Godišnji pregled: UFC u 2014. (1.dio)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 24.12.2014 16:57h Autor:

Hyun Gyu Lim i Tarec Saffiedine

Kraj godine je pred nama, a tom prilikom ćemo se podsjetiti većine najvažnijih stvari iz borilačkog svijeta u 2014. Pred nama je prvi od četiri dijela UFC pregleda godine. U ovom tekstu sjetit ćemo se prva tri mjeseca ove godine.

2014. je možda i najvažnija UFC godina do sada. Prije svega zbog nekih stvari koje će napraviti veliki preokret, ne samo unutar organizacije, nego i na cijeloj svjetskoj MMA sceni. Uvođenje nove divizije, potpisivanje ugovora s Reebokom, servis Fight Pass i još podosta stvari koje su bile alat za brandiranje organizacije.

No, s borilačkog aspekta, ovo nije bila jaka godina, u usporedbi s nekim ranijim. Previše se događalo ozljeda i otkazivanja, premalo borbi za naslov (samo 16 u cijeloj godini, a UFC ima deset divizija), a mnogi od 46 održanih evenata nisu zadovoljili globalnu publiku, iako se organizacija može pohvaliti podatkom da rasprodaju ulaznice gdje god se pojave. Isto tako, godina bez nastupa Andersona Silve, Caina Velasqueza i Georgesa St-Pierrea sigurno je vidljiva i na UFC-ovom financijskom izvještaju.

Širenje na dodatno azijsko tržište

Sam početak godine donio je novu državu koju je UFC odlučio posjetiti. Nakon što su bili relativno redovan gost u Japanu, uz samo povremene izlete u neke druge azijske države (Makau, Ujedinjeni Arapski Emirati), 2014. godina prekretnica je po tom pitanju. Održano je pet azijskih evenata u četiri različite države, a prvi je bio u Singapuru. I odmah dao jedan od kandidata za borbu godinu. Tarec Saffiedine i Dong Hyun Lim su oduševili apsolutno sve. Kao i publika u Singapuru, koja je ekspresno rasprodala i napunila dvoranu. Dogodio se slučaj da su tribine bile krcate već od prve uvodne borbe. To je ove godine viđeno još jedino u Irskoj.

Godina Lukea Rockholda

Drugi event u ovoj godini je pokazao da bi ovo mogla biti godina Lukea Rockholda, bivšeg Strikeforce prvaka iza kojeg je ostao neugodan UFC debi i poraz od Vitora Belforta. Costasa Phillipoua savladao je ekspresno te uprihodio i bonus za nokaut večeri. Ne toliko bitan event na kraju se pokazao presudan oko mnogih stvari. Yoel Romero je slavio nakon velikog preokreta, a slabije poznati TJ DiIllashaw je odradio nastup koji mu je kasnije donio i iznenađujuć napad na UFC titulu, koju je osvojio.

Chicago ponudio možda najbolji event godine

Sam početak godine uistinu nije dao naslutiti neko slabije izdanje, posebno nakon UFC on FOX 10 eventa u Chicagu. Teško je nabrojati sve fantastične borbe s tog eventa, no ono što je zasjenilo sve bila je još jedna kontroverzna odluka na stranu Bensona Hendersona. O tome smo eventu i pisali u ovom tekstu! No, ispalo je tako da su upravo UFC on FOX eventi oni najspektakularniji, a tako je ostalo do samog kraja godine.

Loša veljača za Herba Deana

Čovjek koji neće po dobrome pamtiti veljaču sigurno je Herb Dean. Najpopularniji UFC-ov sudac, u kratkom je vremenu uspio odraditi dva kontroverzna prekida u vrlo kratkom razmaku. Prvi se dogodio na UFC 169 eventu, gdje je vrlo rano prekinuo borbu Renana Baraoa i Uriaha Fabera, a drugi je slučaj s 170-ice, gdje je vrlo brzo prekinuo borbu Ronde Rousey i Sara McMann. Takvi prekidi su česti u UFC-u, no kad se dogode u borbama za titulu, dugo se govori o njima. I ovog puta je to bilo slučaj, a mnogi su se pitali što se događa Herbu Deanu? 

Strah od previše sudačkih odluka i neatraktivnosti borbi

Prva dva eventa u veljači su ponudila još jednu brigu za vodstvo UFC-a. U vrijeme kad je veliki broj fanova prigovarao kako su borbe sve dosadnije i da sve više boraca zapravo kalkulira, dogodila su se dva eventa gdje je čak 20 od 24 borbe došlo do odluke sudaca. Situaciju je malo smirio UFC 170, a s pet nokauta unutar 12 borbi, no dva prethodna eventa su sigurno uzrokovala glavobolje UFC-ovom vodstvu te njihovim "matchmakerima". Kasnije se situacija ipak popravila, štoviše srušeni su neki "pozitivni" rekordi, no o tome u drugim dijelovima ovog pregleda.

Kineski Ultimate Fighter, zašto?

Najbolje je pitati kome je ovo trebalo. Izdanje showa koje je imalo užasno malu gledanost, a UFC zapravo nije dobio niti jednog relevantnog borca. Istina, finalisti te još neki borci iz showa su ostali u UFC-u, ali činjenica je da su oni tu samo iz razloga da kineski eventi mogu imati domaće borce na svom programu. Daleko su od kvalitete koja je tu potrebna. Gaf s instruktorom joge, bez borilačkog iskustva, bolje da ni ne spominjemo.

Odlazak GSP-a i novi velter prvak

15. ožujka je također jedan vrlo bitan datum, jer je tad imenovan novi prvak velter kategorije, za koju je do tad postojao samo jedan pojam i zaštitni znak, Georges St-Pierre. GSP je otišao u (privremenu?) mirovinu, a Johnny Hendricks i Robbie Lawler su tako odradili nezaboravnu borbu, vjerojatno najbolju u povijesti borbi za velteraški naslov. Novi prvak postao je Hendricks, koji je po mnogima to trebao biti i nakon borbe protiv GSP-a te se može reći da je poetska pravda bila zadovoljena. Nažalost, odmah nakon naslova, Hendricks je objavio ozljedu i dug oporavak. Bio je to podosta težak udarac za UFC.

Toliko od prvog dijela ovog pregleda. Travanj, svibanj i lipanj slijede sutra!

Pripremio: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI