Komentar: 5 razloga zašto se isplati “potegnuti” do Linza za FFC 30!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 19.10.2017 14:32h Autor:

FFC30 Ishii vs Schmiedeberg

Samo nas dva dana dijele od tridesetog jubilarnog FFC eventa koji će se održati u austrijskom Linzu. Kao što je to i običaj kada je u pitanju ova hrvatska borilačka promocija, priredba će ponuditi MMA i kick boxing dio, a ovaj put je i pridodan jedan profesionalni boksački meč što je relativna novotarija (na FFC-u Ljubljani je to također bio slučaj).

FFC je bez sumnje u svojih cca. pet godina postojanja preporodio regionalnu borilačku scenu te su kroz njegov ring etablirani danas mnogi poznati i priznati borci što u kick boxingu, što u slobodnoj borbi. Dovoljno je samo pobrojati koliko je samo boraca iz FFC ringa završilo u elitnim promocijama poput UFC-a ili Gloryja. Iz današnje perspektive, poseban prst gore zaslužuje “Futures serija”, koju je FFC održao 2014. godine (uglavnom u Opatiji), a koja se pokazala kao pun pogodak. Velik broj boraca, koji su tada odrađivali svoje “prve” profesionalne mečeve, danas nastupaju na najvećim europskim i svjetskim borilačkim pozornicama. Oni su direktan produkt FFC-a.

Da je promocija poput Final Fight Championshipa od krucijalne važnosti za razvitak mladih talenata i kvalitetu borilačke scene u regiji, primjetno je posljednjih godinu i pol dana, od kada je fokus FFC-a iz zemalja regije (ex-yu) prebačen u neke druge europske zemlje (Grčka, Austrija), odnosno u SAD. Nepostojanjem svojevrsnog borilačkog inkubatora, mladi borci više nemaju gdje redovito nastupati, njihov razvoj je znatno usporen, a mnogi su u međuvremenu odustali od borilačke karijere. Čitava regionalna scena je nakon strelovitog uspona doživjela stagnaciju, a neki će reći i da je u padu.

No, ispred nas je jubilarni FFC 30 u autrijskom Linzu, koji budi nadu da će Final Fight Championship do kraja 2017. održati barem još koji event u regiji. U ovom kratkom pregledu evo pet razloga zašto se isplati potegnuti par sati do Linza ili pogledati FFC 30 uživo na nekoj od televizija gdje se prenosi.

1. Zašto FFC nije održao priredbu 6 mjeseci. Točnije posljednji FFC event smo vidjeli 22. travnja i to u slovenskoj Ljubljani kada je Samo Petje ujedinio pojaseve u lakoj i velter kategoriji, a Luka Jelčić je suvereno obranio svoju titulu u diviziji do 70 kila. Teško je procijeniti kada će FFC ponovno održati neku svoju priredbu u nekoj od zemalja regije, a njihovi eventi su i dalje koplje ili dva ispred svega ostaloga što regionalna borilačka scena nudi. Stoga ovu priliku valja iskoristiti jer tko zna kada će uslijediti nova.

2. Zato što FFC 30 nudi jedan od najboljih teškaških MMA mečeva u svojoj povijesti. I to nije pretjerivanje. Potpisivanjem ugovora s japanskom super zvijezdom Satoshijem Ishiijem, FFC je već napravio vrhuski posao. A kada su ga u glavnoj borbi MMA dijela sparili sa Superior FC prvakom Bjoernom Schmiedebergom, dobili smo teškaški dvoboj kakav se rijetko viđa u nekoj od europskih promocija. To bi bilo šteta propustiti.

3. Zato što će ovaj FFC ponuditi treći profesionalni meč Hrvoja Sepa. U uvodu smo već spomenuli da je FFC odlučio baš kao i na FFC-u 29, na ovom eventu ponuditi jedan profesionalni boksački meč, koji će biti svojevrsni  “intermezzo” između kick boxing i MMA dijela. Sep je u svom profi debiju u Ljubljani nokautirao protivnika za nekoliko sekundi, no ovaj put ima mnogo ozbiljniji ispit na drugoj strani ringa – gruzijskog nokautera Levana Luhutašvilija. To je meč koji se svakako isplati pogledati.

4. Zato što Filip Pejić brani svoj FFC pojas protiv vrlo respektabilnog Brazilca Fabiana Silve. “Nitru” će ovo biti druga obrana naslova nakon pobjeda protiv Vile (kada je osvojio pojas) i Jamesa, te remija protiv Alexisa Savvidisa. Nije pogrešno reći da je Brazilac s gotovo 40 profesionalnih mečeva iza sebe jedan od najozbiljnijih protivnika s kojim se Pejić susretao u karijeri. A možda se radi i o ulaznici za povratak natrag u UFC-u. I to bi bilo šteta propustiti.

5. Zato što FFC 30 na popisu borbi ima nekoliko vrlo zanimljivih mladih debitanata. Tu mislimo na izuzetno talentirane mlade MMA borce Srbina Duška Todorovića, Banovog Luku Ćurkovića i neporaženog Stipu Brčića. Ovi mladi momci kombinirano imaju impresivnih 13-1 i mnogo obećavaju. Nastup u Linzu će im biti daleko najveći test u profesionalnim karijerama, ali i velika prilika pokazati se i dokazati na velikoj sceni.

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI