Joanna Jedrzejczyk: Nova šansa za prvi europski UFC pojas nakon devet godina i tek treći ukupno

kolumneIZDVOJENA VIJEST 14.03.2015 15:09h Autor:

Joanna Jedrzejczyk

Danas bi mogao biti veliki dan za europski MMA, a to je zato jer će sve oči biti uperene u Joannu Jedrzejczyk koja ima šansa Europi donijeti UFC pojas. Prvi nakon punih devet godina.

Bas Rutten 1999. godine i Andrei Arlovski od 2005. do 2006., to su jedina dva UFC prvaka koji dolaze iz Europe, u 20 godina dugoj povijesti najjače svjetske organizacije. Nakon što prošle godine priliku osvojiti pojas nije iskoristio Ali Bagautinov, a godinu ranije Alexander Gustafsson, nova nada starog kontinente je Joanna Jedrzejczyk.

Ova Poljakinja se ovaj tjedan jako dobro predstavila kroz UFC Embedded serijal, gdje je svojim ponašanjem, samouvjerenjem, izjavama i stavovima upala možda i u prvi plan cijelog serijala te zainteresirala fanove za njenu borbu protiv prvakinje, Carle Esparze.

Ono što je bitno znati o Joanni, osim toga da Dana White na "Welcome to the show" press konferenciji, u par pokušaja nije pravilno uspio pročitati njeno prezime (najčešće je zvučalo kao Jeđik, a pravilno bi se moglo opisati kao Jed-žejčik), je to da je ova djevojka šesterostruka svjetska prvakinja u Muay Thaiu, a sa 167 centimetara visine, ujedno je i trenutno najviša članica slamka kategorije.

Do sad je neporažena u karijeri, a od osam pobjeda, dvije je ostvarila nokautom, jednu submissionom te pet prisiljavanjem na predaju. U UFC-u je ostvarila dvije pobjede, prvo nad Julianom Limom, a nakon toga nad Claudiom Gadelhom. Pobjedom u toj borbi ostvarila je priliku napasti naslov, no veliki broj fanova i dan danas smatra kako je Gadelha tu borbu pobijedila.

A što treba napraviti da savlada Carlu Esparzu? Ono što je sigurno je da treba pronaći način za parirati njenom hrvanju. I tu se pojavljuje problem jer ju je Gadelha, koja je članica Nova Uniao time, gdje više prevladala stand-up, uspjela rušiti čak sedam puta u tri runde. Što tek onda reći za današnju protivnicu, koja je dvostruki All-American i koja bi, za razliku od Gadelhe, nakon što su sruši, sigurno trebala pronaći i načina da ju zadrži na podu i radi joj štetu.

No, dok su god na nogama, Joanna ima veliku prednost, kako tehnički, tako i u visini. Uz to sve, riječ je o vjerojatno najboljoj stand-up borkinji u MMA svijetu, ovoga trenutka. I tu ona mora tražiti svoju priliku. Hoće li donijeti UFC pojas u Poljsku, državu gdje UFC za manje od mjesec dana održava svoj event, saznat ćemo sutra oko 5 sati ujutro.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI