Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Ima li White “headlinera” za Rusiju? | Fight Site

Ima li White “headlinera” za Rusiju?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 02.02.2014 14:54h Autor:

Ali Bagautinov

UFC je već pretprošle godine osmislio jako dobru strategiju za probijanje na superbogato rusko tržište. Ono što im je nedostajalo cijelo vrijeme bili su borci koji bi donijeli dodatni interes, a sada se čini da su napokon dobili i više nego što su se nadali.

Khabib Nurmagomedov, Rustam Khabilov i Adlan Amagov bile su prve prave ruske akvizicije UFC-a u novije vrijeme. Prva dva iz oblasti Dagestan, a Amagov iz Čečenije, instantno su eksplodirali u UFC-u na način kakav je Dana White mogao samo sanjati. Nurmagomedov ima 5-0 i sije strah u vrhu lake divizije, Khabilov je također ostvario tri pobjede, a posebno je impresionirao u debiju, dok je Amagov ostvario dvije, no isto vrlo uvjerljivo.

UFC je već odavno rekao da planira napraviti veliki event u Rusiji, no ono što su tražili je borba koja bi privukla publiku. Već dugo se kombiniralo s nekim od gore navedenih boraca, ali nijedan još nije imao ono što je potrebno za "main event" nekog velikog događaja, najvjerojatnije "pay-per-view" događaja kakav UFC planira. No, prije pet mjeseci napravili su potez koji im je, vjerojatno bez da su i razmišljali o tome, donio ono što im je bilo potrebno.

4. rujna 2013. godine u UFC-u je debitirao Ali Bagautinov, poznat i pod nadimkom "Puncher". U svom debiu nokautirao je neugodnog Viniciousa, nakon toga prihvatio borbu samo dva mjeseca kasnije te savladao Tima Elliota, kojeg su mnogi vidjeli kao budućeg "contendera", a prošlu noć je napravio vjerojatno i najvažniji potez svoje dosadašnje karijere, savladao je Johna Linekera, kojeg su već mnogi upisivali kao budućeg protivnika Demetriousa Johnsona.

UFC sada ima ono što im je bilo potrebno. Borca za "main event" i što je bitno, ima priču koju može plasirati u medije i oko nje napraviti ono što žele, napuniti neku od ogromnih ruskih dvorana. Imaju borca koji može postati tek treći Europljanin (nakon Andreia Arlovskog 2005. godine te Basa Ruttena u samim počecima UFC-a) s naslovom prvaka u najjačoj svjetskoj organizaciji slobodne borbe. Imaju Rusa koji je majstor samboa, njihove borilačke vještine, a Rusi, iako je duplo lakši od njega, možda imaju pravog Fedorovog nasljednika.

I to sigurno nije sve, UFC sada ima priliku bez problema puniti program s ostalim ruskim borcima i to ne samo ovom trojicom gore navedenih. UFC je u posljednja dva mjeseca u svoje redove doveo pet boraca i jednu borkinju iz Rusije, dva najbolja Bellatorova teškaša su također Rusi, kao i vjerojatno najbolji borac u Europi Mamed Khalidov te oni također čekaju kao zapete puške poziv na najveću svjetsku pozornicu.

Gotovo je sigurno da UFC razmišlja o ovome, a kada se ovako razmišlja, nekako se stvara dojam da postoje samo dvije stvari koje bi UFC mogle odgovoriti od ovog poteza. Prva je ta smatraju li da je Bagautinov zaslužio napad na naslov ili mu još žele malo podići ime uparivši ga protiv Dodsona ili npr. Benavideza, no tu postoji i rizik poraza te situacije u kojoj nema pravih argumenata za davanje prilike Bagautinovu. Druga je ona u kojoj se nešto pita i prvaka Johnsona, odnosno kakvi su uvjeti u njegovom ugovoru i koliko on ima pravo na odabir lokacije gdje bi se njegova obrana naslova prvaka trebala održati.

U svakom slučaju, zaključak je da UFC napokon ima sve ili gotovo sve što im je potrebno za žestoki napad na Rusko tržište, rasprodanu dvoranu te vjerojatno i "hype" u samoj Rusiji neko vrijeme prije održavanje samog eventa. Pitanje je samo hoće li krenuti u taj projekt ili će ipak još malo pričekati. Previše im se stvari posložilo do sada i pitanje je koliko će ih još ovako služiti sreća, možda je ipak najbolje da je ne izazivaju nego da se krene u ovaj projekt sada kada je sve spremno.

Mario Katušić
mario.katusic@fightsite.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI