FFC – svjetski projekt zapeo u balkanskom mentalitetu

kolumneIZDVOJENA VIJEST 09.12.2014 13:13h Autor:

Photo by Ivana Kaurloto (Fight Site)

FFC je sasvim sigurno ispunio velika očekivanja u Beču. Prvi odlazak Final Fight Championshipa u austrijsku metropolu je prošao i više nego dobro što se može zaključiti prema jedinstveno pozitivnim komentarima koji su se mogli čuti nakon što je zastor spušten. Ne samo komentarima, nego i pozivima da se što prije vrati natrag.

Za mladu organizaciju to je vrlo bitna stvar jer su svoj proizvod doslovce "pustili na slobodno tržište" te su već iz prvog pokušaja ostvarili vrhunski rezultat. Produkcijski i organizacijski nije bilo previše sumnje da će se sve odraditi na najvišem mogućem nivou. Iza Fight Channela je Cro Cop Final Fight, K-1 WGP Finale i Glory 14 – sve puno veći i opsežniji projekti nego što je to bio FFC 16. No, radilo se o nešto drugačijem testu dosadašnjeg rada Final Fight Championshipa jer je upravo event u Beču trebao dati odgovor je li FFC "prešao hrvatske i regionalne granice".

Nakon odrađene priredbe u prekrasnoj novoj dvorani Multiversum Schwechat, jasno je da je test položen s odličnim i da je FFC realno govoreći bolje prihvaćen "u Europi" nego u vlastitoj kući.

Uz tek malo, ili bolje rečeno, puno manje reklame i PR-a nego što je prisutno u Hrvatskoj, oko dolaska Final Fighta u Beč je stvoren velik "hype" te je znatan broj ulaznica prodan u pretprodaji. Ulaznica koje su se prodavale od 35 do 220 eura što je od 5 do 15 puta skuplje nego što je to slučaj kada se priredbe održavaju recimo u hrvatskoj metropoli, a gdje su karte u prodaji po cijeni već od 50 kuna. Jasno je da se radi o različitim standardima ako usporedite Beč i nas "Balkance", no ne o ovako velikim kao što bi se moglo zaključiti na prvi pogled.

Nadalje, dolazak FFC-a u Beč je u javnosti shvaćen kao velika privilegija, a event kao glamurozna priredba. Ne čudi zato da su u prvim redovima viđene austrijske zvijezde iz svijeta show biznisa i sporta te da su upravo prvi i najskuplji redovi rasporodani tjednima unaprijed.

Osim očekivanog oduševljenja produkcijom jer FFC zaista uživo izgleda još nekoliko puta atraktivnije nego na malim ekranima, publika i fanovi su zadovoljni i s mečevima koje su vidjeli u ringu. Posebno impresivni bili su MMA dvoboji među kojima valja istaknuti onaj Marcina Prachnija i Aleksandra Rakića, dva sjajna mlada borca koji su ostavili i posljednju kap krvi i znoja u borilištu. Ostaje žal zbog pomalo nesretnog završetka čitave priredbe jer je upravo posljednji dvoboja Sakare i Browarskog trebao biti onaj šlag na torti koji bi upotpunio čitavu priču u perfektnu cjelinu. No, puknuće tetive bicepsa bivše UFC zvijezde je ostavilo pomalo neugodan okus u ustima koji se doduše vrlo brzo zaboravo jer su svi ostali mečevi bili dovoljno kvalitetni i atraktivni.

Austrijska publika je najviše slavila zbog legendarnog Fadija Merze koji je upravo FFC odlučio izabrati kao svoju posljednju pozornicu na svijetu. Kada čovjek sa 164. meča iza sebe na press konferenciji ustvrdi da je ovo prva profesionalna priredba u Austriji i da se radi o najboljoj i naprofesionalnijoj organizaciji u kojoj se borio (a nema gdje se nije borio), onda možete biti sigurni da ste odradili dobar posao i da se njime možete ponositi. Njegovo oduševljenje je otišlo toliko daleko da će razmisliti o novim nastupima u slučaju ako se Final Fight vrati u Beč. A prema svemu sudeći bi se trebao vratiti jer je inicijalni test položen s odličnim.

Isto je zaključio i čovjek koji je zaslužan za ovako strelovit uzlet FFC-a – predsjednik i vlasnik Orsat Zovko. Dugo vremena je držao svoj proizvod u hrvatskim i regionalnim gabaritima, no sada kada je osjetio koliko je FFC više cijenjen "u Europi", nego u vlastitoj zemlji, teško je da će se ponovno osvrtati na balkanska posla. Stoga ne čudi izjava nakon priredbe da se njegova promocija u 2015. neće vraćati u Hrvatsku već će evente održavati tamo gdje za to postoji interes. U našoj zamlji ga očito nema. Drugačije se i ne može zaključiti, ako na FFC Futures 3 u Zagrebu dođe 700 ljudi gledati desetog teškaša svijeta i svog sugrađanina Mladena Brestovca. Žalosno je jedino što to što su Hrvati poznati po tome da se često žale i plaču zbog nedostatka kulturnih i sportskih sadržaj. Radi se očito o alibiju jer i kada ih ima, nitko nije spreman izdvojiti niti iznos cijene jedne kino ulaznice za 4-5 sati odlične predstave i vrhunskih borbi.

Nije samo publika jedina koja ignorira FFC u Hrvatskoj. Niti hrvatski mediji se nisu iskazali u praćenju nečega što je očito zanimljivo javnosti iako za to ne žele platiti ulaznicu. Jer kako drugačije objasniti neobično visoke "shareove" gledanosti na NovojTV koji su usporedivi s nogometnom Ligom prvaka ili najgledanijim informativnim programom. Većina medija licemjerno ignorira FFC, a jedino Cro Cop od svih boraca dobiva kakav takav medijski prostor. Final Fight našim medijima nije zanimljiv čak niti kao vrhunski domaći hrvatski proizvod koji izvozimo u svijet. Koliko naše TV produkcije uopće izlazi na međunarodno tržište te se uživo prikazuje u više od 60 zemalja svijeta. Iskreno, ne znam za takve primjere osim kada organizirama svjetska ili europska prvenstva u košarci, rukometu ili vaterpolu, naravno na teret hrvatskih poreznih obveznika.

Nažalost, odlazak FFC-a iz Hrvatske i regije nosi još neke negativne posljedice. Jedna od njih je i puno manje prilika za domaće borce koji sada više neće biti povlašteni zbog domaćeg tržišta. To se vidjelo već u Beču gdje su prevladavali Austrijanci, a gdje su nastupila samo dva Hrvata (Zidar, Perak). Takva praksa će sada postati potpuno ustaljena jer je logično da će se zbog domaće publike uvijek forsirati i domaći borci. FFC je bila idealna pozornica za mnoge mlade hrvatske i regionalne nade pa su se vrlo brzo kroz FFC etablirala mnoga imena koja bi inače skupljala iskustve po poluprofesionalnim (više amaterskim) priredbama bez mogućnosti medijske eksponiranosti, ali i profesionalnog napretka. Isto je i s FFC Futuresom, projektom koji je oduševio trenere, klubove i mlade borce iz regije. Niti za ovu seriju manjih priredbi očito više neće biti mjesta u Lijepoj našoj.

Ipak, ovaj komentar je zamišljen kao pozitivna priča jer FFC i njegov uspjeh to zaslužuju. Stoga budimo zadovoljni prvim velikim ispitom za hrvatsku borilačku promociju koja je uspješto položila ovaj test. Ne samo zdovoljni, nego i ponosni. Slijedi FFC Futures Finale u Opatiji koje će zaokružiti vrlo uspješnu sezonu Final Fight Championshipa!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI