Komentar: Dok Stipe igra Fortnite, novi izazivači izviru

kolumneIZDVOJENA VIJEST 11.03.2019 17:17h Autor:

JDS, Miočić i Ngannou

Stipe Miočić bez pojasa UFC-ovog prvaka teške kategorije ostao je prije osam mjeseci. Za to vrijeme nije bio niti blizu ugovaranja neke borbe, tvrdeći kako je spreman prihvatiti samo revanš borbe za titulu. No, koliko je to pametno i koliko dugo će Stipe držati prvo mjesto na ljestvici izazivača, dok sa strane novi izazivači impresivnim pobjedama jednostavno izviru?

Svima nam je jasno kako je situacija u UFC-ovoj teškoj kategoriji komplicirana. Daniel Cormier je prvak koji je to postao u srpnju prošle godine, a u međuvremenu je jednom obranio titulu. Kako je to bilo prije četiri mjeseca, a trenutno se vodi kao ozlijeđeni borac, njegov status prvaka nije ugrožen. Nitko mu neće oduzeti pojas, neće biti nikakvih borbi za privremenu titulu niti išta tome slično. Dana White trenutno ima želju što dulje zadržati Cormiera kao aktivnog borca, što bi značilo da mu je bitno ne zamjeriti mu se. Dakle, Daniel Cormier siguran je prvak koji ne mora braniti pojas sve dok on ne kaže kako je spreman i kako to želi. Na neki način je tako kategorija zaključana

Druga bitna stavka je Brock Lesnar. Borac je to koji je Cormieru prva opcija za idućeg protivnika. Računica zašto je to tako je vrlo jednostavna, Brock Lesnar puno je lošiji borac nego što je to UFC pokušavao kroz prošlost prikazati. Niti dok je redovno nastupao nije bio sila kakvom je prezentiran, a posebno to nije sad. U srpnju će navršiti 41 godinu, a u posljednjih sedam godina ima možda šest mjeseci MMA treninga, ako i toliko. Dakle, ne treba biti MMA ekspert da se shvati kako je Brock Lesnar vjerojatno najlakši protivnik za Cormiera, a ujedno i protivnik s kojim može zaraditi najveću svotu novaca. Cormier je borac pred mirovinom i svaki dolar više mu je bitan. Svi znamo što je UFC kroz povijest postizao s Brockom Lesnarom i koliko im je bitno za takve priredbe pridobiti “kečersku” publiku. CM Punk jedan je od najvećih promašaja u povijesti promocije i to je gotova priča. Sad treba izvuči iz Lesnara što je više moguće, ako je uopće moguće. Nitko ne zna kakva je njegova situacija s WWE, s doping testiranjima i šansama da ikad nastupi u UFC-u, a niti on sam ne želi to definirati. Njemu također odgovara situacija gdje je sve “u zraku” i gdje ima više potencijalnih opcija.

U takvoj situaciji imamo Stipu Miočića, kao najuspješnijeg teškaškog prvaka u UFC povijesti. Borca koji je ostao bez titule prvaka i kojem niti jednom nije ponuđena prilika da istu vrati. A to je jedino što njega zanima i isti ima namjeru čekati koliko god je potrebno. Čak je izjavio da nije toliko bitan niti pojas koliko želi revanš, koliko želi dokazati da Daniel Cormier nije bolji borac od njega, nego da se dogodio trenutak nepažnje. Stipe je svaki dan u dvorani, trenira i ostaje u formi, ali ne trenira za borbu. Zna da ona neće uskoro doći i to je prihvatio. On provodi vrijeme sa svojom obitelji te je pronašao Fortnite kao novu zanimaciju. Rijetko ga vidimo u bilo kakvim borilačkim aktivnostima ili bilo čemu vezanom uz UFC, čak nije popratio niti svog glavnog sparing partnera u prvom UFC nastupu. Koliko god to može biti dobro, moguće da je i loše. Naravno, slijedi objašnjenje zbog čega.

Sama ideja ove kolumne pojavile se otprilike pola minute nakon što je Junior Dos Santos završio Derricka Lewisa, čime je došao do svoje treće pobjede u nizu. Komentatori, Jon Anik i Paul Felder, rekli su kako je Junior Dos Santos tom borbom potvrdio da UFC neće pogriješiti ukoliko ga postavi za idućeg izazivača. Odakle sad JDS, do te borbe osmi borac ljestvice izazivača? Jednostavno, otkako je Cormier savladao Miočića, on se borio tri puta, svaki put u glavnoj borbi eventa i svaki put je pobijedio. Posljednja pobjeda bila mu je nad borcem koji je držao treće mjesto na ljestvici izazivača, borca koji je zapravo i bio posljednji teškaški izazivač. Nove ljestvice još nisu izašle, ali lako je zaključiti kako će Dos Santos zauzeti mjesto na kojem je do sada bio Derrick Lewis. Bit će treći, bivši je prvak te ima još neke jako dobre reference. Osim toga, njegove pobjede su publici svježe. Nastupe odrađuje na takav način da ga isti žele gledati što češće i u što važnijim borbama. Ukratko, Junior Dos Santos ponovno je relevantan, a Anik i Felder nisu jedini koji ga vide onakvim kako je gore naveden. Ali su svakako jedni od važnijih, kao izravni zaposlenici UFC-a.

Junior Dos Santos nije jedini. Sa svoja posljednja dva nastupa, koji su se također dogodili nakon već nekoliko puta spomenutog UFC 226 (Cormier vs. Miočić), svoje loše uspomene obrisao je Francis Ngannou. Podsjećamo, Kamerunac je u 2018. godinu ušao kao nevjerojatna sila koja bi trebala vladati teškom kategorijom UFC-a. Miočić je iza sebe imao dvije obrane titule, ali ovaj je bio favorit. Pao je tako da je izdominiran kroz pet rundi. Onda, istog dana kad je Cormier detronizirao Miočića, Ngannou gubi od Derricka Lewisa u borbi koju su mnogi proglasili najlošijom teškaškom borbom u UFC povijesti. Bio je otpisan od strane UFC-a i od strane fanova. Osam mjeseci kasnije, on iza sebe ima dvije ekspresne nokaut pobjede. Prva je došla nad Curtisom Blaydesom, kojeg su već svi vidjeli kao idućeg izazivača. Druga je došla nad Cainom Velasquezom, kojeg veliki broj fanova još uvijek smatra najboljim teškašem ikad. Ngannou je danas gotovo u istoj situaciji u kojoj je bio prije borbe protiv Miočića. Njegov hype nije bio ugašen, on je bio tek stavljen na pauzu. Aktualan je, mediji,a je zanimljiv i redovno komentira događanja u UFC-u. Konstantno je relevantan i prisutan, a na službenoj ljestvici je drugoplasirani borac.

Što sve to znači za Miočića? Ne možemo biti sigurni u kakvim je on dogovorima s UFC-om i ima li nešto u svom ugovoru, ali nekako nam se čini da bi lako mogao biti preskočen. Već smo vidjeli da prvo mjesto na ljestvici izazivača ništa ne znači. U suprotnom bi se Yoel Romero još jednom borio za titulu srednje, Jose Aldo bi svoju iduću borbu ponovno radio protiv Maxa Hollowaya za naslov prvaka, Tyron Woodley bi dobio instantni revanš (kojeg isto kao Miočić ima pravo tražiti), a Germaine de Randamie bi se borila za titulu u ženskom bantamu. Osim toga, nema sumnje kako svakim danom njegovog nenastupanja, želja fanova da ga gledaju je sve manja. Isti će htjeti vidjeti je li Francis Ngannou imao pad koji mu je zapravo bio potreban za ispuniti svoj puni potencijal, isti će htjeti vidjeti može li Junior Dos Santos postati prvak po drugi put ili će po četvrti put doživjeti poraz u borbi za UFC titulu. Osim toga, tko kaže da se Curtis Blaydes neće vratiti jednom impresivnom pobjedom. Pobjednik borbe Alistaira Overeema i Alexandera Volkova, posebno ako to bude izuzetno popularni Overeem? Tai Tuivasa, Justin Willis, Blagoi Ivanov? Ima teška itekako što ponuditi i puno zanimljivih stvari događa se u istoj. Što Stipe Miočić za to vrijeme radi? Igra Fortnite! I neće UFC-u puno predstavljati činjenica da je on većinu tih boraca kroz karijeru pobijedio.

Trebamo jednostavno isključiti svoje emocije i subjektivan dojam te smatranje Stipe našim. Realan pogled na situaciju je takav da se lagano zaboravlja da je Stipe Miočić tu i uskoro bismo mogli doći u situaciju da bi njegov “title shot” izgledao nepravedno prema nekome tko je, dok je on odmarao, upisao tri ili četiri impresivne pobjede nad Top 10 borcima. I takav bi mogao biti i dojam fanova. Dovoljno je pratiti komentare po MMA forumima, gdje autor ove kolumne nerijetko zaluta. Stipe Miočić istima je počeo ići na živce. Pa čak i svojim fanovima, jer ti isti ga žele gledati. Lagano gube strpljenje gledajući kako ovaj neće dobiti ono što želi. I isti mu poručuju da treba prihvatiti neku borbu i odraditi ju. Ukoliko se smatra najboljim teškašem svijeta, što je više puta sam glasno tvrdio, onda će u takvoj doći do pobjede. Time bi vratio relevantnost, potvrdio bi da je tu i nitko mu njegovo prvo mjesto na ljestvici izazivača neće moći oduzeti. Ovako je i dalje bivši prvak koji je u svojoj posljednjoj borbi nokautiran i koji traži nešto za što u sportskom smislu itekako ima svako pravo. Ali, već smo više puta zaključiti da MMA nije običan sport, posebno u promociji kao što je UFC. UFC je firma, firma gleda što je najbolje za njihov profit i tu su uvijek spremni raditi iznimke od nečeg normalnog, ako to isto znači prosperitet.

Stipe Miočić trebao bi prihvatiti borbu što prije i istu odraditi na veselje svojih fanova. Jer kako vrijeme prolazi, nema smisla zahtijevati na revanšu. Kao što smo naveli, oni borci koji za to vrijeme oduševljavaju će ga jednostavno izbrisati. Fanovi će htjeti gledati njihove borbe, a fanovi su oni koje se pita, fanovi su oni koji kupuju prijenose i fanovi su oni bez kojih ne bi niti bilo UFC-a, ne bi bilo prilike da taj isti UFC zaradi niti da njegovi borci zarađuju lijepe svote novaca boreći se u njihovom Octagonu. Dok te fanovi vole i prate, imaš nešto, imaš priliku dobro egzistirati u sportu. Egzistira onaj tko se bori. Ukoliko te ti isti fanovi zaborave i stave po strani, neće biti bitno jesi li ti najuspješniji teškaš u UFC povijesti. A bojimo se da bi kod Stipe Miočića uistinu mogao biti neki takav slučaj. Stipe, makni se od Fortnitea, prihvati borbu, poljubi suprugu i kćerkicu te otiđi u dvoranu pripremiti se za ono što slijedi. Mi te volimo, mi smo tvoji fanovi i želimo da se boriš, a najmanje želimo da završiš na nekoj polici zaboravljenih bivših prvaka. A strah nas je kako sve vodi upravo prema tome.

Mario Katušić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI