Fedorova osveta: Iskoristio Danu Whitea da zaradi milijune u Japanu

kolumneIZDVOJENA VIJEST 18.12.2015 15:22h Autor:

Rizin 2015.

Maske su pale, predstava je gotova (ili je tek počela…). Dva mjeseca nakon što su se pojavile glasine o prvom protivniku Fedora Emelianenka po povratku u slobodnu borbu, ime Singha Jaideepa je potvrđeno na glamuroznoj press konferenciji koja je noćas održana. Milijuni fanova “Posljednjeg Imperatora” su ostali šokirani i razočarani jer je Jaideep doslovno “topovsko meso” koje se, kada se govori o MMA-ju, ne zaslužuje naći u istom odlomku teksta s legendarnim Rusom, a kamoli s njim dijeliti borilište.

Sada je ujedno i puno jasnije zašto Fedor nije potpisao ugovor s UFC-om ili recimo s Bellatorom svoga prijatelja Scotta Cokera koji ga je pokušao nagovoriti da se pridruži njegovoj promociji. Ili zašto se nije vratio u M-1 gdje caruje njegov bivši menadžer Vadim Finckelstein, a gdje je odradio posljednje dvoboje prije povlačenja. To su ipak ozbiljne borilačke promocije gdje bi se morao suočiti s ozbiljnim protivnicima koji su barem približno prikladni njegovom renomeu i kvaliteti. Danas je jasno da motiv ponovnog aktiviranja bivšeg Pride prvaka nije bila želja za povratkom i ozbiljnim bavljenjem borilačkim sportom nego lakom zaradom japanskih milijuna. Drugačije se izbor Singha Jaideepa za protivnika jednostavno ne može protumačiti.

No, da se razumijemo i to je legitimno. 2.5 milijuna dolara, koliko će navodno inkasirati Rus za dvoboj s Indijcem, je svemirska cifra kakvu u slobodnoj borbi može zaraditi tek nekoliko imena na čitavom svijetu. Fedor unatoč trogodišnjoj penziji i slaboj karijernoj epizodi koju je imao u SAD-u, i dalje očito jako dobro kotira na borilačkom tržištu. Posebno u Japanu gdje sjećanja na njegove najbolje dane nisu potpuno izbljedila. Prililiku za zaradom 2.5 milijuna dolara za meč s “amaterom” Jaideepom bi, ruku na srce, rijetko tko propustio. Neki bi rekli da bi Fedor bio lud da to ne učini. Pa sjetimo se samo UFC zvijezda (i drugih mega imena) koje su se “prostituirale” u Čečeniji poziravši s oružjem na Akhmat Fight Showu kao počasni gosti ratnog zločinca Ramazana Kadyrova. Za par desetaka tisuća dolara su podilazili diktatoru Kadyrovu pa zašto onda Fedor ne bi odradio meč s Jaideepom za 2.5 milijuna.

Ono što svakako nije pošteno prema navijačima su nade koje im je Fedor lažno davao s očiglednim motivom dizanja vlastite cijene dok je pregovarao sa Sakahibarom. Pregovori s UFC-om, misteriozne najave velikih vijesti, fotomontaže s Danom Whiteom, izjave kako se želi okušati s trenutačno najboljim borcima svijeta i kako želi revanš s Werdumom… Sve su to, sada se pokazalo, samo bile patke koje su poslužile svrsi.

Previše fer prema svojoj potencijalnoj publici nije bio niti RIZIN zbog načina na koji su obmanili javnost. Kada su prije dva mjeseca pustili medijski balon s informacijom o Jaideepu kao potencijalnom protivniku mediji i fanovi su ostali zgroženi. Sprdanje je otišlo toliko daleko da su portali zbijali šale i fotomontaže na Fedorov račun vjerojatno računajući da se radi krivoj informaciji jer bi se u suprotnom, radilo o svojevrsnoj bizarnosti. Tada je iz novopečene promocije sve deminatirano da bi se samo desetak dana prije eventa otkrilo da je Indijac ipak njihov odabir. Dakako, u međuvremenu su prodali većinu karata za Saitama Super Arenu “na slijepo” reklamirajući event uglavnom kroz prizmu Fedorovog povratka, a ne meča koji će odraditi.

Naravno da je svakom pravom MMA fanu drago da se jedan od najboljih i najlegendarnijih boraca svih vremena vraća u borilište. Pa on je jedan od razloga zašto volimo ovaj sport i zašto nam nedostaju ona subotnja Pride jutra s Cro Copom, Fedorom, Minotaurom i Crazy lady u pozadini. No, način na koji su Rizin i Fedor odigrali čitavu priču su već sada razočaravajući antiklimaks. Nažalost, sve osim poraza Fedora i najvećeg iznenađenja u povijesti slobodne borbe, biti će još veći jer je teško čak i zamisliti scenarij prema kojem bi meč Emelianenko vs. Jaideep mogao biti imalo zanimljiv. Ono što je svakako zanimljivo jest svojevrsna Fedorova osveta Dani Whiteu i UFC-u. Očito su sva ona druženja s Vladimirom Putinom urodila plodom jer je Fedor postao sjajan pregovarač i taktičar. Iskoristio je Whitea i UFC da si digne cijenu kod Sakakibare te zaradi milijune mečem koji bi mu trebao biti lakši trening. Kako ono kažu? “Tiha voda brege dere…”

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI