Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Hoćemo li doživjeti da MMA borac padne na doping testu i kaže “kriv sam”? | Fight Site

Hoćemo li doživjeti da MMA borac padne na doping testu i kaže “kriv sam”?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 22.01.2012 09:02h Autor:

Mo Lawal i Mike Whitehead

Teško ili gotovo nemoguće je sjetiti se nekoga od profesionalnih MMA boraca koji je pao na doping testu i nakon toga je bio barem pošten priznati da je pogriješio i da je varalica.

Čak i oni koji su opetovano hvatani s prstima u pekmezu, recimo poput Josha Barnetta, do zadnjeg su atoma snage branili svoju nevinost. Uvijek se radi o greški u testiranju, suplementima prehrane za koje nisu znali da sadrže recimo anaboličke steroide, greški u komunikaciji s doktorom jer su recimo uzeli malo previše testosterona nego što je dopušteno, nekoj podvali, zavjeri… Uglavnom, oni nisu krivi. Kriv je netko drugi, a oni su samo vrhunski profesionalci koji pošteno rade svoj posao.

Ništa drugačiji odgovor nismo mogli čuti niti od King Mo Lawala, posljednje sramote za ovaj sport koji polako, ali sigurno upada u ozbiljne probleme imagea upravo zbog problema s dopingom. Takvi skandali su uništili biciklizam i stavili ga na margine sportskog svijeta upravo jer se umjesto rezultata Toura de Francea češće u medijima moglo čitati tko je sve pao na doping testovima nakon koje etape utrke. Slično će se vrlo brzo dogoditi i slobodnoj borbi koja najviše prostora u main stream medijima dobiva upravo kada netko “rokne” na doping kontroli. Cijeli svijet je u prosincu brujao o UFC-u, ali ne zbog sjajnih priredbi koje smo realno imali prilike gledati, nego zbog toga što je Overeem bježao u Amsterdam kako se ne bi morao testirati. Početak godine je bio još gori; najprije najbolji ženski borac na svijetu, Chris Cybort, koja je sve one muške mišiće, naravno, dobila od jaja i mlijeka. Onda i ponajbolji Strikeforceov borac u poluteškoj kategoriji. Nemojmo zaboraviti Lebena, Marquardta, Thiaga Silvu…sve stu to top svjetski borci koji su u 2011. pali na testiranjima. I naravno, svi su više manje tvrdili da su nevini. Malo poštenja i uvažavanja tuđe inteligencije s nihove strane ne bi škodilo…

Za kraj evo i objašnjenja Muhameda Lawala, poznatijeg kao King Mo, koji je dao intervju za Sherdog.

“Moja testiranja govore za mene. Kroz čitavu hrvačku karijeru na fakultetu su me testirali i uvijek sam bio čist. Testirali su me za međunarodna hrvačka natjecanja i uvijek sam bio čist. Ovo je prvi put da sam pozitivan na bilo što. Ne znam niti što reći. Znam samo da će istina izaći na svijetlo dana jer znam da sam čist i to mogu garantirati.”

“Nikada u životu nisam upotrijebio bilo što nelegalno. Sada samo pokušavam shvatiti kako se ovo dogodilo. U šoku sam. Ne znam što napraviti. Pregledavam sve suplemente prehrane kako bih vidio gdje se možda nalazi kvaka. Prilično sam siguran da će se ova ljaga očistiti s mog imena.”

Marko Petrak

marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI