JDS i Rothwell zaokružili priču: Sada više ne postoji isprika za ne doći na zagrebački UFC!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 08.02.2016 12:18h Autor:

Pokrajac vs. Blachowicz

UFC je u ponedjeljak potvrdio informaciju koja je kolala već nekoliko dana u MMA kuloarima – Junior dos Santos i Ben Rotwhell će biti glavna borba UFC-ove priredbe u Zagrebu 10. travnja!

Sjajna je to vijest za sve ljubitelje borilačkih sportova u Hrvatskoj, regiji, ali i čitavoj Europi. Teško da su čelnici UFC-a mogli smisliti bolju glavnu borbu, a da u njoj ne nastupa Stipe Miočić. Kada tome pribrojite vrlo zanimljive mečeve regionalnih heroja koji su već najavljeni…Igora Pokrajca, Filipa Pejića, Bojana Mihajlovića, Bojana Veličkovića i Damira Hadžovića, kao i iznimno povoljne cijene ulaznica koje su objavljene prošlog petka, ne može se ne zaključiti da su čelnici UFC-a do sada odradili vrlo dobru pripremu za zagrebački UFC. Borilački, ali općenito i sportski fanovi u Hrvatskoj i regiji, sada više nemaju nikakvo opravdanje ne pojaviti se u Areni.

Zašto je dvoboj JDS vs. Rothwell odličan “main event”  za Zagreb?

Razlog je vrlo jasan – europska, a posebno “balkanska” borilačka publika obožava teškaše. Nisu tu nešto posebno različiti od ostatka svijeta koji je uvijek “padao” na velike kategorije u borilačkom sportu. No, kada je u pitanju MMA, Europa je doslovno odgojena na Prideu, Cro Copu, Minotauru i Fedoru. Stoga je lako zaključiti da su upravo teškaši jako dobar mamac za publiku kada prvi put dolazite u Hrvatsku. Na popisu borbi za Zagreb već su najavljena tri teškaška dvoboja što je znakovita i rijetka pojava, a ne treba zaboraviti niti nastup Gabriela Gonzage koji u Hrvatskoj zbog već znanih razloga također uživa kultni status.

Niti Dos Santos nije odabran “bez veze”. Osim što se radi o bivšem UFC prvaku, svjetskoj MMA superzvijezdi, radi se i o čovjeku koji je rukavice ukrstio i s Cro Copom i s Miočićem. Obojicu je svladao, a s time je stekao respekt hrvatskih i regionalnim MMA fanova. Dvoboj protiv Rothwella je značajan i zbog situacije na samom vrhu teškaške ljestvice gdje se nalazi naš Stipe Miočić pa je i to dodatan faktor zbog kojeg ovaj meč ima značajnu težinu za regionalnu publiku.

Potpisi regionalnih boraca

Kako to obično biva kada UFC stiže na novo tržište, i ovaj put su prethodili potpisi ugovora s lokalnim, odnosno regionalnim borcima. Za sada se zna da je UFC očekivano vratio u svoj roster Igora Pokrajca, a doveli su i mladog talentiranog Zagrepčana Filipa Pejića. Ugovori su potpisani i s dva srpska borca Bojanom Veličkovićem i Bojanom Mihajlovićem. Kada tome pribrojite debi popularnog Poljaka Marcina Tybure te nastupe ostalih europskih boraca koji su za sada najavljeni, popis borbi za jednu “Fight Night” priredbu je već sada vrlo zadovoljavajuć.

Cijene karata izuzetno povoljne

Ono čega smo se najviše bojali kada je i konačno potvrđen dolazak UFC-a u Hrvatsku prije nekoliko tjedana, su bile eventualne preskupe ulaznice koje si regionalna publika vrlo vjerojatno neće moći priuštiti. Ako znate da je prosječna cijena jedne UFC karte u SAD-u oko 250 dolara, ako znate da je najjeftinija ulaznica za priredbe u Švedskoj, Njemačkoj ili Velikoj Britaniji bila oko 100 eura, ali i ako se sjetite cijena za priredbu u Krakowu, onda su te bojazni bile opravdane. No, pokazalo se da su u UFC-u vrlp dobro analizirali financijske mogućnosti ne samo hrvatske publike, nego i da znaju za skromnu ekonomsku situaciju u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj… 95 kuna, koliko košta najjeftinija karta za zagrebački UFC je i više nego povoljno. Valjalo bi provjeriti, no ne sjećamo se da se ikada prije ulaznica za jednu UFC priredbu mogla kupiti za samo 13 dolara. One uz sam ring su oko 800 kuna što je višestruko jeftinije od prosječne (da prosječne) cijene u SAD-u. To svakako valja iskoristiti.

Zagreb je definitivno borilačka metropola Europe

Nakon analize do sada učinjenog u pripremi zagrebačkog UFC-a, ne možemo ne naglasiti da je odrađeni posao i više nego dobar i kvalitetan. Ako ste borilački fan, ako ste sportski fan…Ustvari, ako ste općenito fan događanja, evenata, dobre produkcije i adrenalina… nemate nikakvu ispriku 10. travnja ne rezervirati za odlazak na UFC Fight Night 86 u Zagrebu. Često se žalimo da su Hrvatska i njezina metropola bezrazložno gurnuti na sportsku i kulturnu marginu pravih svjetskih događanja. Da nas šikaniraju i smatraju “zemljom trećeg svijeta”. Da nas glazbene zvijezde i velika sportska događanja zaobilaze u širokom luku.

Kada je borilački sport u pitanju, situacija je upravo suprotna – tu smo privilegirani. Jedino je još Tokio uz Zagreb, od svih svjetskih metropola imao čast ugostiti K-1 WGP, Glory i sada UFC. Zagreb je jedna od europskih borilačkih metropola, a dolazak UFC-a je to dodatno potvrdio. S obzirom na sve navedeno za očekivati je da bi karte za Arenu mogle planuti. Jer…samo puna Arena nas dijeli od borilačkog spektakla za pamćenje. Svi ostali preduvjeti su već tu!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI