FFC Futures – Final Fightov pogodak “u sridu”! (VIDEO)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 13.05.2014 14:15h Autor:

Photo by Ivana Kaurloto (Fight Channel)

Marko Petrak komentira dva FFC Futuresa koja su u ožujku i svibnju održana u Opatiji te koja su oduševila borilačku javnost i promovirala odlične mlade MMA i kick boksing porencijale.

S odmakom od tjedan dana puno je lakše sabiti dojmove drugog FFC Futuresa koji je Final Fight održao u Opatiji. Niti nakon što se prašina slegla, utisak nije ništa lošiji, niti manje impresivan. FFC Futures je u svakom smislu perfektna priča koja je čak i nadmašila očekivanja borilačke javnosti, sudionika, a rekao bih da je pozitivno zatekla i same organizatore.

Razloga za zadovoljstvo je pregršt, a prije svega valja pohvaliti vrlo studiozno razrađen sistem natjecanja koji je toliko dobar da ga valja patentirati. Za one koji ne znaju detalje treba reći da se borci natječu u dnevnim mini-turnirima osmorice i da bi došli do večernjeg programa, trebaju pobijediti u dva kola tijekom dana. Ukupnom pobjedom na turniru postaju Futures Winner te se plasiraju u veliko zagrebačko finale koje je na rasporedu u prosincu gdje će kroz polufinalni i finalni dvoboj tražiti put do FFC ugovora i titule Futures Champion.

Organizatori su pogodili u nekoliko stvari što je znatno umanjilo rizik od ozljeda tijekom "dnevnih" borbe, ali je i osiguralo svježinu natjecateljima. Tek pokoje finale je odisalo umorom, dok je velika većina bila ispunjena adrenalinom i akcijom kao da je to borcima prvi meč tog dana. U MMA programu četvrtfinala i polufinala traju samo jednu rundu po pet minuta, a osim toga, zabranjeni su "soccer kickovi" i "stompovi". Za mlade amatere ili nazovimo ih poluprofesionalce, ovakav format i pristup osigurali su ono što smo već naglasili – da se borci ne ozlijeđuju i da prilično spremni, u slučaju pobjede, dočekaju večernji finale. Osim toga, samo jedna runda je garancija da će sudionici "ići na sve ili ništa" jer popravka nema. Svaka loša pozicija na parteru zahtjeva što urgentniju akciju i alarm je da se pod hitno valja izvlačiti i nadoknađivati bodovni zaostatak. Večernji finale u formatu dva puta po pet minuta već omogućuje i taktiziranje jer 10 minuta meča znači i dovoljan vremenski period da bi se kalkuliralo i borilo pod manjim pritiskom. Slična filozofija je organizatore vodila u kick boksing turnirima. Dva dnevna kola su u formatu dva puta po dvije minute te borci tijekom tih mečeva smiju nositi zaštitu za potkoljenice. Tako su smanjene ozlijede tijekom tih dvoboja, a borci koji se probiju do finala u tim mečevima imaju rundu više kako bi pokazali da su oni zaista bolji od svojih protivnika.

Razmišljajući o problemima, valja naglasiti da ih nakon prva dva turnira praktički nema. "Dječje bolesti", koje su inače sasvim normalna stvar kada krećete u ovakav projekt su, čini se, potpuno izostale. To je vrlo vjerojatno posljedica velikog iskustva FFC tima koji iza sebe već ima 12 evenata i produkciju K-1 WGP Finala i priredbe Glory 14 Zagreb. Borci su u Opatiju stigli dan ranije te su organizatori za njih i njihove trenere osigurali hotelski smještaj s hranom kako bi se mogli odmoriti i pripremiti za natjecanje. Vaganje se također održava dan ranije što je osiguralo dovoljno vremena za oporavak boraca koji su skidali kilograme i dehidrirali tijelo da bi prošli na vagi. Posebno pozitivno natjecatelji su reagirali na  novčane naknade koje pripadaju apsolutno svakom sudioniku. Saasvim je jasno da cilj Futuresa nije zarađivanje novca, no svi znaju da financijska situacija mladih boraca nije bajna pa je i ovo bio čin Final Fighta kojim pokazuje koliko cijeni trud i znoj svakoga tko se prijavljuje na ovakvo natjecanje.

Ono što posebno veseli u čitavoj priči i što valja potcrtati jest kvaliteta prijavljenih boraca što u kick boksing, što u MMA konkurenciji te zaista vrhunski mečevi koje smo vidjeli na dva FFC Futuresa u Opatiji. Tu ne govorimo samo o dvobojima pod svjetlima reflektora u večernjem programu, tu se misli i na pregršt vrhunskim mečeva koji i sve brojnija "dnevna" publika ima prilike pratiti u četvrtfinalima i polufinalima. Velika većina prijavljenih boraca je vrhunski spremna, kako u fizičkom, tako i u tehničkom i taktičkom smislu.

Dakako, pohvaliti treba i internacionalnu dimenziju FFC Futures priče. Organizatori su priželjkivali da se prijavljivati neće isključivo hrvatski borci što se na kraju i obistinilo. Više od desetak zemalja iz kojih su stizali natjecatelji dokaz su da je Final Fight već sada vrlo jak regionalni, ali i Europski brand, koji velikim koracima grabi prema naprijed.

S obzirom da je drugo izdanje Futuresa u puno jačem sjećanju nego premijerna priredba, osvrnut ću se i na neke borce koji su već sada impresionirali i koji bi bez ikakvih kompleksa mogli nastupiti i na FFC priredbama. Neki su već i nastupali poput kick boksing teškaša Dine Belošević koji se odlučio okušati i na Futuresu s obzirom da ima manje od deset profesionalnih mečeva što je uvjet za prijavu. Tu valja istaknuti i iskusnog amatera Matijasa Barića kojeg smo također gledali prije desetak dana u Opatiji, a koji je kvalitetom dosta odskakao od ostalih natjecatelja.

Kada govorimo o sustavnom radu onda u MMA konkurenciji sigurno valja istaknuti tim Dražena Forgača iz Croatian Combat Academyja koji je na oba Futuresa ostvario vrhunske rezultate i predstavio odlične borce, kao i tim Gorana Babića "Hambija" koji je doslovce pomeo konkurenciju na oba izdanja. Posebno impresivno je izgledao Babićev tim na drugom Futuresu gdje su njegova tri predstavnika ostvarila sve pobjede prekidima uzevši pritom naslove u lakoj, velter i poluteškoj kategoriji.

U kick boksingu je konkurencija u kvaliteti još veća i još gušća, a u prvi plan su isplivali borci iz splitskog Pitbulla, zagrebačkog Muay Thai Gyma te odlični timovi iz Srbije i Slovenije. U biti, teško se može reći da je bilo tko razočarao ili je kvalitetom jako zaostajao za konkurencijom.

Nakon samo dva izdanja Futuresa, odnosno nakon pola puta prema završnom turniru, već se može reći da će zagrebačko Finale biti pravi borilački spektakl na kojem će definitivno isplivati mnoga imena koja bi mogla ostaviti trag i na FFC-u te jednog dana eventualno u međunarodnim okvirima najvećih promocija. Slušavši glas javnosti koji je obično prekritičan i voli cijepidlačiti i na najmanjim sitnicama, FFC Futures je i tu pobrao lovorike i čestitke što je još jedan dokaz kvalitete i uspjeha projekta. Oni natjecatelji koji nisu uspjeli izboriti zagrebačko Finale imaju još dvije prilike (rujan, studeni) okušati se u jurišu na FFC ugovor ili kako to slogan kaže, uputiti se na "Road to Championship".

Marko Petrak
[email protected]

Pogledajte higlight video najboljih trenutaka FFC Futures 2 priredbe:

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI