Jones nikada manje uvjerljiv favorit: Niti kladionice nisu “sigurne” u njegovu pobjedu protiv Cormiera!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 23.12.2014 16:49h Autor:

Jones i Cormier

Jon Jones i Daniel Cormier će predvoditi prvi UFC-ov event u 2015. Elitna MMA promocija je očito odlučila u iduću godinu krenuti s puno stila. Najprije ćemo 4. siječnja pratiti UFC 182 da bi par tjedana kasnije na UFC-u 183 također svjedočili povijesti. Anderson Silva i Nick Diaz će predvoditi još jedan UFC-ov blockbuster! Najsretniji su su sigurno tvrdokorni fanovi koji su ova dva dvoboja čekali zaista dugo…

Zašto je dvoboj Jonesa i Cormiera koji će odlučiti o starom ili novom prvaku u poluteškoj kategoriji toliko poseban? Razlog je vrlo jednostavan. Osim što se radi o meču dva kvalitetom izjednačena protivnika, Jones i Cormier se jednostavno ne mogu smisliti. Njihovo rivalstvo je eskaliralo ovog ljeta tijekom jednog službenog sučeljavanja. Jones se Cormieru unio u lice, a ovaj je "odlijepio". Krenula je opća makljaža na pozornici koja je završila kaznama od strane Atletske Komisije. Ništo bolje nije bilo niti na kasnijim verbalnim sučeljavanjima. UFC više nije riskirao pa ih je obično rastavio te su govorili iz dva različita studija, no količina vrijeđanja koju su izrekli jedno drugome je jednostavno bez presedana.

Ako mržnju, ili kako je to UFC fino upakirao na posteru "gorko rivalstvo", stavimo na stranu, svejedno ostaje vrhunski dvoboj dva kvalitetom potpuno izjednačena protivnika. Jones je neporažen od prosinca 2009. kada je jedini put u životu morao iz oktogona izaći pognute glave. Niti tada se nije radilo o legitimnom porazu, kažnjen je zbog nelegalnog udarca laktom te je Matt Hamill ni kriv, ni dužan, došao do najvećeg slavlja u karijeri. Ukupno je u karijeri ubilježio 20 pobjeda, a sedam je puta uspješno branio UFC-ov pojas. Zbrojeno, nitko nikada u poluteškoj diviziji nije niti približno bio tako uvjerljiv kao tamnoputi Amerikanac. Doduše, u posljednja dva dvoboja je morao odraditi pet rundi što prije i nije bio tako čest slučaj, no Gustafsson i Teixera su bili prilično veliki zalogaji koje je na kraju ipak uspješno sažvakao.

Cormier je, slažu se stručnjaci, malo neugodnija zvijerka. Olimpijski hrvač je u MMA vode prešao 2008. i od tada ne zna za poraz. Već je nakon tri meča u manjim promocijama dobio šansu u tada velikom Strikeforceu. Nanizao je par pobjeda te je na koncu uletio kao zamjena u onaj Grand Prix teškaša. Nitko mu nije davao previše šanse jer je bio makar za broj manji od ostatka konkurencije, a o iskustvu ne treba niti govoriti. Ubrzo su nokauti protiv Silve i sjajni potezi protiv Barnetta u samom finalu pokazali da je Cormier "prava stvar". Prelaskom u UFC dodatno je napredovao te je do sada nanizao Mira, Nelsona, Cumminsa i Hendersona. Slavlja protiv posljednje dvojice su stigla u poluteškoj kategoriji koja mu je kudikamo prirodnija. Nije trebalo dugo da ga Dana White promovira u Jonesovog izazivača što je objektivno i zaslužio. Petnaest mečeva bez poraza, silni veliki skalpovi i lakoća kojom uništava konkurenciju su dali razmišljati i bookmakerima koji su ovaj put mnogo oprezniji.

Jones je, naime, obično vrlo uvjerljivi favorit protiv svakog protivnika, a kvote na njegovu pobjedu se uglavnom kreću od 1.10 do 1.20. Ovaj put je situacija znatno različita. Nerijetko po online kladionicama na Jonesa možete naći koeficijente čak i preko vrlo ugodnih 1.60, dok se kvota na Cormiera kreće nešto iznad 2.50. I takvi znatno izjednačeniji koeficijenti mnogo govore o tome koliko je ovaj meč nepredvidljiv.

Posljednje najave aktualnog prvaka kažu da će napasti izazivača tamo gdje je najjači, odnosno na hrvačkom planu. Pila naopako ili zaista želi poslati poruku svoj konkurenciji, saznat ćemo 4. siječnja. Vjerojatnije je ipak da će Jones pokušati kapitalizirati svoj ogroman raspon ruku te da će ići na nadboksavanje s opasnim hrvačem. Iako je i on sjajan hrvač te mu je upravo taj sport bila osnovna MMA baza, dojam je da čovjek s niskim težištem poput Cormiera nikada nije ugodan protivnik za dugonju kakav je Jones.

Na kraju možemo zaključiti da dugo vremena nismo imali ovako zanimljiv dvoboj za naslov UFC prvaka! Tko god pobijedio, fanovi zasigurno neće ostati razočarani. Jones i Cormier uvijek isporuče izuzetno atraktivnu borbu, a ova bi mogla završiti u analima!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI