Jesmo li nešto pametniji nakon Dallasa? Overeem je i dalje ostao enigma!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 21.06.2011 10:24h Autor:

Strikeforce GP poster

Marko Petrak komentira druga dva četvrtfinala Strikeforceovog Grand Prixa. Jesmo li dobili odgovore koji su nas mučili prije Dallasa? Neke jesmo, ali neke još uvijek ne.

Alistair Overeem je pobijedio Fabricija Werduma, a Josh Barnett je bio bolji od Bretta Rogersa. Rekla bi velika većina – očekivan ishod subotnjih dvoboja četvrtfinala Strikeforceovog Grand Prixa. No, što se zapravo krije ispod površine? Je li nam ovaj event rasvijetlio neke stvari na teškaškom vrhu MMA-ja. Vjerojatno jest, iako ne potpuno…

Javnost je dugo vremena iščekivala pravog protivnika na drugoj strani Overeemovog kaveza. Fabricio Werdum je to sigurno i bio, no objektivno govoreći nismo dobili konkretan odgovor na pitanje spada li Overeem na sam vrh, odnosno među najbolje teškaše svijeta. Unatoč tome što je pobijedio brazilskog borca, Nizozemac nije pružio impresivnu predstavu. Mlakost i taktičku opreznost mu dijelom moramo progledati kroz prste jer je Werdum potpuno opstruirao borbu. Svaka čast majstoru partera čiji sam osobno veliki poklonik, no MMA borba počinje na nogama. Bacanje na leđa, izležavanje, a zatim i moljakanje s prekriženim rukama svog protivnika da se spusti na zemlju, je izgledalo u najmanju ruku smiješno, ako ne i jadno. Borac takvog profila i te kvalitete ne smije moliti nego svog protivnika treba srušiti i tako sam odrediti gdje će se meč odvijati.

Ali ako na stranu i maknemo Werdumovu frustrirajuću taktiku, Overeem je mogao i morao dati više. U stojci je bio dominantan, ali ne toliko superioran da bi ugrozio Brazilca. Nekoliko dobrih krošea i jedno odlično koljeno nisu bili dovoljni da bi ozbiljnije uzdrmao Werduma. Najavljenom nokautu nije bilo niti blizu.

Ono gdje je Overeem pokazao značajan napredak jest njegov cardio. U prošlosti mu je upravo to bila najveća boljka i nije se jednom dogodilo da odradi odličnu rundu, a da zatim nestane i bude na koncu čak i nokautiran. U subotu je po izdržljivosti bio barem ravnopravan Werdumu koji ima mnogo manje mišićne mase i od kojeg su očekivalo da upravo na ovom planu ostvari veliku razliku. Sasvim je nepotrebno naglašavati da je Overeem po snazi očigledno dominirao nad Brazilcem. Nekoliko puta ga je otresao s tolikom lakoćom da se činilo kao da je Werdum desetogodišnje dijete. No, teško je da bi Nizozemcu bilo tko na svijetu mogao parirati kada je u pitanju snaga i eksplozivnost.

Kada podvučemo crtu možemo mirne duše reći da su oba borca razočarala što je djelomično bio plod opreznosti, odnosno velikog uloga, ali i dijametralno suprotnih taktika. No, s druge strane, od boraca koji žele biti sami vrh teškaške MMA scene se očekuje mnogo više nego što su Overeem i Werdum pružili u Dallasu. Brazilac je definitivno pokazao da je njegovo rangiranje među Top 3 najbolja svjetska borca vjerojatno precjenjeno. Za podrobniju analizu Alistairovih kvaliteta morat ćemo pričekati meč protiv Big Foot Silve. Za sada je on i dalje poprilična misterija.

Ako nas je Overeem ostavio bez odgovora, onda Josh Barnett to sigurno nije napravio. “Ubojica dječjeg lica” ili po novome “Warmaster” se dokazao kao jedan od najboljih all around teškaša svijeta. Možda je neoprezan kada je u pitanju upotreba nedozvoljenih sredstava (jer su ionako svi “na nečemu”, samo su malo oprezniji), no Barnettu se znanje i taktička dotjeranost nikako ne mogu oduzeti. Rogers je u subotu izgledao kao borac niže klase ili da budemo slikovitiji, kao tele koji je zalutalo u klaonicu. Ne samo da je pao bez ispaljenog metka, Amerikanac praktički nije niti jednom udario svog protivnika, a na koncu je morao tapkati i oprostiti se od Grand Prixa. Savršena Barnettova taktika je funkcionirala filigranski točno. Nije srljao, nije se upuštao u nepotrebne rizike, a borbu je završio već na početku druge runde. Napao je Rogersa tamo gdje je najtanji, a izbjegao je dvoboj tamo gdje mu je prijetila opasnost.

Iako Barnetta nitko nije previše ozbiljno shvaćao uoči početka Grand Prixa, bivši UFC-ov prvak se impresivnom predstavom protiv Bretta Rogersa definitivno vinuo među favorite. Ukoliko prođe Kharitonova koji bi mu po stilu borbe mogao odgovarati, Warmaster bi mogao i do samog kraja. A onda će “svinje letjeti” jer će Dana White biti prisiljen pogaziti svoju riječ i Barnettu ponuditi UFC ugovor.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI