Istraživanje: Koliko često UFC-ovi prvaci brane titule

kolumneIZDVOJENA VIJEST 28.11.2014 13:46h Autor:

Ronda Rousey i Chris Weidman

U posljednje vrijeme, sve češće kruži mišljenje borilačkih fanova kako UFC prvaci prerijetko brane svoje titule. Odlučili smo napraviti malo istraživanje i vidjeti koliko zapravo ima istine u tome.

Većina UFC boraca nastupa po tri ili četiri puta godišnje, neki čak i pet. Ako netko i nastupa manje od tri puta, razlog za to je najčešće osobne prirode ili radi ozljede. No, kod UFC prvaka nije takva situacija. Stvara se dojam da svaki borac, nakon što postane prvak, nastupa puno rjeđe, a to ljuti fanove.

Isto tako, čudna je ta situacija i u pitanju UFC-a, ako se zna koji im borci donose najveću financijsku dobit te bi im trebalo biti interes na oni nastupaju barem tri puta godišnje, odnosno da svoju titulu brane u prosjeku svaka četiri mjeseca. No, nije tako, a mi smo istražili sve prvake/prvakinje te provjerili koliko prolazi vremena između dvije njihove borbe.

Demetrious Johnson

Za sada jedini prvak u muha kategoriji svoju je titulu osvojio 22. rujna 2012. godine, a prije toga je nastupao u prosjeku tri puta godišnje. Do sad najveći razmak između njegova dva nastupa bio je šest mjeseci i to u dva slučaja, a posljednje dvije obrane dogodile su se u tri mjeseca razmaka.
Prosječno vrijeme između dvije obrane titule: 4.8 mjeseci

TJ Dillashaw

Novi prvak u bantam kategoriji svoj je pojas osigurao u svibnju, da bi ga branio već tri mjeseca kasnije, krajem kolovoza. Očekuje se da bi njegova iduća borba mogla biti u ožujku, na UFC 185 eventu, kad bi se trebao sastati s Dominickom Cruzom. To bi značilo da je već za drugu obranu čekao punih gotovo sedam mjeseci. Do sad je TJ bio prilično aktivan borac, s oko tri nastupa godišnje.

Ronda Rousey

Titulu je osvojila u veljači 2013. godine, svoju četvrtu obranu ima točno dvije godine kasnije. U međuvremenu je bila trenerica na Ultimate Fighteru te započela karijeru u Hollywoodu.
Prosječno vrijeme između dvije obrane titule: 6 mjeseci

Jose Aldo

Prije dolaska u UFC, Aldo je ostvario sedam nastupa u razmaku od 23 mjeseca, nastupajući u organizaciji WEC. Dolaskom u UFC je odmah osigurao titulu, da bi u zadržao kroz šest obrana, koliko je do sada imao. Jednom je čak nastupio dva puta u razmaku od tri mjeseca, no nakon te borbe, nije nastupio preko godinu dana.
Prosječno vrijeme između dvije obrane titule: 7 mjeseci

Anthony Pettis

Prvak u lakoj kategoriji nema još niti jednu obranu, a nekoliko puta njegovi su mečevi otkazivani zbog ozljede. Nakon toga se prihvatio pozicije trenera u Ultimate Fighteru, da bi 6. prosinca napokon trebao braniti titulu, protiv Gilberta Melendeza. Od kad je osigurao pojas, savladavši Bensona Hendersona, prošlo je već 15 mjeseci! U tri i pol godine, kako je član UFC-a, nastupio je pet puta. Samo u 2010. godini, kao član WEC, nastupio je četiri puta.

Johnny Hendricks

Velter prvak je imao operaciju, nakon što je u ožujku osvojio pojas i evo, svoju titulu, po prvi put, brani nakon točno devet mjeseci. Do sad je nastupao između dva i tri puta godišnje, no kako je prilazio vrhu velter kategorije, njegovi su nastupi bili sve rjeđi.

Chris Weidman

Osvojio je naslov u srpnju 2013. godine, branio ga pet mjeseci kasnije, da bi između revanša sa Silvom i borbe s Machidom prošlo sedam mjeseci. No to nije bilo do njega, budući da se u svibnju trebao boriti protiv Vitora Belforta, koji je borbu otkazao. Nakon srpnja, trebao je ponovno trebao nastupiti 6. prosinca, no sad se on ozlijedio i borba protiv Belforta se održava posljednjeg dana veljače iduće godine
Prosječno vrijeme između dvije obrane titule: 6.4 mjeseca

Jon Jones

Svoju titulu prvaka, Jones je Mauriciu Rui oduzeo u ožujku 2011. godine obranivši ga još u rujnu i prosincu iste godine. Nakon toga je, zanimljivo, iduće tri godine nastupio u travnju te 2012. i 2013. ponovno u rujnu. Čak i ove godine trebala se nastaviti ta "rujanska tradicija", no zbog Jonesove ozljede, borba protiv Cormiera prebačena je na početak siječnja, čime je Jonesov prosjek otišao gotovo do šest mjeseci, nakon što je prve tri obrane imao u godinu dana otkako je titulu osvojio.
Prosječno vrijeme između dvije obrane titulu: 5.75 mjeseca

Cain Velasquez

Teškaški prvak je prvi nositelj pojasa kojem je on privremeno oduzet nakon Dominicka Cruza, a do toga je došlo nakon ozljede koljena. Svoju posljednju obranu Velasquez je imao u studenom prošle godine, a bez te borbe, prosječni razmak između prve dvije borbe bio je 5.5 mjeseca. Ukoliko Cain napokon nastupi u travnju, kako se pretpostavlja, prosječno vrijeme između njegove dvije obrane porasti će na 9.3 mjeseca.

Neki prethodni prvaci

Ljudi se to često pozivaju na Bensona Hendersona, koji je dosta često nastupao, a u prilog tome govore i činjenice. U 18 mjeseci, koliko je držao titulu, branio ju je četiri puta, što bi bilo svakih 4.5 mjeseca u prosjeku, a i nakon gubljena titule je nastavio biti aktivan. Nastupio je tri puta ove godine, a idući nastup ima već u siječnju. 

Renan Barao je u prosjeku bio na nešto manje od šest, dok je Junior Dos Santos svoje dvije obrane imao u razmaku od 13 mjeseci. Georges St-Pierre je titulu obranio devet puta u razmaku od pet i pol godina, što bi značilo da je branio svakih 7.4 mjeseci, a Anderson Silva je, u šest i pol godina vladavine srednjom kategorijom nastupio 15 puta, iako nisu sve borbe bile za titulu. No, njegov prosjek je izuzetno dobar, nastupao je svakih pet mjeseci, no samo 2007. i 2008. godine po tri puta.

Kad smo zbrojili sve spomenute prosjeke i izvukli jedan konačni, došli smo do podatka da prosječni UFC-ov prvak/prvakinja titulu brani svakih 7 mjeseci. Apsolutno prerijetko!

Istražio: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI