Kako je jedan prosječan borac postao velikan, ikona i jedno od najpoznatijih lica MMA svijeta

kolumneIZDVOJENA VIJEST 17.06.2019 18:00h Autor:

Chael Sonnen

Chael Sonnen otišao je u borilačku mirovinu kao jedan od najpoznatijih, najkontroverznijih i najspominjanijih boraca u MMA povijesti. Tri puta bio je UFC izazivač, dva puta trener u Ultimate Fighteru, a njegove izjave ušle su u legendu. I sve to postigao je iako je po onim najvažnijim kriterijima bio tek blago iznadprosječan borac.

Lipanj 2010. godine bio je mjesec kad je hrvatska borilačka javnost počela obraćati više pažnje na Chaela Sonnena, UFC-ovog borca koji se pripremao za napad na titulu srednje kategorije, gdje ga je čekao Anderson Silva. Već ranije Sonnen je bio poznat po vrijeđanjima legendi japanskog Pride, od kojih je većina tri godine ranije pristupila UFC-u. Ipak, ovo je bila izjava koja je izašla u većini hrvatskih top medija

“Taj član hrvatskog parlamenta nije mogao izvući svoju majku od plaćanja kazne za prebrzu vožnju. Što oni mogu napraviti? Voditi svojih 200 vojnika u neku bitku. Pa grad gdje sam rođen bi mogao osvojiti cijelu Hrvatsku za 15 minuta, a Mirko bi bio osuđen na gledanje s knedlom u grlu. I zato vam moraju biti jasni motivi njegovog odabira u parlament”, rekao je Sonnen tim putem iz čistog mira. Našeg portala onda još nije bilo, nastao je godinu kasnije. No, jedan od prvih naših članaka, među njih 720 u kojima je Sonnen označen, donio je sličnu izjavu, ponovno usmjerenu prema Filipoviću.

“Cro Cop je arheološki izložak, podsjetnik na stare dane. No, muzej starih pobjeda danas ne vrijedi niti jedan novčić, čak niti u njegovoj hrvatskoj valuti. Nemojte me krivo shvatiti; Cro Cop je nekad bio dobar borac. To bih mu i ja sam poručio, no nekada sam i ja bio dobar borac”, bila je tadašnja izjava Sonnena. Tek nešto kasnije izgubio je od Andersona Silve i Cro Cop više mu nije bio zanimljiv. Ali, onda je zapravo tek počeo graditi ono po čemu je poznat. Krenuo je Sonnenov verbalni rat protiv cijelog Brazila. I teško možemo reći kako ga je “American Gangster” izgubio.

No, to ovdje nije tema. Ovdje se bavimo time kako je ogroman broj onih koji su se na gore navedene izjavu zgražavali, uključujući mene kao autora ovog teksta, a danas isti ti Sonnena smatraju jednom od najvažnijih te svakako najinteligentnijih osoba u povijesti MMA-a. Možda je trebalo vremena da Sonnena shvatimo, možda neki još uvijek nisu niti neće, a možda nekima pomogne ovaj tekst. U njemu je objašnjeno kako je Chael Sonnen došao do onoga što je danas i zašto je on zapravo kroz godine bio pravi dragulj sporta.

Za početak treba navesti kako je Chael Sonnen dobar borac. Po gotovo niti jednom kriteriju, osim hrvačkog, nije odličan. Talenta za stand up borbu nikad nije imao, što je tu i mogao napraviti bilo je ono do čega je došao teškim radom. Da, Sonnen je veliki radnik, ali takav je pokraj nedostatka prirodom danih karakteristika morao biti. Također, izučeni je BJJ borac koji je kroz treninge naučio snalaziti se na podu, ali nikad nije prešao onu granicu do grapplera koji svoje borbe može završavati raznim zahvatima. Ono što je Sonnen imao na jednoj višoj razini od većine je hrvanje. No, je li to dovoljno da ga se nazove odličnim MMA borcem? Nikako! Chael Sonnen bio je tehnički tek iznadprosječan borac, ali taktički itekako potkovan i pokraj svega vrlo inteligentan. I dalje bi ga to trebalo držati u nekoj zlatnoj sredini. Ali ne, taj borac je dogurao do tri borbe za titulu UFC prvaka u dvije različite kategorije.

Ono što bi trebalo biti obilježje cijele karijere Chaela Sonnena je mozak. Nitko nije toliko dobro razumio cijelu igru kao on. A ova igra nije samo ono što se događa nakon što se zatvore vrata kaveza. “Ući protivniku u glavu” danas je nešto što je želja većine boraca, a upravo je Sonnen to prvi počeo raditi sa stilom. Nedavno smo pisali o tome kako je komentirao ponašanje Aleksandra Rakića nakon pobjede protiv Jimija Manuwe. Tim putem je rekao da je potrebno postaviti se u jednu ulogu i istu odraditi. Najvažnije je dobiti reakciju, doći do toga da te ljudi zapamte i da budeš netko koga će htjeti opet vidjeti. Neovisno o tome gledaju li ti borbu uz želju da ti netko otkine glavu ili će navijati za tebe svim srcem. Važno je biti netko tko se ističe, netko na koga publika neće ostati ravnodušna. Chael je to uspješno radio kroz cijelu karijeru. Jedan od savršenih primjera njegove manipulacije masama je svojevrsna isprika Brazilcima tijekom intervjua s Arielom Helwanijem. Naravno, riječ isprika bi trebala pod navodne znake, no neka ostane bez njih. Čisto iz poštovanja prema Chaelovom liku i dijelu.

“Stvarno mi je žao zbog toga i želim to ovdje ispraviti. Da sam u jednom trenutku pomislio kako u Brazilu imaju kompjutore, nikada to ne bih napravio. Bio sam u Las Vegasu kad su Braća Nogueira prvi put sletjeli u Ameriku. Ovo je inače istinita priča. Jedan je izvadio mrkvu i ponudio ju je autobusu, a drugi ga je mazio jer su mislili da je to veliki konj. I vi sada meni govorite da u toj zemlji ima kompjutora…pa kako bih ja to trebao znati?”, rekao je nakon što mu je navedeno kako su Brazilci po internetu poludjeli nakon njegovih izjava na račun njihove domovine, a neke izjave su završile na naslovnici vodećeg brazilskog magazina. Verbalni rat s Brazilcima zapravo je trajao dugo, kasnije je uz rivalitet s Wanderleiem Silvom posebno kulminirao, a neki bi rekli kako nikad nije niti završio.

Prije nego prijeđemo na onaj ključni dio prepoznavanja osobnosti Chaela Sonnena, vrijedi spomenuti dvije borbe. “Title eliminator” protiv Michaela Bispinga i dugo očekivani revanš protiv Silve, nakon što je iza prve borbe ostalo puno repova. Sonnen je dominirao pune četiri runde, da bi na kraju završio u trokutu i bio prisiljen predati borbu. Kasnije je pao na doping pa bi mu i eventualna pobjeda bila oduzeta. Bispinga je jednostavno uništio trash talkom, dok je fanove zabavio svojim paradiranjem s lažnim UFC pojasom i izjavama poput ove:

“U nekom paralelnom svijetu, možeš tipa udariti 300 puta, on zabaci svoje noge oko tvoje glave na osam sekundi i njega zovu pobjednikom. Na ulicama West Linna, Oregon, pravila nisu takva. Ja sam prvak srednje kategorije i spreman sam Andersonu Silvi dati borbu za pravi pojas protiv najboljeg borca srednje kategorije koji je ikad nastupao.”

Sonnen je revanš od Silve izgubio u ljeto 2012. godine, da bi za kraj godine najavio prelazak u polutešku kategoriju. Trebao se boriti protiv Foresta Griffina, no ta borba je otkazana iz vrlo zanimljivog razloga. Sonnen se ponudio uskočiti u borbu protiv Jona Jonesa za prvaka poluteške kategorije, nakon što se ozlijedio Dan Henderson. UFC je na to pristao, ali Jones nije. Umjesto toga ugovorena je borba za iduću godinu, a Jones i Sonnen postavljeni su za trenere 17. sezone Ultimate Fightera. Upravo ta sezone ono je što je mnogima promijenilo mišljenje o Chaelu.

Sonnen je bio na čelu tima u kojem su se nalazili borci poput Kelvina Gasteluma ili Uriaha Halla. Njegovo ponašanje na treningu, savjeti koje je davao borcima, kao i odnos s Jonesom počeli su kod fanova djelovati drugačije nego išta što je Sonnen radio do tada. Chael je napokon prepoznat kao čovjek i mnogi su shvatili kako je njegov trash talk zapravo gluma. Sonnena se danas smatra vjerojatno najboljim trenerom u povijesti showa, a kroz povijest su ulogu trenera imale su gotovo sve najveće UFC zvijezde. Borbu protiv Jonesa je odradio kao nagradu što je bio spreman uskočiti i izgubio ju je prekidom u prvoj rundi. Bilo je to u travnju 2013. godine, a iste godine je još savladao Mauricia Ruu i izgubio od Rashada Evansa. A onda je uslijedio rivalitet s Wanderleiem Silvom i treća sezona brazilskog Ultimate Fightera.

“Axe Murderer” vjerojatno je borac kojeg je Sonnen verbalno najviše uništio. Već prije snimanja Ultimate Fightera napetost je bila velika, budući da mu je Silva zamjerio sve što je ranije govorio o Brazilu. Čak je došlo do drame tijekom snimanja prve epizode, kad Silva nije htio nastaviti prije nego se Sonnen ispriča. Sezona se ipak nastavila bez isprike, a sve je kulminiralo otvorenim okršajem Sonnena i Silve. Njih dvojica doslovno su se potukli tijekom snimanja, a Silva je tim putem čak doživio ozljedu leđa zbog koje nije došlo do njihove UFC borbe. U to vrijeme to je bila najiščekivanija MMA borba svijeta, više od svih mogućih borbi za titulu. Borba se trebala ugovoriti za novi datum, no prvo je Silva dobio zabranu jer je bježao od doping kontrole, a onda je i Sonnen po drugi put u karijeri bio doping pozitivan i odlučio je završiti karijeru.

Nakon umirovljenja Sonnen je pao još jedan doping test i u lipnju 2014. godine ostao je bez ugovora s FOX-om čiji je bio analitičar. Činilo se kako je Chael na dnu i da će brzo ostati zaboravljen. Ipak, ponovno je uspio ostati relevantan putem svojih osobnih analiza, brzo je dobio ugovor s ESPN-om, a krajem 2016. godine vratio se MMA-u kroz Bellator. Prije toga bio je jedan od prvih koji su ozbiljno shvatili namjeru organiziranja boks meča Floyda Mayweathera i Conora McGregora, među prvima je prepoznao Stipu Miočića kao budućeg prvaka, ali i prepoznao način na koji vratiti Brocka Lesnara, što je UFC jednokratno uspio.

Karijeru u Bellatoru počeo je s novim trash talk bitkama, protiv Tita Ortiza i Wanderleia Silve te borbama protiv spomenute dvojice, da bi ju završio sudjelovanjem na teškaškom Grand prixu i porazom od Machide. Svoju borilačku priču je zapravo završio drugačije nego što ju je kroz godine vodio, ponizno.

Cijeli put Chaela Sonnena možemo opisati kao pažljivo osmišljenu strategiju. Prvo se pobrinuo da ga većina fanova zamrzi, ali isto tako zapamti. Zatim je nastavio graditi svoje ime sjajnim i maštovitim izjavama. Čak je nekako zvučalo kao da radi parodiju samom sebi, ali to je prolazilo. Onda je s vremenom polako počeo dozvoljavati fanovima da prepoznaju pravu sliku njega, što su mnogi uspjeli te su ga počeli gledati drugim očima. Ostalima je do kraja ostao brbljavac bez previše talenta i bitnih pobjeda (iako ih je itekako imao). Ali, nešto je najvažnije. Rijetko tko je na njega ostao ravnodušan. Sonnenove izjave bile su smišljene tako da rade efekt, vrlo često maštovite i kreativne, a nekad jednostavno namjerno degutantne. Njegove analize su uvijek zanimljive i jako dobro argumentirane, iako se s njima ne morate složiti. I nema osobe koja je u posljednjih deset godina pratila MMA, a da Chaela Sonnena neće zauvijek pamtiti. Zapravo, vjerojatno će ga se još dugo vremena citirati, a njegove analize uzimati kao dobro štivo. I zbog toga je Chael Sonnen ikona i legenda, ne zbog svojih rezultata nego zbog onoga što je donosio u paketu. Za kraj, još samo jedan sjajan citat.

“Najbolji način izražavanja ili barem ono što nas definira kao ljude i razlikuje od životinja je govor. Sposobnost komunikacije”, rekao je jednom prilikom samouki doktor komunikacijskih vještina, Chael Sonnen. Kad to kaže netko tko je ikona postao upravo na taj način, ne možemo mu ne vjerovati.

Mario Katušić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI