Godišnji pregled: UFC u 2014. (4.dio)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 29.12.2014 14:55h Autor:

Fabricio Werdum

Posljednji dio 2014. godine obilježio je najposjećeniji event godine, onaj u Meksiku, kao i povratak Anthonya Pettisa. Jose Aldo je imao najteži ispit do sad, no ipak je uspio savladati Chada Mendesa. Za kraj, fantastičnu su borbu odradili Stipe Miočić i Junior dos Santos.

UFC je slabiju godinu pokušao ispraviti dobrim zatvaranjem i može se reći kako je uspio u tome. UFC 181, sa spektakularne dvije borbe za naslov te UFC on FOX 13, gdje smo gledali Stipu Miočića u ispitu karijere, dva su eventa kojima je savršeno zatvorena 2014. godina.

Odlazak u Meksiko bio je potpuno opravdan, a posebno potvrda tome je da je dvorana bila rasprodana i da je vladala kompletna ludnica, pa čak i nakon ozljede Caina Velasqueza.

Prvi poraz Gunnara i nova pobjeda Rorya

UFC je odradio novi event u Švedskoj, a u glavnu borbu su stavili Gunnara Nelsona. Novu europsku neporaženu zvijezdu, a Rick Story trebao mu je biti posljednja žrtva prije nego ga organizacija iskuša na američkom tlu. No, Story je dokazao zašto je toliko dugo član organizacije. Uspio je održati borbu pet rundi na nogama te dobrano prebiti Islanđanina i tako mu nanijeti prvi poraz u profesionalnoj karijeri.

Isti dan, Rory MacDonald je odradio još jednu stepenicu svog borilačkog odrastanja, apsolutno rasturivši Tareca Saffiedinea. Kanadski borac je ove godine izgledao dominantno i stvarno je već vrijeme da ga vidimo u borbi za naslov.

Aldo prošao i najteži ispit do sada

Napokon su svoju drugu borbu odradili Jose Aldo i Chad Mendes, a prvak je ostao isti. No, isto tako je imao i najteži ispit do sada. Mendes je svaku rundu bio blizu, no ono što je iznenadilo je Aldova obrana od rušenja. Očekivalo se da će Mendes u tom segmentu uspjeti stvoriti svoju priliku, no Aldo je uspijevao ostati na nogama i napraviti od ovoga stand up okršaj.

Mendes je i tu iznenadio, oba borca su pogađala strašne udarce, ali Aldo je ipak bio bolji i spreman je čekati idućeg protivnika. Hoće li to biti Frankie Edgar ili Conor McGregor, znat ćemo uskoro.

Viva la Mexico

Puno toga je napisano o Meksiku, no teško da se može pronaći nešto što nije pohvalno. Krenuvši od latinoameričkog Ultimate Fightera, koji je u samom Meksiku imao veliku gledanost, pa preko svih popratnih evenata. Ozljeda Caina Velasqueza je publiku razočarala, no ostali su vjerni i svi ostali meksički borci i borci meksičkog porijekla imali su sjajnu podršku.

Najviše ulaznica ove godine prodano je upravo ovdje i nimalo ne čudi odluka UFC-a za povratak u Meksiko čim Cain Velasquez bude spreman za borbu.

Pettis se trijumfalno vratio, Lawler iznenadio Hendricksa

Za kraj godine trebalo je nagraditi fanove, a kao stanica tog iznenađenja bio je izabran glavni grad UFC-a, Las Vegas. Anthony Pettis se vratio nakon 15 mjeseci i obranio svoju titulu, unatoč tome što prvih pet minuta borbe protiv Gilberta Melendeza nije izgledao dobro.

Također, dobili smo i revanš ponajbolje borbe godine, no Johnny Hendricks i Robbie Lawler nisu napravili spektakl kao u ožujku. Konačna odluka, kojom je pobjeda pripala Lawleru, mnoge je iznenadila. Ipak, Hendricks ju je prihvatio, preuzeo krivnju za poraz i počeo razmišljati o novoj prilici, a UFC bi mu je mogao dati i prije nego je to očekivao.

Sjajni Miočić ipak poražen

Za kraj, 13. prosinac i borba Stipe Miočića i Juniora Dos Santosa, i to gotovo šest mjeseci nakon prvog datuma kojeg je trebala biti održana. I onda pravi rat koji je dokazao da je vrijedilo čekati, a lica Miočića i Dos Santosa su izgledala kao da su došla iz teške ulične borbe,a ne pet rundi u kavezu.

Stipe Miočić je bio bolji prve dvije runde, no onda je pao i nije iskoristio priliku za iskorak karijere. Ipak, Dana White je nakon borbe rekao kako je upravo Stipe onaj koji više dobiva tom borbom i sigurno je kako ga čeka velika 2015. godina.

Pripremio: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI