Komentar: Brestovac prebrzo “izgorio” u meču karijere…

kolumneIZDVOJENA VIJEST 13.03.2016 13:16h Autor:

Photo: Gloryworldseries.com

Mladen Brestovac nije uspio postati Gloryjev prvak u teškoj kategoriji. Bolji od njega u Parizu na Gloryju 28 bio je aktualni šampion koji suvereno vlada svjetskim kick boksingom već više od dvije godine – Ricco Verhoeven. Nakon pet rundi dvoboja koji je ujedno predvodio i čitav event, Nizozemac je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Dva suca su svih pet rundi dali aktualnom prvaku, dok je jedan ipak prvu presudio za hrvatskog borca.

Pogrešno bi bilo reći da je “The Scorpion Sting” bio tek puki promatrač u meču karijere, dapače, prva runda je bila jedna od njegovih najboljih predstava općenito na velikoj sceni. No, jednako tako bi bilo potpuno pogrešno reći da je hrvatski teškaš bio jako blizu tako vrijedne titule koja bi mu definitivno promijenila život i tijek karijere. Verhoeven je gotovo svih 15 minuta dvoboja vrlo suvereno vladao ringom te u biti konačni pobjednik niti u jednom trenutku nije dolazio u pitanje.

Realnost suprotna tektičkim najavama

U najavama nastupa karijere Brestovac je izjavio da planira prvo “opipati situaciju” u prvom dijelu meča, pustiti Verhoevena da se ispuca i umori te onda stisnuti gas i poentirati iznenađenjima koje mu je priredio. No, scenarij u meču je bio potpuno drugačiji. Hrvatski borac je u prvoj rundi odradio daleko najbolji posao. Njegove osvježene boksačke tehnike i čvrst te kompaktan “gard” su izgledali vrlo obećavajuće, Nizozemca je držao na sigurnoj distanci kontroliravši situaciju u ringu što ručnim tehnikama što “tipovima”, a nekoliko puta je žestoko pogodio svojim dobro poznatim nožnim udarcima. U tim trenucima je bilo jasno vidljivo da je Verhoeven iznenađen dobrim startom Brestovca, no iskusni i kvalitetni prvak se nije dao previše impresionirati nego je prema vrlo pametnim uputama iz kuta u drugu rundu krenuo skratiti distancu i pritisnuti svog protivnika.

Snaga okopnila već nakon 5 minuta meča

Nažalost problem koji je Mladena koštao posljednjeg poraza u Gloryju (Adegbuyi u Denveru) se ponovio i u Parizu. Vrlo loša fizička priprema je dovela do toga da je Brestovac disao na škrge već sredinom druge runde te je njegova snaga kopnila doslovno iz sekunde u sekundu. Dio zasluga za brzo pražnjenje Mladenovih zaliha snage zasigurno ide i na konto Verhoevena koji svojim ujednačenim tempom i prizivanjem klinča doslovno crpi energiju iz svojih protivnika.

I kada smo mislili da su kola krenula potpuno nizbrdo, Brestovac se budi u četvrtoj rundi te u nekoliko navrata odlično pogađa Verhoevena. Posebno dobro je sjeo jedan lijevi direkt koji je vidljivo uzdrmao Verhoevena donijevši nadu da hrvatski teškaš može doći do iznenađenja. Nažalost, radilo se tek o “labuđem pjevu” jer je peta runda nije donijela preokret nego mrcvarenje u pariškom ringu. “The Scorpion Sting” je fizički potpuno klonuo te je do konačnog sudačkog gonga doslovno preživljavao pokušavajući samo izbjeći prekid.

“Nisam previše zadovoljan svojom predstavom. No, što je tu je. Glavno je da sam pobjedio. Mislim da sam previše razmišljao o tome da je Brestovac kontra gard i da sam previše respektirao njegov high kick. Ne možete uvijek biti na 100 posto. Svi kažu da sam očistio diviziju, a onda dođe jedan Brestovac i pruži mi ovako težak meč”, rekao je nakon meča Verhoeven i tako djelomično odao priznanje hrvatskom borcu na pruženoj partiji.

Boks napredovao, nedostajalo odlučnosti u udarcima

Ako na kraju moramo podvući crtu možemo ustvrditi da smo u Parizu vidjeli neke dobre i neke loše strane u Mladenovom nastupu. Njegov boks je definitivno izgledao puno bolje nego inače, a posebno valja pohvaliti čvrst i kompaktan gard koji mu je i dao priliku da u prvoj rundi nadjača svjetskog prvaka. Nažalost izostalo je malo žestine i odlučnosti u ručnim udarcima koji su izgledali dobro, no u njima nije bilo tijela, a time niti snage. Tako da nisu bili posebna opasnost za Verhoevena.

Dojam je i da je Brestovac u nekim trenucima bio previše impresioniran samom činjenicom da je uspio čisto pogoditi svog protivnika udarcima rukom. To se dobro vidi na usporenim snimkama kada Mladen pasivno promatra kako njegov direkt sjeda čisto na bradu svjetskog prvaka i umjesto da nastavi seriju rukama ili nogom, on se zadovoljava jednim čistim pogotkom i pušta Nizozemca da se bez problema oporavi.

Izostale su i tipične kick boksing kombinacije, odnosno povezivanje ruku i nogu. U dvoboju protiv Verhoevena Brestovac je ili dobro povezivao ruke ili je ispucavao pojedinačni udarac nogom. Upravo zato nije bio niti blizu plasiranja svog zaštitnog znaka lijevog high kicka koji je svaki put završavao u Verhoevenovom bloku.

Ono što je definitivno razočaralo jest fizička priprema koja je bila ispod nivoa meča za titulu svjetskog prvaka. Ako je nadmorska visina Denvera bila svojevrsno opravdanje za tadašnju lošiju izvedbu, Pariz je pokazao da “The Scorpion Sing” definitivno ima problema sa snagom i izržljivošću kada nastupa u dvobojima visokog tempa gdje osim zadavanja udaraca, mora i primati iste. Nažalost, svima koji prate ovaj sport je poznato da unatoč tome što je jedan od najboljih teškaša svijeta, Brestovac radi i “normalan” svakodnevan posao dok u isto vrijeme Verhoeven na dispoziciji ima najbolje uvjete za trening i najbolje sparing partnere na svijetu. Zato je pravedno reći da je sam nastup u dvoboju za titulu Gloryjevog prvaka velik uspjeh za zagrebačkog udarača.

Ipak, ostaje žal zbog osjećaja da je Verhoeven ove subote u Parizu bio zreo za poraz…

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI