Koliko Gokhan Saki zapravo može biti dobar u UFC-u?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 25.05.2017 20:22h Autor:

Gokhan Saki

Vijest o potpisu Gokhana Sakija za UFC svakako je vijest dana u borilačkom svijetu. No, odmah se počelo postavljati pitanje koliki su njegovi UFC dometi, budući da mu je već 33 godine, a nema ranijeg profesionalnog MMA iskustva.

Naravno, glavni razlog tih pitanja je nepoznanica kakav je Saki borac u parteru, ukoliko ga neki od budućih protivnika tamo uspije dovesti. To je jedan od glavna dva upitnika oko njegovih nastupa, a drugi je dvogodišnja pauza od profesionalnih nastupa. No, prvo ćemo proći kroz ovaj prvi.

Neki odgovori na pitanje o parteru su već ponuđeni. Sakijevi treneri tvrde kako se u nekim parteraškim treninzima pokazao kao jako dobar, odnosno da ima velikog potencijala. Podrazumijeva se da mu to vjerojatno ne bi bilo ni približno dovoljno ukoliko bi se našao na podu s nekim majstorima grapplinga, no do neke pristojne razine bi Saki uz kvalitetan trening mogao doći. Posebno zato što je pravi atleta i borac koji je cijeli život u dvorani.

Da bi Saki završio na podu, prvo ga netko tamo mora odvesti rušenjem. I tu bi mu zapravo mogla biti glavna snaga. Sa svoja 182 cm i svojom građom, Saki ima izuzetno nisko težište, što mu osigurava jako dobru ravnotežu i čvrst stav. Već kroz klinčeve u svojim kickboxing mečevima se tu dokazao vrlo čvrstim, a čak je i sam znao protivnike rušiti. Time je pokazao kako ima ono što je potrebno za održavanja balansa u hrvanju, gdje protivnik pokušava iskoristiti poziciju. Naravno da će to u MMA-u biti drugačije, ponajviše zbog raznih tehnika, no upravo to spomenuto težište bi trebalo biti glavna Sakijeva snaga. Neće ga nikako biti lako uhvatiti, a u noge će mu kretati samo oni najhrabriji, to je sigurno.

Ono što je kod njegovih vještina najvažnije je činjenica kako još nije odradio niti jedan nastup, a već sada je sigurno najbolji stand up borac u UFC-u, možda i najbolji koji je ikad potpisao za tu promociju. Njegovi kickboxing uspjesi govore dovoljno o tome, a činjenica je da svaka borba počinje na nogama. Saki je u velikim rukavicama udarao strašno snažno te jedva čekamo vidjeti kako će protivnici apsorbirati njegove udarce kroz malu rukavicu. “One punch knockout” već dugo nije izgledao ovako izgledan kad je neki borac u pitanju.

Drugi problem kod Gokhana mogla bi biti duga pauza. Prošlo je dvije godine otkako je odradio posljednji nastup, a i taj je za njega više bio u rangu zagrijavanja, pošto Sebastion Ciobanu nije borac ni približno njegovog ranga. Tek godinu prije toga je održao posljednje ozbiljne nastupe, na Gloryeovom turniru u Istanbulu. Tada je savladao Nathana Corbetta i Tyrona Sponga, no niti to nije bilo na način kakav bi želio. Corbett mu je u prvoj rundi predao radi ozljede uha, dok je Spong slomio nogu na samom početku meča. U 2013. je odradio dva meča, poraz od Rica Verhoevena i pobjeda nad Danielom Ghitom. Dakle, u posljednje četiri godine nastupao je uistinu premalo, no to može biti dobro na drugim poljima. Vjerojatno je tu želja za borbama i nastupima, uz što dolazi ogromna motivacija za treningom.

Puno toga će ovisiti o tome kakve će borbe UFC dodjeljivati Sakiju. Iz čisto poslovnih razloga možemo kao prva dva ili tri protivnika očekivati stand up borce srednje kvalitete, koji će pomoći Sakiju u zagrijavanju za ono što bi kasnije trebalo slijediti, ali koji bi realno bili tek žrtve poslane na egzekuciju. Na taj način će Saki moći nastupati, skupljati fan bazu oko sebe, a uz to i trenirati one aspekte MMA-a koji mu ne spadaju u jače karakteristike. UFC s njim sigurno ima jako dobro planove i što se tiče širenja na tursko tržište, tako da nema sumnje da im je u cilju Sakijevo otvaranje na dobar način.

Ako bi morali ocijeniti gdje bi se Saki ovog trenutka nalazio na rankingu, možda bi vas začudilo mišljenje da bi mogao biti i u Top 15. Iako još nema MMA iskustva, njegove stand up vještine, kao i situacija unutar poluteške kategorije koju pojačava, svakako mu tu daju za pravo. Kao paralelu možemo povući Anthonya Johnsona, koji je svoje borbe rješavao prije nego bi ga itko uspio srušiti, a nećemo se zavaravati ako kažemo da je Saki još jedna klasa iznad njega što se tiče stand up borbe. Ne bi nas trebala začuditi niti ako se ispostavi da udara još jače nego “Rumble”.

Ono što je sigurno je da Gokhan Saki u UFC-u može puno, a glavna mu je snaga što ima velikog saveznika u samoj promociji, koja također ima cilj od njega stvoriti zvijezdu. Tako da ne morate očekivati da će Saki u skorije vrijeme, odnosno sve dok to ne bude neizbježno, za protivnika dobili nekog hrvača više klase ili majstora BJJ-a. UFC je doveo Sakija da nokautira ljude i oni će mu to sigurno pokušati što bolje omogućiti. Zbog toga je odgovor na naslov pitanje upravo takav. Uz predispozicije i logistiku koju ima, u tim okolnostima Gokhan Saki u UFC-u može jako puno!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI