Umjesto o sjajnim borbama pričati će se o sucima

kolumneIZDVOJENA VIJEST 26.01.2014 19:43h Autor:

Henderson i Thomson (UFC facebook)

UFC on FOX 10 je opravdao očekivanja. Dugo vremena se pričalo o jednom od najbolje posloženih evenata i to je bila istina. Borbe su bile sjajne, nekoliko izrazitih “underdoga” došlo je do pobjede, vidjeli smo neke debitante i neke talentirane mlade borce, nekoliko high kickova i sjajnih preokreta. I onda su to u drugi plan bacila tri (ili dva) gospodina zadužena za donošenje odluka o pobjedniku.

Benson Henderson je sjajan borac, iznimnih atletskih sposobnosti, zanimljiv za gledati, uvijek dinamičan i neočekivanih poteza. No i borac koji u posljednjih pet borbi ima jednu pobjedu jednoglasnom odlukom, jedan uvjerljivi poraz i tri pobjede kontroverznim sudačkim odlukama. Izuzmimo sada činjenicu da je od čak dvije od njih sudio vjerojatno veliki Bendov fan Sal D’amato, izuzmimo i to da su to bile podosta izjednačene borbe, što dovodi do toga suci toliko preferiraju Hendersona.

Meč je bio vrlo dobar, dinamičan, Thomson je pokazao lavovsko srce, a Henderson možda najbolji stand up do sada, no najveći problem je u tome što nije završen prije posljednje sirene za kraj runde. Da je Henderson bio i uvjerljiviji, odluka bi i dalje bila kontroverzna zbog “starih dugova”. I uistinu šteta da je tako. Moj je dojam također da je Thomson bio blago bolji, dao bih mu 1., 2. i 4. rundu, ali to nije važno. Važno je samo da umjesto toga da govorimo o sjajnoj borbi, kakva je i bila, mi opet govorimo o sucima. Nešto se mora promijeniti po tom pitanju i to pod hitno, a i koliko je relevantno mišljenje tri osobe izdvojene od milijuna koje tu borbu gledaju? I te tri osobe zapravo odlučuju o nečijim sudbinama.

Stipe Miočić je bio sjajan. Ne, borba nije bila sjajna, ali Stipe je pokazao inteligenciju i nevjerojatnu taktiku te zasluženo svladao borca koji mu nikako nije mogao parirati i koji se brzo ispuše. No ponovno ostaje dojam da još nismo vidjeli što Miočić može i da li je već spreman za Dos Santosa kojeg mediji spominju. Možda bi najbolje bilo da u međuvremenu uleti još Barnett ili Hunt. Zašto ne i pobjednik borbe Mir – Overeem?

Donald Cerrone je lud, ali na pozitivan način. Nije se dobro držao u borbi, Martins je neugodan protivnik na čiji boks Cerrone u pojedinim trenucima nije imao pravog odgovora. A onda je bljesnuo high kick, a Cerrone je dobio pobjedu i novih 50000 dolara na svom računu. Nurmagomedov za dva mjeseca? Nadamo se. A Martins? Odličan borac, iskustvo iz ove borbe će mu pomoći i vjerujem da će uskoro biti član Top 15 ljestvice.

Jeremy Stepens i Darren Elkins su odradili prvu borbu glavnog programa, a zapravo onu zadnju koja je autoru ovog teksta donijela lijep dobitak na kladionici (Krylov, Caceres i Cruickshank). Stephens je, kao što sam i očekivao, u perolakoj kategoriji puno opasniji nego u lakoj. Bez većih problema se nosio s Elkinsovom taktikom i, iako je pred kraj treće runde bio u teškoj situacija, a noga u položaju koji je sve samo ne prirodan, Stephens je izdržao i napada sam vrh perolake. Idući protivnik?Ja bih mu dao Cole Millera. Elkins? Vjerojatno ostaje u top 10, no teško će više od toga.

Alex “Bruce Leeroy” Caceres je dobio petu borbu u nizu. Istina, jedna mu je oduzeta, no budimo realni, tko smatra da mu je marihuana pomogla oko pobjede u toj borbi? Gledali smo fantastičan duel, a Caceresu vjerojatno zahvaljuju i suci što je ipak završio borbu 20-ak sekundi prije kraja, jer ovo bi bilo teško presuditi. Sergio Pettis je pokazao dosta kvaliteta svog starijeg brata, no i neke koje Anthony nema i sigurno ga čeka velika karijera. Pa tek mu je 20.

Eddie Wineland je krenuo po novu priliku za “title shot”. Iako je Yves Jabouin devet minuta bio ponešto bolji borac, Wineland je još jednom dokazao da zna udariti, a nakon što je pogodio pravo mjesto, njegov protivnik više nije bio u borbi, prvo mentalno, a nakon toga ni pravno. Može li Wineland opet napasti vrh? Može, ali treba dvije jake pobjede, što u bantamu neće biti lako. Idući protivnik? Kladim se da mu dostavljaju T.J. Dillashawa.

Borbu prije ove nisam uspio popratiti jer sam zaspao od “aktivnosti”. Suci su rekli Chico Camus, valjda im je za vjerovati. Samo da nije bilo na eci-peci-pec.

A Hugo Viana, inače fizikalni terapeut po struci, slobodno je mogao svom protivniku Junioru Fernandezu nakon borbe ponuditi svoje profesionalne usluge. Viana ga je 13 minuta batinao kako je stigao, no nažalost po njega, nema moć završnog udaraca, a Fernandezu su posljednje dvije dobre minute bile dovoljne za jednu rundu. Biti će mu žao što nije tako krenuo prije, no teško da je i mogao kraj kondicije kakvu ima “Wolverine”.

Drugi momak nadimka Wolverine je vjerojatno završio svoju UFC karijeru. No, Mike Rio može utjehu pronaći u tome da je s najboljih mjesta u dvorani gledao savršenu kick box tehniku i atraktivne udarce Darona Cruickshanka, većinu od njih osjetivši i na svom tijelu. Na kraju i lijep nokaut, no kraj Krylova i Cerronea ostao je u drugom planu.

George Sullivan i Mike Rhodes su također bili vrlo aktivni, a na kraju je pobjedu odnio iskusniji Sullivan koji je, iz meni nepoznatih razloga, bio “underdog” u ovoj borbi. No, oba borca imaju “ono nešto” i nadam se da ćemo ih uskoro gledati ponovno, Sullivana protiv nekog poznatijeg imena, a Rhodesa u popravnom ispitu koji je zaslužio.

I za kraj ono što je bilo na samom početku. Nikita Krylov je zatvorio usta američkim medijima, kao što je opisano u podijeljenom linku. Možda se samo nije stigao umoriti, budući da je završio svog protivnika za 25 sekundi, no kao da je to bitno, malo je onih kojima nije drago što je Nikita ovo dobio, barem nas u Europi. Željno čekamo iduću borbu, dajte mu Shawn Jordana.

 

 

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI