Komentar: Kako je ovih dana lijepo biti boksački fan!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 05.06.2019 12:08h Autor:

Ruiz vs. Joshua

Prošlo je nekoliko dana od boksačkog obračuna u Madison Square Gardenu. Sasvim dovoljno da se slegnu sve emocije i da shvatite kako teška kategorija profesionalnog boksa ima novog kralja. Ali i da nakon ovog meča više ništa neće biti isto!

Bilo je to jedno od najvećih iznenađenja u povijesti profi boksa. Ali samo za one koji nisu do sada pratili karijeru “gordog” Meksikanca Andya Ruiza Jr-a. Za one koji su recimo samo pogledali njegov meč protiv Josepha Parkera za WBO titulu iz 2016., jasno je da je Ruiz bio puno veća i opasnija prijetnja od Jarrella Millera. Mnogi će reći da je Ruiz bio bolji čovjek te večeri iako je izgubio većinskom odlukom sudaca. A boksač koji može pobijediti Parkera je opasan izazivač, a ne netko kroz koga možete proći bez previše muke.

Šokiran je zasigurno i promotor detroniziranog prvaka Anthonya Joshue Eddie Hearn kojem se pohlepa obila o glavu. Upravo je Hearn najveći krivac što se u protekle dvije godine nije dogodio najveći i najiščekivaniji meč u teškoj kategoriji; onaj između Joshue i WBC prvaka Deontaya Wildera. A sada je pitanje hoće li se ikada dogoditi. A i kada se dogodi, koliko će interesa izazvati i koliko će novca Hearnu donijeti.

No, to je za nas boksačke fanove potpuno nebitno. Mi možemo likovati jer živimo u ovom za profesionalni boks spektakularnom trenutku. Zar postoji bolja priča o Davidu i Golijatu od ove koju su nam u subotu u Madison Square Gardenu ispričali Andy Ruiz i Anthony Joshua? A upravo su takve “underdog” priče razlog zbog kojeg toliko volimo borilačke sportove ili u ovom slučaju plemenitu šakačku vještinu.

Ako manji i fizički inferiorniji boksač svojom vještinom ne može nadvladati onog većeg i naizgled moćnijeg, koja je onda poanta svega? Sjetite se dominacije braće Kličko koja je praktički uništila tešku kategoriju jer se rezultat meča unaprijed znao. Bilo je pitanje samo u kojoj rundi će sve biti gotovo i hoće li se stići izvrtjeti sve prodane reklame.

Ako može Andy Ruiz, onako debeo i nikakav, zašto ne bih mogao i ja? Osjećaj je koji je podsvjesno prošao kroz glavu milijunima pretilih Amerikanaca (i ostalih boksačkih fanova diljem svijeta, naravno) dok je simpatični Meksikanac marisao Joshuu do te mjere da je prvak u 7. rundi zapravo odustao. Da, bunio se nakon što je sudac mahao kraj, ali to je bila tek predstava za fanove. On je bio spreman za izlazak iz ringa već u 6. rundi kada ga je Ruiz pogodio opakom desnicom u tijelo. Tada je Joshui uzeo i posljednji komadić duše. Prvi je iz Engleza odlepršao već u drugoj rundi nakon još jedne desnice koja ga je dobro uzdrmala i dala mu do znanja da se uvalio u nešto iz čega se možda neće moći iskobeljati. I nije.

U euforiji su mnogi zaboravili naglasiti zašto je ova Ruizova pobjeda još veća i još impresivnija? Meksikanac se u trećoj rundi prvi put u karijeri, u stotinu i nešto amaterskih i tridesetak profesionalnih mečeva našao na “guzici”. No, baš kao što je i sam poslije rekao – to je njegovu vrelu meksičku krv natjeralo samo da poteče još brže i u njemu probudi još veći inat. A to je je odlika velikog boksača. Nekoliko trenutaka kasnije je poslao prvi put Joshuu na pod.

Vrhunska taktika, sjajna egzekucija iste, odlična fizička sprema, veliko srce i granitna brada – to je bio recept za slavlje Andya Ruiza protiv Anthonya Joshue. A sada slijedi revanš u kojem će Britanac biti spreman na sve to. I zato moramo ponoviti – kako je lijepo ovih dana biti boksački fan!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI