FS Matchmaker: Ludnica u UFC-ovom velteru stvara slatke brige Shelbyu i Maynardu

kolumneIZDVOJENA VIJEST 18.12.2017 17:11h Autor:

Dos Anjos, Woodley i Ponzinibbio

UFC on FOX 26 u svakom je pogledu bio event koji je obilježila UFC-ova velter kategorija. Potvrdilo se kako težinska skupina do 77 kilograma zapravo ima najviše potencijala u promociji te je zapravo prepuna slatkih briga za UFC-ove matchmakere, oko toga koga će iduće upariti.

Iz tog razloga je ta divizija tema ovog izdanja FS Matchmakera, velikim dijelom i zbog toga što je slika podosta čista i većina rangiranih boraca trenutno nema ugovoren idući nastup. Jedini koji to imaju će u manje od mjesec dana te borbe odraditi. U pitanju su UFC 219 duel između Carlosa Condita i Neila Magya te uistinu besmisleno uparivanje Kamaru Usmana i Emila Meeka, koja će se održati 14. siječnja. Tako ćemo se poigrati ovom kategorijom, čiji službeni UFC ranking (nažalost još uvijek od prošlog tjedna) možete pogledati na OVOM linku.

Tyron Woodley vs. Rafael Dos Anjos

Rafael Dos Anjos apsolutno je dominantnom predstavom protiv Robbiea Lawlera potvrdio kako je odlazak u velter kategoriju bio pravi potez za njegovu karijeru. Nastupio je tri puta u 2018. godini, sve protiv sjajnih imena (Tarec Saffiedine, Neil Magny i Robbie Lawler) te niti jednom u tim borbama nije bio niti ugrožen. Teško je prema tome zamisliti tko bi u ovoj diviziji bio bolji i relevantniji izazivač od njega. Pitanje je samo kada bi se ta borba mogla održati, budući da će Tyron Woodley napraviti sve što je u njegovoj moći da se bori protiv Georgesa St-Pierrea. Ukoliko se GSP uopće bude htio boriti te ukoliko s UFC-om uspije dogovoriti situaciju u kojoj ne mora ispoštovati ono što govori njegov ugovor.

Woodley će pokušati što dulje čekati i vaditi se na ozljedu, iako je ta ozljeda odjednom bila zaboravljena kada se počeli govoriti o ugovaranju borbe protiv Natea Diaza za UFC 219. Woodley je ponovno prezentirao i svoju dvoličnost, kada je sjedeći pokraj Dos Anjosa rekao da bi mu bilo čast boriti se protiv njega, da bi već idući dan pokušavao natuknuti kako to ipak nije prava borba za njega. Zanimljivo, koliko god Woodley pokušavao izbjegavati borbe s prvim izazivačima, zapravo je sve tri dosadašnje obrane imao upravo protiv njih pa ne bi trebalo čuditi ukoliko UFC i sada tako odluči. Bilo koja druga borba pa čak niti spuštanje St-Pierrea, ne bi bila dobra za ovu kategoriju. Osim toga, Dos Anjos je dokazao da ima što pružiti protiv Woodleya.

Stephen Thompson vs. Robbie Lawler

Nakon dvije neizvjesne borbe za titulu protiv Woodleya, gdje je jedna završila bez pobjednika, a u drugoj je Thompson bio otpriliku jednu minutu od pobjede i osvajanja titule, Wonderboy je gotovo rutinski savladao Jorgea Masvidala i time je pokazao kako je i dalje prvi izazivač ove kategorije, gledajući koja je sve imena savladao. Protiv Lawlera se nije borio, iako je dugo to htio i ovo bi možda bio pravi trenutak za to. Ova borba ima smisla posebno ukoliko Dos Anjos uspije doći do titule prvaka. Thompson bi pobjedom protiv Lawlera automatski bio prvi kandidat za napad na nju, jer sve reference za to ima. Što se tiče Lawlera, za njega je ovo također dobra borba, gdje bi pobjedom i dalje ostao među kandidatima za napad na titulu, posebno ako ona ostane kod Woodleya, jer bi taj revanš vjerojatno bio vrlo zanimljiv. Ukoliko bi mogao savladati Thompsona, Lawler bi ga apsolutno zaslužio.

Santiago Ponzinibbio vs. Darren Till

Jedan od dvojice velteraša koji su u seriji od šest UFC pobjeda svakako treba pravu borbu. Santiago Ponzinibbio se svakako dokazao svojim nastupima kao atraktivan borac, tehnički sjajno potkovan i kao borac koji ne izbjegava ponuditi borbu u kakvoj će fanovi uživati. Do sada mu je UFC izbjegavao davati izazove koji bi mu mogli pomoći da preskoči par stepenica, za razliku od borca koji bi mu bio sjajan protivnik. To je Darren Till, kojeg je nokaut pobjeda nad Donaldom Cerroneom doslovno katapultirala u Top 10, iako je do tada za njega znao samo onaj dio pasioniranih UFC fanova. Iako je za očekivati da bi UFC mogao Tillu dati napad na bolji ranking, ovdje ipak prevladava mišljenje da Till, posebno u ovakvoj konkurenciji, prvo mora obraniti ranking na kojem se iznenada našao. A Ponzinibbio je onaj koji bi taj ranking trebao napasti. Ništa drugo zapravo nema smisla. Kada se samo sjetimo vremena kada je niz od pet pobjeda gotovo u pravilu bio dovoljan za napad na UFC titulu, a danas neki borci niti sa sedam pobjeda ne napadnu Top 5…

Colby Covington vs. Pobjednik borbe Usman vs. Meek

Još jedan usporedba slična onoj gore navedenoj. Covingtonu je ipak mjesto broj 3 relevantnije nego što je ono Tillovo, no mora se priznati kako u svojim osam pobjeda u devet nastupa nije izgledao toliko bolje nego Kamaru Usman, koji je slavio u svih šest UFC nastupa do sada, a nalazi se tek na desetom mjestu. Osim toga, dvije najveće Covingtonove pobjede su došle nad borcima koji mu u potpunosti stilski odgovaraju, judokom Kimom i BJJ borcem Maiom. I dok Covington provocira sve po redu i traži napad na titulu, ovaj Nigerijac, koji je između ostalog rutinski savladao Warlleya Alvesa, borca koji je savladao Covingtona, svoju sedmu UFC pobjedu napada protiv nerangiranog borca s tek jednim UFC nastupom. Usman bi tu trebao trijumfirati, a onda zaslužuje da ga UFC upari upravo protiv Covingtona. Borci su to sličnog stila, kojima je “forte” hrvanje i konstantni pritisak, no Usman je dokazao kako zna i kvalitetno udariti. Osim toga, promocija vjerojatno ne želi u vrhu vidjeti dva borca ovakvog stila (da im se ne ponovi GSP i Fitch situacija) pa bi međusobnom borbom jednog eliminirali.

Demian Maia vs. Dong Hyun Kim

Ovdje su u pitanju dva borca koji su u padu te koji su posljednju borbu doživjeli poraz od istog borca, Colbya Covingtona, na vrlo sličan način. Kim je prije susreta s Covingtonom imao sedam pobjeda u osam borbi, uz poraz tek od prvaka Woodleya, što nikako ne odgovara njegovom rankingu, gdje je tek na 13. mjestu veltera. Razlog tome bi se trebao nalaziti u pomalo slabijoj aktivnosti posljednje tri godine. Maia je prije uzastopnih poraza od Woodleya i Covingtona bio u nizu od sedam pobjeda, no trenutno mu je napad na titulu daleko. Ovo bi jednostavno trebala biti borba u kojoj bi se vidjelo kako koji od ova dva borca trenutno stoji i što još može ponuditi. Osim toga, postoji dug još od 2012. godine, kada su se njih dvojica sastali, ali je borba završila već u prvoj minutu zbog Kimove ozljede rebra.

Jorge Masvidal vs. Pobjednik borbe Condit vs. Magny

Masvidal je također došao blizu samog vrha, ali je onda doživio dva poraza te je on također trenutno daleko od napada na titulu, unatoč jako dobrom rankingu. Čeka svoj idući ispit, a on bi mogao doći u liku povratnika Carlosa Condita, ukoliko ovaj prođe svoj UFC 219 ispit, gdje ga čeka uvijek neugodni Neil Magny. Samo dvije pobjede u posljednjih sedam nastupa nisu skor koji može zadovoljiti njegove poslodavce i Condit se pobjedom sigurno ne bi automatski našao među “contenderima”, posebno u gore spomenutoj konkurenciji. Upravo zbog toga bi mu Masvidal bio sjajan ispit. Ukoliko Magny savlada Condita (koji bi se tada vjerojatno umirovio), za njega je također Masvidal jako dobar ispit trenutne vrijednosti. Magny je inače najkativniji borac ove kategorije u posljednje četiri godine. Od početka 2014. do danas je odradio čak 14 borbi, ostvarivši 11 pobjeda i samo tri poraza (Maia, Larkin, Dos Anjos). Ove godine je malo usporio te će mu duel protiv Condita biti tek drugi nastup u 2017.

Odabrao: Mario Katušić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI