Fight Night 60 vam se čini slab? Žestoko se varate!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 14.02.2015 12:50h Autor:

Brandon Thatch i Benson Henderson

Još uvijek razmišljate isplati li se gledati večerašnji Fight Night i program vam se čini slab i neatraktivan? Možda samo niste dovoljno duboku zavirili u ono što današnji borci mogu ponuditi i vjerujte, to je jako puno te je ovaj "card" prepun borbi o kojima bi se sutra moglo pisati više od očekivanja.

Prije svega, svaki program na kojem se nalazi Benson Henderson u startu ima pažnju, jer je riječ o bivšem prvaku i štoviše izuzetno popularnom borcu. Za to je velikim dijelom zaslužan i on sam, jer je redovno prihvaćao ponude za predvođenje evenata na live televiziji, a sam je izjavio kako mu je to puno draže od PPV-a, jer će ga upoznati više "casual" publike. Bio je u pravu.

Drugi razlog zove se Brandon Thatch. Ako ćemo se vratiti dvije godine unazad, upravo on je bio onaj za kojeg se očekivalo da napravi "boom" kakav je na kraju napravio jedan drugi borac, vrlo sličnog stila, koji je istovremeno pojavio. Naravno, riječ je o Conoru McGregoru. Ako ćemo gledati samo prve dvije UFC borbe, 'Rukus' je debitirao i uvjerljivije od irskog kolege, s dvije ekspresne i atraktivne pobjede, nad Paulom Thiagom i Justinom Edwardsom. No, daljnji napredak usporila je ozljeda i evo ga, vrača se nakon 15 mjeseci, u glavnoj borbi protiv Bensona Hendersona.

Ova borba je zanimljiva iz nekoliko aspekata. Benson Henderson je u lakoj kategoriji, sa svojih 176 centimetara visine, gotovo svaki put bio viši, odnosno 'veći" borac. Ovog puta dolazi kod Thatcha, jednog od viših velteraša i razlika u visini bit će čak 12 centimetara. Isto tako, Brandon Thatch će imati prednost i u težini. Henderson je jučer izvagao 169 lbs uz komentar Michaela Bispinga "to je 169 lbs uz obilan doručak danas ujutro", koji dovoljno govori u kakvom je on stanju. Thatch će sigurno vratiti minimalno pet kilograma i već tu imamo zanimljivu situaciju gdje se postavlja pitanje kako će Bendo "proplivati u nepoznatim vodama".

A što reći za borbu Colea Millera i Maxa Hollowaya. 186 centimetara visoki Miller je najviši član perolake kategorije, a sastaje se protiv Maxa Hollowaya, pet centimetara nižeg borca, no također drugog najvišeg član kategorije do 66 kilograma. Oba borca automatski mogu otpisati prednost kakvu su imali u većini svojih mečeva i postavlja se samo pitanje hoće li prevladati Maxov stand-up (četiri pobjede prekidom u nizu) ili Millerov parter (15 submission pobjeda u karijeri). Miller je također u dobroj formi, slavio je u tri od posljednje četiri borbe.

Kao dokaz da je ovo event visokih boraca, tu je Neil Magny, sa 190 centimetara visini najviši velteraš, no i borac nevjerojatnog dosega od 206 centimetara, što je za usporedbu pet centimetara više i od Alexandera Gustafssona. Magny je jedan od boraca koji je obilježio 2014. godinu, u kojoj je nastupio pet puta i ostvario pet pobjeda, izjednačivši UFC rekord Rogera Huerte. I pred njim je težak ispit, Kiichi Kunimotu je prošle godine debitirao u UFC-u te ostvario tri pobjede, a ukupni skor mu je 18-5.

Kao krajnji dokaz kvalitete dvije sunaslovne borbe, dovoljno će značiti podatak da su Holloway, Miller, Magny i Kunimotu kombinirano slavili u 15 od njihovih 16 posljednjih borbi. Izgleda impresivno!

Ovo je također event na kojem bi se mogla potvrditi nevjerojatna matchmaker kvaliteta Seana Shelbya. UFC stručnjak za niže težinske kategorije sastavio je nekoliko sjajnih parova. Chris Kelades je sve impresionirao kad je u kratkom roku prihvatio borbu protiv Paddy Holohana te slavio odlukom i odnio bonus za borbu večeri, a Shelby mu je sad pripremio težak ispit, u obliku supertalenta, Raya Borga. Također, u muha kategoriji imamo jednu Top 10 borbu, između bivšeg Bellatorovog prvaka Zacha Machovskog i uvijek atraktivnog Tima Elliota.

Oni koji bolje poznaju situaciju vesele se i novom nastupu supertalentiranog 22-godišnjaka Kevina Leea. On je u debiu poražen od Ala Iaquinte, unatoč vrlo dobrom otporu, no nakon toga je došao do dvije pobjede, a sad ga čeka Michel Dos Prazeres, o kojem dovoljno govori pro skor, koji iznosi 18 pobjeda i samo jedan poraz, od Paula Thiaga. Činjenica da je u posljednjoj borbi slavio protiv Mairbeka Taisumova dovoljno govori koliko je opasan.

Za kraj, naravno da se mora spomenuti i Chasa Skellya. Borac skora 13-1 ima iza sebe poraz od Mirsada Bektića, no i on je nakon toga naredao dvije UFC pobjede. Jim Alers je njegov protivnik, a zanimljivo je kako im je skor identičan. Alers je svoj poraz doživio još 2010. godine, a u oktogonu je debitirao pobjedom nad Alanom Omerom.

Sve ovo govori da je riječ o eventu prepunom talenta i nema sumnje kako će preko nekoliko boraca u doglednom vremenu biti UFC-ove zvijezde iz Top 10 poretka. Nemojte propustiti priliku da se možete pohvaliti kako ste ih gledali još nisu bili ono što će zapravo tek postati. Zauzmite svoje mjesto i uživajte!

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI