Greg Jackson i Mike Winkeljohn “nokautirali” Edmunda Tarverdyana (VIDEO)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 16.11.2015 18:06h Autor:

Holly Holm i Mike Winkeljohn

Holly Holm je nova UFC-ova prvakinja, to svi znaju. Također znamo da je dominirala u borbi protiv Ronde Rousey, koju je na kraju nokautirala. No, nisu svi razmišljali o možda glavnom faktoru ove borbe, a to je posao trenera obje djevojke, kako bivše, tako i nove prvakinje. Iz tog razloga, slijedi analiza.

Greg Jackson i Mike Winkeljohn su bez odavno poznati kao sam vrh neke imaginarne ljestvice MMA trenera. Posebno ovaj prvi, kojeg (s razlogom) nazivaju najboljim taktičarem u MMA svijetu, ponekad i zapostavljajući velikog radnika, Mikea Winkeljohna, koji je kod velikog broja boraca zadužen za tehničku pripremu. To su ljudi koji su stvorili Jona Jonesa, a ako to nije dovoljno, postoji podosta duga lista boraca koji treniraju u Albuquerqueu. Andrei Arlovski, Donald Cerrone, John Dodson, Kyle Noke, Diego Sanchez, Carlos Condit, Michelle Waterson i Rustam Khabilov samo su oni najpoznatiji u ovom trenutku.

Puno se toga zna i o Edmundu Tarverdyanu. Armenac je poznat kao trener Ronde Rousey, a posebno su ga dobro fanovi upoznali tijekom 18. Ultimate Fighter sezone, gdje se gotovo može reći kako je zapravo on bio glavni trener tima Ronde Rousey. Fanovima se nije svidio zbog svog ponašanja i arogancije, no ono što je imao mu nitko nije mogao osporiti, a to su rezultati s nevjerojatnom Rondom, koja je malo prije toga debitirala i po prvi put obranila UFC-ov naslov. 

Edmund Tarverdyan nije baš draga osoba niti u MMA krugovima. Najsvježije su sigurno izjave Rondine majke, koja ga je kritizirala na sve moguće načine, a prošle godine je njegov bivši prijatelj Karo Parisyan izjavio kako Edmund zapravo jede mozak Ronde Rousey, aludirajući time da nije baš najbolja opcija po njeno mentalno stanje. Mnogi MMA portali su često znali pomalo posprdno gledati na njegov rad, a posebno na način na koji se svojim borcima obraća iz kuta, kao što se može vidjeti na priloženom videu. No, Edmund je i dalje prije svega bio trener fantastične i nedodirljive prvakinje.

Nisu ništa manje zanimljive bile niti njegove izjave, kako bi Ronda Rousey mogla savladati u parteru svakog muškog borca bantam kategorije, kako Floyd Mayweather ne bi dugo izdržao s njom, a posljednja izjava bila je najzanimljivija. Na pitanje o boksačkim kvalitetama Holly Holm, Edmund je odgovorio kako bi Ronda Rousey bez problema postala svjetska boksačka prvakinja, ukoliko bi se okrenula samo boksačkom treningu.

Nema nikakve sumnje da je takve izjave imao i u dvorani, odnosno da se s takvim stavovima obraćao i samoj Rondi, vjerojatno u pokušaju da joj podigne samopouzdanje. Ali, i dalje je vjerojatno on uistinu vjerovao u to što govori. Sugestija je nevjerojatno jako oružje, a ukoliko je Ronda uistinu povjerovala u to što joj govori njen trener, a po nekim njenim izjavama ne izgleda daleko od toga, tu je Tarverdyan napravio prvu veliku pogrešku, i to podosta dugo prije nego što je borba protiv Holly Holm i započela.

Za to vrijeme se u Albuquerqueu pripremala Holly Holm, uz podršku svojih trenera, ali i timskih kolega, prije svega Jona Jonesa i Michelle Waterson, s kojima se najviše druži. Unatoč takvim trenerima i dvoje sjajnih prvaka pored sebe te s toliko vlastitih uspjeha i trofeja, Holly je i dalje uspjela ostati skromna i čvrsto na zemlji. Ona je radila na tehnikama koje će joj trebati u borbi. Tehnikama koje je Greg Jackson savršeno detektirao, a Mike Winkeljohn nakon toga krenuo brusiti zajedno s njom, kao njen glavni trener.

U kakvom su stanju djevojke pristigle u Las Vegas već se jako dobro vidjelo kroz Embedded serijal, a situacija s vaganja je potvrdila nešto što se pretpostavljalo. Holly je opuštena, puna vjere u sebe te je došla s misijom "šokirati svijet". Ronda Rousey je po prvi put u javnosti pokazala kakva je pod pritiskom i kakva je kad prorade emocije. Stvorio se dojam jedne nesigurne osobe, a to je posljednje što trener svom borcu, samo dan prije borbe, smije dozvoliti. Ili mu to nije smetalo ili nije imao situaciju pod kontrolom. Koja god da je od ove dvije opcije, imamo drugu kardinalnu pogrešku.

I onda je došao taj trenutak borbe koja je promijenila stanje u MMA svijetu. Od prvog trenutka se mogla vidjeti fantastična taktika Holly Holm, koja je došla s detaljno pripremljenim planom. Kvalitetno je držala distancu te radila ono što radi najbolje, a kad je Rousey napokon uspjela skratiti distancu i pokušala doći do rušenja, vidjeli smo da vjerojatno ima odgovor za svako Rondino oružje. Jer Holly je to anulirala na taj način da je čak došla u bolju poziciju od prvakinje. 

Kad je došao kraj runde, koja je vjerojatno pripala Holly Holm, ukoliko su suci kraj kaveza gledali istu borbu kao i mi, Edmund Tarverdyan je morao odraditi svoj posao, odnosno upozoriti svoju borkinju što radi dobro, što radi loše te što mora promijeniti da bi borbu okrenula "na svoj mlin." On ju je umjesto toga hvalio, nastavio forsirati njen boks i govoriti što da radi dok je borba na nogama. Glavni mu je savjet bio da se mora paziti desne strane. 

Ronda je nastavila tako loviti svoju protivnicu po kavezu, koja se i dalje pridržavala sjajno složene taktike te je držala distancu s koje je mogla raditi ono što radi najbolje. I onda je došao i taj ključni trenutak. Još jedan od Rondinih slabih pokušaja prilaska protivnici završio je pozicijom iz koje ju je Holm odgurnula baš dovoljno da može pogoditi kick kojim se sve završilo. Vidi se da je na tome radila, ali postoji nešto još važnije. Ronda Rousey i njen trener toga su bili svjesni. Pri gostovanju kod Jimmya Fallona je najavila kako zna da će je Holly pokušati pogoditi nogom u glavu, ali da neće uspjeti. Itekako se prevarila.

Kad se sve zbroji, treneri ovu borbu nisu odlučili samo u kavezu, pa čak niti u pripremnom kampu za ovu borbu. Treneri su velik dio posla odradila kroz cijelo vrijeme koliko je Ronda Rousey kod Tarverdyana, odnosno Holly Holm kod Jackson i Winkeljohna. Tarverdyan je stvorio borkinju koja je emotivno nestabilna, a ujedno i uvjerena kako će najbolja na svijetu i kako će se povući bez poraza. Greg i Wink su dobili trofejnu prvakinju, koju su uspjeli ostaviti skromnom te raditi na njoj svaki detalj MMA vještina koji joj je nedostajao. I krajnji rezultat velikim dijelom leži upravo na toj činjenici.

Na kraju se mora postaviti pitanje koliko je Edmund Tarverdyan zapravo dobar trener. Treba pogledati uspjehe s drugim borcima, osim Rousey. Travis Browne mu je došao prije borbe protiv Brendana Schauba, koju je dobio, ali je s Tarverdyanom u kutu izgubio od Andreia Arlovskog. Prije dvije godine pojavila se priča o "Four Horsewoman" (4 jahačice apokalipse), koje su osim Ronde Rousey činile Shayna Baszler, Jessamyn Duke i Marina Shaffir. Znate koji su njihovi rezultati. Baszler, koja je prava ženska MMA legenda, u UFC-u je upisala tri poraza te dobila otkaz, Duke, koju je Ronda povukla sa sobom iz Ultimate Fightera, je savladala Peggy Morgan, kojoj teško da mjesto je i je u UFC-u, da bi nakon toga također doživjela tri poraza. A Marina Shaffir? Djevojka koju se često vidi u društvu Ronde Rousey bila je proglašavana njenim klonom i novom velikom zvijezdom. Profesionalno je debitirala odmah u Invicti, uz veliku pompu. Znate kako je prošla do sada? Ima dva poraza nokautima u prvoj minuti borbe. To je skor Edmunda Tarverdyana, čovjeka koji kaže kako je stvorio Rondu Rousey.

Nakon svega ovoga, da li je Rondi vrijeme da promjeni trenera? I odabere nekoga tko će dobro djelovati na njene vještine, no i na njenu psihu? Tu odluku može donijeti samo ona sama.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI