Komentar: I neoprezni Stipe je bio previše za Overeemovu bradu!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 12.09.2016 13:05h Autor:

Screenshot

Stipe Miočić je nokautirao Alistaira Overeema u prvoj obrani svog pojasa UFC prvaka u teškoj kategoriji. Učinio je to u svom Clevelandu pred gotovo 19 000 tisuća navijača u prvom povijesnom UFC eventu ikada održanom u tom gradu.

Odmah na početku moramo biti iskreni i reći da ovo nije bio najuvjerljivi i najbolji Stipin nastup. Dapače, teško se sjetiti kada je Miočić izgledao neopreznije i brzopletije unutar Octagona. No, pravi šampioni pobjeđuju i onda kada nisu na 100 posto pa je ovo slavlje tim veće i značajnije. Miočić je još jednom pokazao da je satkan od betona i čelika. Čovjek je doslovno “životinja” od koje apsolutno svi borci u diviziji moraju strahovati.

Analize su bile točne

Analize uoči dvoboja su se ovaj puta pokazale prilično točne i precizne. Nekih većih iznenađenja nije bilo. Overeem je od početka jasno pokazao da ne želi odustati od taktike koja mu je toliko dobroga donijela od kada je stigao u tim Grega Jacksona. Mnogo se kretao, mijenjao je gardove, pokušavao je držati distancu i ne upuštati se u direktne izmjene s na papiru ipak čvršćim Miočićem. Stipe je znao da za pobjedu mora skratiti distancu i upravo u takvim direktnim šakačkim izmjenama tražiti svoju šansu. No, prilazeći Overeemu i vrebajući Nizozemca, hrvatski je teškaš bio suviše neporezan i samouvjeren. Izgledao je vrlo slično Werdumu u Brazilu, a svi znamo kako je to završilo. Praktički je sa spuštenim gardom prilazio Overeemu kao da na suprotnoj strani Octagona ne stoji vjerojatno najbolji udarač u diviziji. To mu se osvetilo već u prvim trenucima meča kada je Overeem plasirao jednu ljevicu direktno na bradu (dobro da nije bila desnica) te je Miočić izgubio tlo pod nogama. Nizozemac je krenuo dovršiti posao svojim “trademark” gušenjem, no Miočić se uspio sabrati i izvući iz gotovo pat pozicije.

Miočić prečvrst za Overeema

Nije to bio jedini težak udarac koji je Stipe preživio u ovom meču. U još najmanje dvije situacije Miočić je primio čiste Overeemove “bombe” koje bi prosječnog čovjeka uspavale. No, brada UFC prvaka je poput armiranog betona apsorbirala Overeemove šake i tu je bio kraj priče. Jednom kada je uspio pošteno dohvatiti Nizozemca i barem ga djelomično čisto pogoditi, na površinu su isplivali svi oni nokauti iz Overeemove prošlosti i akumulirana šteta koju je pretrpio u više od 70 profesionalnih mečeva (kombinirano MMA i kick boksing). Tvrde Miočićeve šake i teške ruke ovog prirodnog teškaša su jednostavno bile previše za The Reema.

Već pomalo načetog Nizozemca Miočić je krajem runde vrlo lako srušio i onda impresivnim GNP-om stigao do novog nokauta, četvrtog u nizu. Overeem je u intervjuu nakon meča reklamirao Stipino tapkanje dok je bio u “giljotini”, ali ponovljene snimke su jasno pokazale da Miočić nije namjeravao predati dvoboj niti u jednom trenutku.

Vrlo vjerojatno Cain

Teško je očekivati da će Miočića u sljedećoj obrani čekati bilo tko drugi osim bivšeg prvaka Caina Velasqueza. Meksikanac je u posljednjem nastupu izgledao iznimno impresivno protiv Travisa Brownea podsjetivši na svoje najbolje dane kada se praktički činio nepobjedivim. Druga opcija je revanš s Fabricijom Werdumom, no uzevši sve faktore u obzir, Cain kao sljedeći izazivač je ipak realniji scenarij. Govori se o Hrvatskoj i Zagrebu kao potencijalnoj destinaciji tog mega dvoboja što bi svakako okrunilo čitavu jednu priču hrvatske metropole, kao europske borilačke metropole, koja se posljednjih pet godina ispisuje. Koliko je to realno ili ne, u ovom trenutku je teško prognozirati jer politika novih vlasnika elitne promocije još uvijek nije poznata. Hoće li ona biti razvojna u smijeru širenja na nova tržišta nauštrb financija, kao što je to primjetno posljednje dvije godine ili će se bazirati na maksimaliziranju financijske dobiti? Upravo će taj odabir odlučiti o tome hoćemo li dvoboj Miočić vs. Velasquez gledati u Zagrebu ili ne.

Svakim novim ulaskom u Octagon Stipe Miočić je u dosadašnjoj UFC karijeri izgledao sve bolje i bolje. Izgledao je fokusiranije, koncentriranije, tehnički i taktički dotjeranije, moćnije i snažnije. Impresionirao je napretkom u svakom smislu. Ovaj put je meč izvukao na svoju čvrstoću što mu vrlo vjerojatno ne bi bilo dovoljno Caina ili Dos Santosa. Dio koncentracije mu je sigurno otkinula i samouvjerenost kao posljedica čitave pompe oko prve obrane pojasa i nastupa u vlastitom gradu. No, njegov tim je svjestan da se borbe ne dobivaju isključivo u kavezu, velik dio posla se odvija u glavama samih boraca.

Miočić je u protekle četiri godine pokazao i dokazao zašto je zasluženo na tronu najteže UFC-ove divizije, a trijumf u Clevelandu je definitivno kruna njegove dosadašnje karijere. Malo je reći da je Hrvatska ponosna na ovog čovjeka!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI