Kad se začuje voodoo bubnjanje (sahrana kick boksa)

kolumne 20.06.2012 12:57h Autor:

Smrt K-1 (Ilustracija)

Maroje Ivandić komentira propast kick boksa.

Ovog vikenda održana su dva turnira za kraj sezone: u mađarskom Debrecenu Jurij Bessmertny pobjedom nad tajlanđaninom Sudsakornom osvojio je Fight Codeov kick boks turnir dok su u Bangkoku na Thai Fight turniru naslove osvojili Buakaw Por. Pramuk u kategoriji do 70 kilograma svladavši Australca Franka Giorgija i Kem Sitsongpeenong pobijedivši Fabija Pincu u meču do 67 kilograma.

Zašto počinjem s ovim? Zato jer iako je Buakaw lice Muay Thaija za cijeli svijet i njegova popularnost je neupitna, a Fight Code je ove sezone napravio dva najbogatija turnira s nagradnim fondom od 200 tisuća dolara, rezultate tih ogleda jedva možete pronaći na internetu. Za usporedbu, Strikeforceovu priredbu koju su predvodili Melendez i Masvidal možete pronaći na tisućama stranica.

Čini mi se da je upravo to razlog zbog čega MMA (UFC) vlada a kick boks/Muay Thai najvjerojatnije čeka još jedna teška godina. Očajan marketinški posao za sport neupitne popularnosti.

„Muay Thai ne plaća račune“ – rečenica je Shanea Del Rosarija, WBC-ova prvaka u tajlandskom boksu koji naslov nije branio više od dvije godine. Ovo je priča 99% boraca.

I što je Shane napravio? Otišao u MMA i sada je na 11-0, a tri zadnje pobjede ostvario je u Strikeforceu.

Upravo ovo je recept koji se ponavlja.

Ljudi koji su neupitne K-1/Muay Thai zvijezde prisiljeni su mijenjati poslove kako bi ostvarili iole ugodniji život.

Na priredbi u siječnju na kojoj će se Badr Hari u meču s Gokhanom Sakijem oprostiti od kick boksa trebao je nastupiti i Tyrone Spong protiv Melvina Manhoefa. Ta je borba samo izbrisana s It's Showtimeove stranice.

Najvjerojatniji razlog: Spong je na Floridi gdje trenira s Rashadom Evansom i njegov odlazak u slobodnu borbu čini se kao pitanje vremena. Kao i odlazak Sakija koji je već pregovarao sa Strikeforceom. I to su najveći gubici za ovaj sport. Što se tiče Harija i boksa, osjećam da bi se brzo mogao vratiti.

Njegov manjak discipline, potpuni manjak poštovanja prema protivnicima i upitna brada mogli bi rezultirati nekim high kickom u boksačkom meču.

Nakon otkazivanja Grand Prixa nema ni vijesti o daljnjim planovima novih K-1 vlasnika. Osnivač originalnog K-1 Kazuyoshi Ishii  prije nešto više od mjesec i pol dana predstavio je FIKA-u (Federation International K-1 Association). Sjedište ove organizacije je u Honk Kongu. Planiran je i Grand Prix u prosincu 2012., a svjetske kvalifikacije počele bi u travnju. Na predstavljanju su bili i Bas Boon i Semmy Schilt. Od tada nema novih vijesti a ne možete ih vidjeti ni na njihovoj oskudnoj web stranici.

Međutim dostupne su vijesti da je Semmy Schilt u sukobu s Golden Gloryjem i ne namjerava nastupiti ni za K-1 ni za Golden Glory dok ne vidi novac koji mu duguju. U međuvremenu Schilt je glumio u dva filma.

Mogli bi nabrajati u nedogled.

Prvi K-1 Grand Prix održan je u travnju 1993., a prvi UFC u studenom iste godine. Nepotrebno je isticati ostvareno u tih 18 godina.

Još jedna otežavajuća okolnost je činjenica da je unatoč problemima K-1 posljednjih godina proživljavao novo zlatno razdoblje jer su se legendarni borci poput Aertsa, Bonjaskog i Schilta borili s novim zvijezdama Harijem, Sakijem, Spongom i Overeemom.

Uskoro neće biti Aertsa, Schilta, Sponga, Sakija, Harija, Overeem je već otišao a Bonjasky se umirovio.

Priredba It's Showtimea u Leeuwardenu mogla bi biti i sahrana kick boksa, iako te karmine bi mogle biti poput voodoo svečanosti. Razigrana plesna kolona u kojoj podjednako plešu i oni koji nose lijes i oni koji pokojnika oplakuju.

Upravo It's Showtime promocija za sljedeću godinu najavljuje svjetsku ekspanziju s priredbama u Japanu, Australiji i Brazilu.

Kao zaključak iskoristit ću religijska promišljanja Haićana.

„Za svakim pokojnikom treba plakati jer je umro, ali se treba i veseliti jer se riješio ovozemaljskog života i ponovo će se roditi u novom obličju, u novoj sredini i živjeti možda daleko sretnije „.

Maroje Ivandić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI