bi zadovoljili kilažu te na kraju nemaju apsolutno nikakvu prednost ispred svog protivnika jer je on odradio to isto, na gotovo jednak način. Jednostavno, danas svi rade "weight cut" i može se reći da to više nema smisla. Naravno, borci će to nastaviti raditi sve dok ovlaštene institucije ne reagiraju, jer naravno da ne žele dozvoliti da njihov protivnik zbog, odrađenog weight cuta, u borbi bude teži od njih.

No, Stout i Noons su to shvatili. Na vjerojatno jednakoj kilaži su kao što bi bili i nakon teškog procesa izbacivanja vode iz tijela, saune, trčanja i svega što ide s tim te vraćanja kilograma u danu nakon odrađenog vaganja. A to su izbjegli jednostavnim potezom. Prebacili su svoju borbu u višu težinsku kategoriju. I sigurno su oba borca kvalitetnije provela vrijeme prije vaganja, nego da su mučili svoje tijelo i svakih sat vremena stajali na vagu. Isto tako, danas u borbu ući će spremni i puni snage, ni kod jednog od njih neće postojati opasnost da je ispijen ili iscrpljen. 

Da li je vrijeme da to shvate i svi borci te ovlaštene organizacije i da se prestane s mučenjem tijela i organizma? Kako je to moguće odraditi? Ja ću dati samo jedan prijedlog. Da ne bi bilo pretrpavanja viših kategorija, prvo je potrebno povisiti težinske granice. Drugi potez bi bio uvesti vaganje sat vremena prije borbe, gdje borac ne smije imati pet funti (lbs) više nego je imao na službenom vaganju. A ovo je prijedlog jednog, može se reći, laika. Ovlaštene institucije sigurno bi pronašle još bolji način. Samo im to treba doći u glavu.

Rezanje kilograma nije zdravo i više čak nije niti efektno i zdrav razum kaže da ga je potrebno na bilo koji način spriječiti. Stout i Noons su to shvatili, sad je vrijeme da shvate i ostali.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI