Komentar: Khabib je ponizio McGregora, ali to ne znači da “Notorious” nema šanse u revanšu…

kolumneIZDVOJENA VIJEST 11.10.2018 18:59h Autor:

Photo: Facebook

Kažu da je prva reakcija najiskrenija, a vrlo često i najtočnija. No, nakon ovako velikih i šokantnih događaja za borilački svijet ipak je nekada dobro prespavati i pustiti da se emocije slegnu kako bi se trezveno moglo sagledati stvari. A u međuvremenu se nekada pojave i neka nova saznanja pa s odmakom čovjek dobije i ispravniju perspektivu.

To sam i ja učinio nakon UFC-a 229. Iako je bilo mnogo upita da što prije izbacim analizu meča i onoga što se događalo nakon što je Khabib Nurmagomedov svladao Conora McGregora, odlučio sam sačekati koji dan, pogledati još jednom i meč i kaos nakon njega, te onda donijeti konačni sud o sportskom i nesportskom dijelu.

Ako ste čitali mnogobrojne analitičare i njihove analize “najvećeg meča u UFC-ovoj povijesti” na stranim portalima, a bilo ih je nebrojeno, onda znate da svatko ima svoje gledište, svatko ima svoje krivce, svatko ima svoju teoriju…

Ja za razliku od mnogih ne smatram da je Nurmagomedov bio toliko bolji i toliko dominantan da revanš uopće nema nikakvog smisla. Dapače, vjerujem da bi novi meč ova dva protivnika izgledao mnogo drugačije baš kao što je prvi Conorov meč protiv Diaza igledao drugačije nego drugi. Vjerujem i da bi Irac u eventualnom revanšu imao realne šanse za pobjedu protiv do sada nepobjedivog Rusa.

Nikad lošiji McGregor

Da sam sebe ispravim – Khabib jest bio jako dominantan i vrlo uvjerljivo je slavio u ovom meču, ali sam neovisno o tome vidio neke elemente koji daju McGregoru pravo nadati se pobjedi u eventualnom revanšu.

Svoj dojam zasnivam na tome da je ovo iz moje perspektive bio daleko najgori McGregor kojeg smo imali prilike gledati u Octagonu do sada. Lošiji čak i od izdanja protiv Chada Mendesa koji su mnogi istaknuli kao dvoboj koji je po prvi put otkrio njegove slabosti. Naravno da i Nurmagomedov ima mnogo zasluga za to kako izgledaju njegovi protivnici. Ali čak i na samom startu dvoboja, u trenucima kada Nurmagomedov još nije napravio ništa značajno u ovom meču, “Notorious” je u mojim očima bio neprepoznatljiv.

Nedostajalo mu je brzine i agilnosti na nogama, nedostajala mu je finta (ulaz – izlaz), a zatim i kontra po kojoj je postao slavan, njegove kombinacije su bile puno jednostavnije nego inače, a brzina udaraca i njihova snaga je bila znatno slabija. I u konačnici, nedostajalo mu je ono po čemu je oduvijek bio poznat – preciznost udaračkih tehnika koje su do sada bile filigranske. Pogledajte samo ponovno meč protiv Eddieja Alvareza i bit će vam potpuno jasno o čemu pričam.

Taktički plan im je upalio, ali…

Ako je vjerovati Johnu Kavanaghu, koji je svoje tvrdnje izrekao odmah nakon meča gostujući u podcastu Joea Rogana, taktika nije bila problem. Dapače… Irski stručnjak tvrdi da je njihov taktički plan upalio unatoč tome što je McGregor prve dvije runde bio na leđima. Naravno da nisu računali na onaj desni Khabibov “overhand” i nokdaun u drugoj rundi, no Kananagh tvrdi da je upravo treća runda bila zamišljena kao ona u kojoj će se oduprijeti Khabibovim rušenjima i dovršiti meč nokautom na nogama. Kavanagh je, naime, proučavao Nurmagomedovov posljednji nastup protiv Al Iaquinte u kojem su njegovi pokušaji rušenja bili sve sporiji i manje efektivni kako je meč odmicao. U konačnici Rus nije više mogao srušiti Iaquintu na pod, a dvoboj se odvijao isključivo na nogama. Upravo tu je vidio najveću Conorovu šansu, ako već ne uspije meč riješiti nokautom odmah na početku dok su obojica svježa.

No Kavanagh je, baš kao i svi drugi, ostao zatečen koliko je slabo njegov pulen odradio posao u toj trećoj rundi kada je trebao napraviti ono što je se od njega očekivalo. Priznaje da je “Notorious” bio “flat footed” čitavo vrijeme, da je bio sporiji nego inače i udarački znatno slabije učinkovit. Dapače, ako poslušate njegove savjete između rundi, već mu je tijekom meča pokušao objasniti da na ovaj način neće uspjeti pobijediti Khabiba.

Je li Irac bio spor radi dvije godine pauze koju je uzeo MMA sporta pa ga je dohvatio “ring rust”? Je li Nurmagomedov toliko snažan na podu da je u prve dvije runde “isisao dušu” irskom superstaru? Je li “Notorious” potcijenio Khabiba u ‘stand up’ dijelu pa su većinu kampa trenirali hrvanje što dovodi do gubitka fluidnosti i brzine (krutosti) u udaračkim tehnikama? Odgovor je teško dati, a onaj ispravan vjerojatno podrazumijeva elemente svega nabrojanog i još mnogo drugih faktora koje je teško sada definirati.

Khabib je bio brilijantan

Vjerojatno ćete se pitati zašto ovaj tekst ne analizira Khabiba i njegov nastup? Ukratko – Rus je bio perfektan i tomu se nema što pretjerano dodati. Bio je neumoljiv, psihički jak kao stijena, kondicijski na svom standardnom nivou koji je neuhvatljiv za McGregora, hrvački jako pametan i strpljiv, a udarački nepredvidiv što se vidjelo prema onom desnom swingu kojim je bacio McGregora u njegov prvi UFC nokdaun. Na kraju je znao kada stisnuti i završiti posao kada mu se prilika za to ponudila u 4. rundi. Rus je bio perfektan sve do divljačkog napada i ponašanja koje nema veze sa sportom, ali niti s ovim tekstom (tome ću se posvetiti u nastavku analize).

I zaključno…

Zaključno, McGregorov plan da psihički slomi Khabiba, što je uspješno činio u dosadašnjoj borilačkoj karijeri svim suparnicima, je u potpunosti podbacio. Ne samo da je podbacio, obio mu se u glavu poput bumeranga. Provokacije, neukusne prihološke igrice koje podrazumijevaju podbadanja na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi… sve to je Rusa učinilo samo jačim i moćnijim. Ili kako bi legendarni Ćiro rekao – “galvaniziralo” je Khabibovu namjeru da prebije Conora McGregora! To je u konačnici i učinio!

Ali da se vratimo na početak teksta. Nema boljeg stratega i taktičara od Conora McGregora. Tu ne govorimo samo na događanja unutar Octagona i o taktici koju koristi tijekom dvoboja, nego na čitavu njegovu karijeru koja nema premca u borilačkom sportu. Ukoliko “Notorious” želi revanš, budite sigurni da je uvjeren kako može pobijediti u tom meču. Jer upravo o tom dvoboju ovisi nastavak njegove karijere i on je toga u potpunosti svjestan.

Nakon poraza od Diaza, Mayweathera i Nurmagomedova u tri od četiri velika mega meča u kojima je sudjelovao, novi poraz od Khabiba u revanšu bi vjerojatno uništio “Conor hype”. I stoga će McGregor sigurno biti puno bolji u revanšu ukoliko do njega dođe.

Hoće li to biti dovoljno za pobjedu? Teško je reći…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI