FFC ne forsira kick boksing, FFC forsira kvalitetu!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 30.05.2014 16:12h Autor:

Photo by Ivana Kaurloto (Fight Channel)

Tjedan dana nas dijeli do nove FFC priredbe. S najboljim regionalnim borcima, ali i svjetskim zvijezdama (Jurković) ćemo se ovaj put družiti u zaradskom Višnjiku. Povratak u Zadar je za FFC bio logična stvar s obzirom na vrlo dobro gostoprimstvo prošle godine. Možda dvorana Krešimir Ćosić nije bila sasvim puna, no atmosfera je bila odlična što je na kraju rezultiralo sjajnim borbama i vrlo dobrim konačnim dojmom.

I ovaj put, baš kao i na prethodna dva eventa, MMA program će biti prvi, a kick boksing dio će uslijediti. Oni koji stvari tumače površno će zaključiti kako je MMA dio uvodan, a kick boksing je zapravo "main card". No, takvo tumačenje je pogrešno jer još od FFC-a 9, svaki Final Fight event ima dva striktno odvojena dijela zbog razloga koji su više puta objašnjeni u javnosti od čelnog čovjeka promocije Orsata Zovka. Redoslijed isključivo ovisi o kvaliteti popisa borbi MMA-ja, odnosno kick boksinga. Tko ima zvučniji "fight card" i kvalitetnije borce, taj će dobiti primat i na rasporedu će biti drugi na redu, a time i u izravnom prijenosu na nacionalnim TV kućama.

Nažalost, ljudska vrsta nikada nije potpuno sretna i zadovoljna, a unatoč svemu pozitivnom što ste napravili, kritičari će vam pronaći i najmanju dlaku u jajetu. Sve ono što je dobro upadne u amneziju, a ističe se ono što nije po nečijem ukusu. Zamjeriti će vam asplutno sve, a najviše od svega uspješnost. Tek tada, ako ste uspješni i kvalitetni, ste "nagrabusili". Osim toga, veliki problem ljudske prirode je što svaki (možda je bolje reći velika većina) pojedinac misli da nešto može napraviti najbolje ili barem bolje od drugih. Jedini stvarni problem u čitavoj priči jest da su velika većina tih koji misle da mogu bolje, sjajni teoretičari, ali u realnom životu nisu čak niti pokušali, a kamoli nešto ozbiljno realizirali. Ona stara poslovica "lako je tuđim…" sjajno opisuje takve situacije.

Dok je MMA dio bio, kako se to kaže, "glavni" i izravno se prenosio na nacionalnoj TV kući, bunili su se kick boksači. Teško je nabrojati koliko mi je ljudi, boraca, trenera… iz svijeta "stojke" prišlo i pitalo me zašto forsiramo te likove koji se "valjaju na podu i maze". Aludirali su na bezveznost tog sporta i smiješne situacije koje proizlaze kada dva odrasla gola muškarca leže jedan na drugome. Za njih je MMA smiješan sport. Tada se MMA-jaši, očekivno, nisu bunili nego su hvalili odabir jer je slobodna borba najbrže rastući sport na svijetu, a kick boksing je prošlost.

Kada je kick boksing otišao naprijed, a MMA je kretao prvi, pogađate, simpatizeri slobodne borbe u počeli "žugat". "Pa kako ste mogli te "curice" staviti kao glavni dio? Kick boks je za babe, a MMA za prave muškarce. Tko još prati kick boksing, pa to je propalo?", uglavnom su argumenti zašto je MMA trebao ostati "ispred" kick boksa. I tako u nedogled. Koliko sam samo puta čuo priču da se kick boksing forsira jer vlasnik promocije ne voli MMA, nego samo kick boksing. Kakva je to samo glupost.

Prava istina je da se radi o dva vrlo različita sporta koja svaki za sebe posjeduju određene zanimljivosti, kvalitete i čari. Nepošteno je uopće pričati na način koji je sport bolji, a koji lošiji. To je besmislica. Ja osobno ne izabirem niti kick boksing, niti MMA, ja sam veliki fan klasičnog boksa. No, s istim zanimanjem i žarom volim gledati slobodnu borbu ili kick boksing. Sasvim mi je svejedno, ako se radi o kvalitetnim borcima koji se bore bez kalkulacije i zadrške. Tada je sasvim nebitno imaju li na rukama velike ili male rukavice. Bitno je da u borilištu ostave sve što imaju i mogu. Dakako, osnovni preduvjet je da se radi o kvalitetnim i dobro spremnim sportašima.

Upravo tu dolazimo do ključne stvari i razloga zašto će kick boksing u budućnosti vrlo vjerojatno češće biti "u prednosti" naspram MMA-ja. Nažalost, ili nasreću, cijena kvalitetnih kick boksača je višestruko manja od cijene kvalitetnih MMA boraca. Mogu otići i korak više i mirne duše reći da svjetski top borci u kick boksu koštaju kao ispod prosječni borci slobodnim stilom. O razlozima, uzrocima i o tome je li to u redu ili nije, bi trebalo napisati još jednu kolumnu, no činjenice su činjenice i od njih se ne može pobjeći. Samo ću vam usporedbe radi navesti jedan primjer. Svjetske kick boksing zvijezde koje se bore u promocijama poput Gloryja koštaju poput najanonimnijih "undercard" boraca na osrednjim svjetskim priredbama. S obzirom da je cilj FFC-a u svom rosteru imati što kvalitetnija imena, jasno je da se za isti budžet u kick boksingu mogu dovesti poznatiji i kvalitetniji borci koji će nam pružiti bolje borbe. To je stvar ekonomije i poslovne politike. Final Fight ne živi od prodanih karata, niti od hrvatskih sponzora. Te dvije stavke su zanemarive u čitavoj priči jer bez globalnog uspjeha i prodaje TV prava, ovakav projekt jednostavno ne može uspjeti.

Ono što "hard core" borilački fanovi također moraju shvatiti jest da su oni ipak u velikoj manjini. Unatoč tome što je kvalitetna fan baza izuzetno bitna za svaki sport, takvih vjernih fanova koji znaju sve o svakom borcu, koji kupuju merchandise, koji gledaju svaki event i koji treniraju neki borilački sport za sebe, ima neusporedivo manje od onih prosječnih gledatelja koji u petak popodne žele provesti ispred ekrana i pogledati nešto zanimljivo. Opet možemo raspravljati zašto je to tako, a ne obrnuto, no podaci govore za sebe. Kick boksing u izravnom prijenostu ima veći "share" od MMA-ja. Možda se radi o tradiciji, možda o navici, možda o neznanju i nerazumijevanju slobodne borbe. Možda "main stream" publika ima slabiji želudac od hard core fanova… Na kraju nije niti bitno jer se svaka ozbilja firma koja prodaje svoj proizvod mora prilagoditi publici. Upravo to FFC čini…

I za kraj kratak komentar ankete koju smo objavili upravo radi ovoga. Pitanje je glasilo "Koji vam je dio eventa FFC-a 13 zanimljiviji?" Rezultati su prilično indikativni i potrkepljuju moju tezu s početka ovog teksta – jedni vole ovo, oni drugi vole ono. Sve je stvar ukusa. Od gotovo 600 glasova otprilike polovica (52%) ih je otišla MMA dijelu, dok je 48% glasovalo za kick boksing.

Dobra stvar za sve one koji nemaju kablovsku televiziju, a htjeli bi gledati čitavu  FFC priredbu jest Fight Channel World.tv – servis koji bi svjetlo internet javnosti trebao ugledati narednih dana. Za simboličnu cifru ćete od sada moći preko svog kompjutora, Iphonea, android uređaja pa čak i aplikacije na pametnim televizirima pogledati čitav Final Fight event ili bilo koji drugi prijenos s Fight Channela. Tada će, nadam se, biti manje kritika, a više razumijevanja za ono čim se bavimo. A to, vjerujte mi, nije jednostavno, niti lako…

[anketa=154]

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI