Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
FS Matchmaker: Tražimo protivnike za Stošića, Rakića i Hadžovića | Fight Site

FS Matchmaker: Tražimo protivnike za Stošića, Rakića i Hadžovića

kolumneIZDVOJENA VIJEST 25.07.2018 21:47h Autor:

Stošić, Rakić i Hadžović

Darko Stošić, Aleksandar Rakić i Damir Hadžović imali su izuzetno uspješan vikend u Hamburgu, gdje su ostvarili pobjede kojima je svaki od njih doveo svoju UFC karijeru tamo gdje je planirao. No, što bi im sada moglo slijediti kao idući ispit? Time smo se odlučili detaljnije pozabaviti.

Sva tri regionalna borca pokazala su kvalitetu i potvrdili su kako im je svakako mjesto u UFC-u. Naravno, o Darku Stošiću za sada ne znamo puno i teško ga je negdje trenutno svrstati, Damir Hadžović i dalje ostavlja dojam srčanog borca kojem ipak još dosta toga nedostaje, dok je Aleksandar Rakić sebe promovirao u jednu od najzanimljivjih priča u UFC-u, i to ne samo u poluteškoj kategoriji, koja jednostavno vapi za novim talentima.

Nadamo se kako će UFC matchmakeri imati na umu ono što se dogodilo te da su kod ova tri borca zapisali neke stvari koje bismo mi, ali svakako i oni voljeli vidjeti te koje bi im u idućim izazovima mogle donijeti borbe kakve bi im odgovarale, kako stilom tako i prilikom za dodatni napredak. Mi smo kod svakog od njih odlučili odabrati po tri borca koji bi im sigurno bili pravi “matchup” i vjerojatno UFC ne bi pogriješio niti s jednim od ovih protivnika.

Darko Stošić

Darko Stošić bio je impresivan u svom prvom UFC nastupu, no on je mlad borac kojeg će se polako graditi, odnosno njegov matchmaking trebao bi biti stepenicu po stepenicu. Pobjeda protiv Jeremya Kimballa bila je impresivna, no realno je pogledati na to da je Kimball bio među lošijim borcima kategorije. Darko se mora nastaviti dokazivati i iz tog razloga nikako ne smije odmah ići na nekog borca koji se dokazao i na težim ispitima. Ovo su tri primjera protivnika kakav bi bio savršen za Darka. Završio bi na testiranju preko kojeg bi se dobili neki dodatni odgovori o tome koliko može.

Paul Craig

193 centimetra visok Škot sjajan je ispit za svakog borca. Ovaj 30-godišnjak upisao je u karijeri deset pobjeda i dva poraza, dok je u UFC-u na dvije pobjede i dva poraza. U pitanju je fenomenalan jiu-jitsu borac, no isto tako borac koji ima problema u nekim drugim aspektima borbe. Za obje svoje pobjede zaradio je bonus za najbolju izvedbu zahvaljujući sjajnim potezima, a u svojoj je posljednjoj borbi pokazao koliko mu zapravo malo treba. Siguran treći poraz u nizu te gotovo evidentan otkaz iz UFC-a spriječio je ugušivši trokutom Magomed Ankalaeva samo sekundu prije kraja borbe. I to borbe u kojoj je Čečen imao 13 i pol minuta apsolutne kontrole. Prema tome, Craig je borac protiv kojeg svaku sekundu moraš biti koncentriran, ali isto tako borac kojeg netko tko misli ozbiljno mora biti sposoban savladati.

Marcin Prachnio

Nakon što je sredio jednog bivšeg FFC prvaka, mogao bi se Darko baciti i na drugog. To je Marcin Prachnio, koji je nakon FFC-a odradio impresivan niz u elitnom azijskom ONE FC-u. 30-godišnji Poljak tamo je nanizao četiri pobjede te je završio u UFC-u gdje mu je prvi ispit bio iskusni udarač Sam Alvey. Prachnio se tu borbu precijenio te je brutalno nokautiran, a sada čeka drugu priliku gdje će imati zadatak iskupiti se. Ovdje bi Stošić imao zadatak prezentirati što može preko vrlo brzog stand up borca koji se bori iz kyokushin karate garda, koji vrlo često protivnicima zna stvarati konfuziju te automatski velike brige u borbi. Stilski je tako ovo vrlo zanimljiva borba, gdje bi Darko imao protivnika koji zna da poraz nije opcija.

Devin Clark

Ovo je vrlo zanimljiv protivnik zbog činjenica da je jednako visok kao Darko, odnosno 183 centimetra. Riječ je o borcu koji jako dobro kombinira brzinu i hrvanje te je na taj način upisao tri pobjede u pet UFC nastupa. Ova borba bio bi pravi test za Darkov klinč i izdržljivost, a naravno da bi ključ pobjede bio u tome koliko je sposoban održati borbu na nogama. Clark je svoja jedina dva poraza doživio od udarača, odnosno od Alexa Nicholsona i Jana Blachowicza, a Darka isto možemo svrstati u tu grupu, pa bi također i Clark imao ispred sebe novi ispit pronalaska odgovora na takav tip protivnika.

Aleksandar Rakić

Nakon uvjerljivog, ali ipak ne toliko impresivnog slavlja u prvom UFC nastupu, Aleksandar Rakić je u drugom jednostavno oduševio. Pokazao je klasu u gotovo svakog segmentu slobodne borbe te je najavio kako je spreman za rangirane protivnike. Takve smo naveli dvojicu, ali smo morali i još jednog koji je svakako zanimljiv protivnik, ali i još jedan koji cilja na Top 15. Što se tiče Rakića, on je najavio put prema vrhu, a prema posljednjem nastupu je dokazao kako je spreman za prave ispite i takve mu UFC jednostavno nema smisla uskraćivati.

Abdul-Kerim Edilov

Kućni prijatelj čečenskog predsjednika imao je impresivan UFC debi prošlog rujna u Rotterdamu, gdje je bio bolji od Bojana Mihajlovića, kojeg je završio u drugoj rundi. Već prije toga je ovaj 26-godišnjak podosta nastupao te je na profesionalnom skoru 17-4 s 11 pobjeda u nizu. Nažalost, od te borbe u Rotterdamu nismo čuli puno toga o njemu i ne znamo kada bi se mogla dogoditi njegova iduća borba. Ako se treba opisati ovog borca, jedna riječ bi trebala biti u prvom planu, a to je snaga. Abdul-Kerim je nevjerojatno snažan, što se vidi u svakom njegovom potezu tijekom borbe. Ipak, kraj takve snage ne posjeduje baš neku zavidnu brzinu i to bi bilo ono gdje bi Rakić trebao tražiti prostor za napraviti nešto u svoju korist, odnosno to bi mu svakoga bio put prema pobjedi. Ovo nije borba protiv rangiranog borca, ali je borba dva potencijala koji to namjeravaju postati.

Pobjednik borbe Gadzimurad Antigulov vs. Ion Cutelaba

Ova borba na rasporedu je nadolazećeg vikenda, a računa se na to da bi Antigulov, koji je na posljednjem rankingu bio 14. borac poluteške kategorije, trebao ovdje odnijeti pobjedu. U pitanju je fantastičan 31-godišnji grappler čiji je profesionalni skor 20-4, a 15 pobjeda ostvario je prisiljavanjem na predaju i to na različite načine, odnosno različitim tehnikama. Posebno opasna mu je poluga na ruku, kojom je slavio čak pet puta. Podosta nizak poluteškaš (180cm), ali upravo taj svoj nedostatak visine koristi za druge stvari. Ipak, pitanje je kako bi se snašao protiv Rakića, koji posjeduje uistinu fantastične fizikalije. Antigulov bi u slučaju subotnje pobjede bio siguran na svojoj poziciji unutar Top 15 poretka, a to je mjesto i na koje puca Aleksandar Rakić.

Patrick Cummins

Treća opcija je nekako i najrealnija, posebno ako UFC za sada nema namjeru međusobno uparivati nadolazeće borce s dobrim nizovima. Cummins se na posljednjem rankingu nalazio na 12. mjestu. 37-godišnji hrvač iskusan je borac, u UFC-u je upisao šest pobjeda i pet poraza, no kvalitete niti vremena za nešto više nema. Tako da je u pitanju klasični gatekeeper. I to gatekeeper koji nakon poraza u posljednjoj borbi treba braniti svoj ranking. Osim toga, Rakiću bi ponudio pravi hrvački ispit, što austrijsko-srpski borac u promociji još nije imao, budući da je u prva dva UFC nastupa protiv sebe imao kickboksača, odnosno boksača. Pobjedom bi Rakić preuzeo Cumminsovu poziciju te bi postao rangirani poluteškaš s tendecijom daljnjeg napretka.

Damir Hadžović

Iz četiri borbe Damira Hadžovića u UFC-u, ali i iz onoga što smo o borcu iz Goražda mogli ranije vidjeti, u pitanju je čovjek koji se jednostavno voli potući. Što se tiče njegova dva poraza, Mairbek Taisumov je isto borac tog stila, no ipak puno bolji od Damira, dok je onaj drugi, Alan Patrick, bio sve što mu ne odgovara. Kada su se našla dvojica koji su s Damirom bili spremni razmjenjivati udarce, došle su i pobjede. Ovom hamburškom protiv Heina si je vjerojatno osigurao još minimalno dvije borbe u UFC-u te se nadamo da će matchmakeri shvatiti kakav je Damir tip borca. U pitanju je zabavljač, borac za publiku pa evo nekih prijedloga s kojim bi kolegama sličnih afiniteta mogao ponuditi show za fanove, što on svakako može i želi.

Lando Vannata

Lando Vannata sve je oduševio svojim pristupom borbama, no činjenica je da on u pet borbi ima samo jednu pobjedu. Da nije tako atraktivan te da nije u svakoj od prve četiri borbe uzeo bonus, teško da bi i dalje bio član UFC-a. Ovako će sigurno ostati za barem još jednu borbu gdje će moći otvoreno ući u ‘fajt’ i pokušati izaći kao onaj kome je na kraju podignuta ruka. Ne računajući debi poraz protiv Tonya Fergusona, jedina borba gdje nije došao do sudačke odluke je ona u kojoj je pobijedio Johna Makdessia, dok u preostale tri nije uspio uvjeriti suce da je bio bolji, iako niti jednom nije bio daleko. To mu je pouka da od iduće borbe mora još žešće, odnosno da mora tražiti prekid. Damir Hadžović bi mu takvu borbu sigurno pružio, odnosno bio bi ovdje pravi rat pa koji prvi padne.

Ross Pearson

Sada već legendarni 33-godišnji Englez u UFC-u ima 22 nastupa, s podijeljenim omjerom pobjeda i poraza, a u posljednjem je nastupu napokon prekinuo niz poraza, koji mu se popeo na čak četiri. Pearson je još jedan u nizu veterana koji će uvijek ponuditi fanovima ono što su došli vidjeti, a njegov skor bi vjerojatno bio bolji da ima veću snagu u svom udarcu. Ovako će uvijek ostati borac za fanove, čiji je svakako miljenik, ali i jako drag izbor za protivnika svima koji gaje otvoreni stil borbe. Zbog toga bi upravo on mogao biti idealan kandidat za idućeg protivnika Damira Hadžovića.

John Gunther

Ovog timskog kolegu Stipe Miočića upoznali smo u posljednjoj Ultimate Fighter sezoni kao vrlo veselog lika, neobičnog načina života te životnih stavova. Isto tako, neobičan je i njegov stil borbe, koji se može opisati kao konstantno napadanje i traženje bilo kakve akcije koja bi ga dovela u prednost. Bilo da su to udarci, bilo da je hrvanje i rušenje, kojim bi se mogao dovesti u poziciju da testira svoj odličan jiu-jitsu. No, ono što je bitno je upravo taj način borbe, gdje je Gunther spreman primiti nebrojenu količinu udaraca da bi došao u poziciju napraviti ono što bi ga dovelo u prednost. Dva poraza iz Ultimate Fightera mu se ne pišu u profesionalni skor te je službeno neporažen, a u UFC-u ima jednu pobjedu, ostvarenu na finalnom TUF eventu, gdje je upravo spomenutim načinom borbe bio bolji od Alana Zunige.

Odabrao: Mario Katušić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI