Komentar: Kako je McGregor ponovno očitao poslovnu bukvicu Whiteu i UFC-u!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 03.11.2017 11:12h Autor:

Conor McGregor (Instagram)

Više od dva mjeseca se odmarao, plovio je na mega jahtama, kupao se po egzotičnom otočju, opijao se po Glasgowu, medijski se čitavo to vrijeme držao po strani i čekao je… Čekao je da se druga strana “paca” u nemiru koji ih zasigurno progoni. Jer kada potrošite 31 milijardu kuna, a kola krenu strmoglavo prema dolje, i najvećim igračima se počnu znojiti dlanovi. A upravo se to događa novim vlasnicima Ultimate Fighting Championshipa čiju prvu godinu upravljanja UFC-om analitičari (kako borilački, tako i financijski) nazivaju pravom katastrofom.

Naravno, u uvodu smo govorili o njihovoj najvećoj zvijezdi – UFC prvaku Conoru McGregoru koji je uzeo čak dva mjeseca predaha nakon boksačkog meča protiv Floyda Mayweathera u kojem je zaradio oko stotinu milijuna dolara. Predaha koji je tu bio s razlogom. Nekada u pregovaranju, naime, i tišina mnogo znači. A ovaj put je tišina značila da Notorious može bez UFC-a, no može li UFC bez svoje najveće zvijezde? Čini se da ne može.

Propašću Ronde Rousey koja se sigurno nikada više neće vratiti u Octagon i novim doping skandalom Jona Jonesa nakon UFC-a 214, UFC je ostao bez svojih najvećih super zvijezda. Tu su eventualno još braća Diaz, no i njihove dionice padaju kako odmiče vrijeme sve dužeg odustva iz kaveza. UFC je potpuno svjestan da bez Conora McGregora nemaju nikoga tko može prodati više od milijun PPV prijenosa. Lesnara očito ne puštaju iz WWE-a, a jedini meč koji nam pada na pamet, a da bi mogao preskočiti 1 milijun, jest onaj između Caina Velasqueza i Stipe Miočića. No, on se neće tako skoro dogoditi…

I zato je McGregor ponovno očitao poslovnu bukvicu Dani Whiteau. I to sa savršenim tajmingom. “Notorious” je, naime, odmarajući se čekao da UFC baci svoj posljednji as iz rukava – bivšeg UFC prvaka Georgesa St. Pierrea. Sada, kada nas od UFC-a 217 dijele tek dva dana, sasvim je jasno da je GSP-ova zvijezda potpuno izbljedila tijekom više od 4 godine odsustva iz sporta. Jedno nedavno istraživanje je, naime, pokazalo da je Kanađanin gotovo potpuna nepoznanica novijoj MMA generaciji “mainstream” gledatelja. A to su oni koji kupuju PPV. Stoga, ne čudi kako se već sada zna da će prodaja karata za priredbu u Madison Square Gardenu vjerojatno podbaciti, a ništa bolje neće vjerojatno proći niti PPV prijenos. Ukoliko UFC proda pola milijuna PPV prijenosa za “fight card” s tri meča za titulu, bit će to veliki uspjeh u ovom trenutku.

Mudri McGregor je čekao upravo to – posljednji as iz rukava UFC-a koji se ipak pokazao kao “ćorak”. Sada, kada su svi svjesni (obje strane) da je upravo on jedina i posljednja UFC-ova slamka spasa, stigao je savršen tajmin da otkrije svoje prave planove – McGregor želi dio vlasništva UFC-a!

Ono obećanje koje je dao Whiteu, a tiče se povratka u Octagon nakon boksačkog izleta protiv Mayweathera… to je obećanje tek malo modificirao. “Može, ali uz milijune dolara želim i dio vlasništva u kompaniji” – reći će McGregor dodajući “kako očekuje da ga se nakon mega meča protiv Mayweathera sada uvaži na pravi način”. Neki će reći da je ispao proračunat i pokvaren, no McGregor je samo igrao igru koju UFC igra sa svojim borcima od početka. Igru u kojoj nema prijatelja. Igru koja se zove novac i gdje “jači tlači”. A on je trenutačno veći i od kompanije koja ga je stvorila.

Teško je uopće prognozirati kako će se ova situacija na koncu razriješiti. Vrijeme svakako ide u prilog McGregoru kojem se nakon debelog boksačkog čeka nikamo ne žuri. Pogotovo ne u ratove s Fergusonom, Nurmagomedovim ili preporođenim Hollowayjem. Stoga će Irac nastaviti koketirati s boksom, prelaskom u kečere, poslovnim pothvatima, pa čak i mirovinom ako je potrebno. Sve samo kako bi što zornije pokazao da mu se nigdje ne žuri i da je on taj koji ispred sebe ima bezbroj opcija. UFC ima samo jednu – njega!

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI