Ghita je odlaskom spasio K-1

kolumneIZDVOJENA VIJEST 16.10.2012 11:21h Autor:

Tyson Fury i Daniel Ghita (photo: Daniel Ghita facebook)

Iz više razloga s nestrpljenjem se iščekivala polufinalna večer K-1 Grand Prixa u Tokiju. Nakon priredbe u Ryogoku Kokugikan dvorani mogu se izvući neki zaključci koji mogu obradovati fanove kick boksa.

Prvo, čini se da teška kategorija ima više od 20 vrhunskih boraca tako da dvije organizacije s podijelom boraca kakva je sada mogu koegzistirati na korist ljubitelja sporta.
Izostanak Daniela Ghite s K-1 turnira zapravo je blagoslov za ovu promociju. Jer sudeći po svemu viđenom, i ovo ne znači da su borci u K-1 toliko lošiji već da je Rumunj toliko dobar, Ghita bi se prošetao turnirom, uzeo K-1 milijun dolara i otišao u Glory.
Uz Schilta najbolji teškaš u ovom trenutku tako će već ove godine nastupiti za Glory, iako još nije poznato kao dio turnira šesnaestorice ili u superborbi. K-1 je već bez sumnje platio velike novce Badru Hariju kako bi odustao od boksačke karijere, pa je odlazak Ghite vjerojatno viđen kao izbjegavanje još jedne propale investicije.

Eliminacijske borbe ponudile su zanimljive mečeve, a jedini kojemu tamo nije bilo mjesto je Xavier Vigney. Amerikanac je donedavno bio amater i bačen je lavu Samedovu. Azerbajdžanac je bio odličan i uz Cro Copa, Gergesa, Edwardsa, Millera, Londta, Ueharu i Morosanua čeka nas zanimljiv i izjednačen turnir.
Hesdy Gerges vrlo je ugodno iznenadio protiv favoriziranog Laschenka i prometnuo se u prvog favorita turnira.
Ukrajinac je u meč ušao pretežak i nije opravdao status borca kojeg se redovno svrstava oko petog mjesta ljestvice najboljih teškaša.
Amerikanci su redom zakazali, a to što su suci meč između 46-ogodišnjeg Rufusa i Jamesa Wilsona proglasili neodlučenim je tragedija. Ostarjeli Rufus pokazao je više od većine svojih sunarodnjaka.
Jarrell Miller, od kojega se nastoji stvoriti nova zvijezda, iako je dobio Oborotova nije impresionirao. Dojam je da bi imao ogromnih problema s iskusnijim borcem koji zna koristiti low kickove. Morosanu je pružio najuzbudljiviju izvedbu u eliminacijskim borbama, ali njegov neoprezan stil mogao bi ga koštati. I prespori Slowinski ga je uspio pogoditi high kickom. Ben Edwards očekivano je bio bolji od Catinasa, dok je Ismael Londt pokazao da mu je kondicija i dalje najveći problem.
Cro Cop dobio je objektivno jednog od slabijih boraca na turniru koji nije pokazao ništa u meču. „Suckerpunch“ kojeg je primio od Amerikanca djelomično je i Filipovićeva krivnja jer je tijekom meča previše raspravljao i sa sucem i s Amerikancem.


Dojam je da bi turnir bio još jači da su na njemu nastupili Pavel Zhuravlev i Benjamin Adegbuyi koji su se morali zadovoljiti borbama u uvodnom programu.
Kada se sve zbroji – jedna solidna priredba koju su zapalili Korejac Lee Chang-Hyung i Japanac Genji Umeno. Briljantna borba ove dvojice mora poslužiti kao pozivnica i K-1 i Gloryju da više uključi lakše kategorije u program jer su i Lee i Umeno, kao i Yasahiro Yamamoto i Javier Hernandez nedavno na It's Showtimeovoj priredbi na Tenerifima pokazali kakvi se dragulji kriju u kategoriji do 61 kilograma.


Najveća mana K-1 Final 16 je slaba promocija što se moglo vidjeti i po kadrovima ne previše ispunjene dvorane, iako je uključivanje obitelji pokojne legende Andyja Huga bio lijep potez. K-1 je osuđen stvarati svoje zvijezde što na kraju i ne mora biti loše, ali mora imati bolju promociju kako ne bi još jednom potonuo.
Mi se možemo radovati urnebesu koji slijedi narednih mjeseci. Gloryjev turnir do 70 kg je u Rimu 3. studenog, zatim početkom prosinca slijedi njihov turnir teškaša na kojem će se šesnaestorica obračunati u jednoj večeri, pa K-1 MAX u Ateni i finale Grand Prixa u siječnju. Uživajte.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI