Fedor je fulao s taktikom, a sudac je fulao s odlukom

kolumneIZDVOJENA VIJEST 31.07.2011 11:55h Autor:

Fedor Emelianenko

Marko Petrak komentira treći poraz u nizu Fedora Emelianenka. Je li sudac pogriješio? Zašto je Fedor opet izgledao ispod svog nivoa?

Prvo ga je Werdum natjerao na tapkanje, zatim ga je “Big Foot” isprebijao do neprepoznatljivosti prije nego što su doktori zaustavili meč, a sada je protiv njega i Dan Henderson slavio nokautom. Namjerno neću napisati da ga je nokautirao jer je sasvim jasno kako je Fedor dvoboj mogao nastaviti da Herb Dean nije debelo pogriješio i prekinuo meč.

Istina, Fedor je izgledao pošteno uzdrman dok je padao glavom prema podu. No, radilo se i o gubitku ravnoteže jer je Rus ionako već bio  sapleten odličnim Hendersonovim “scrambleom”. Da je meč prekinut prerano, bilo je jasno jednu stotinku nakon što je Herb Dean već “navukao zastor” možda i na kraj Fedorove karijere. Bivši prvak Pridea se munjevito okrenuo i izgledao je, iskreno govoreći, potpuno spremno za nastavak. U prilog pogrešnoj odluci ide i Fedorova izjava nakon meča. Inače uvijek vrlo pošten sportaš, koji se nikada nije libio priznati poraz, jasno je rekao – “Dean je pogriješio, mogao sam nastaviti meč”. U Fedorove riječi ne treba sumnjati.

Da li bi Henderson nekoliko trenutaka kasnije dovršio posao kao recimo protiv Renata Babalua Sobrala kada je situacija bila gotovo identična? Možda i bi. Vjerojatno i bi. Stoga mu je inače najbolji MMA sudac svijeta zapravo napravio medvjeđu uslugu. Da je pustio dvoboj još par sekundi, sada se ne bi govorilo o suđenju, nego o velikoj Hendersonovoj pobjedi. Ovako su djelitelji pravde opet u prvom planu što je pogubno za svaki sport. Posebno mlad kao što je MMA.

No, neovisno o tome je li prekid bio opravdan ili ne, jasno je da se nekoć najbolji borac svijeta nije najbolje snašao niti u ovom dvoboju. Treći puta zaredom, Emelianenko je potpuno promašio s taktikom. Protiv Werduma se lakovjerno spustio u parter uvjeren da je uzdrmao svog protivnika. Ta ga je loša procjena nekoliko trenutaka kasnije doslovno “ugušila”. Protiv “Big Foot” Silve se upustio u otvorenu izmjenu udaraca s gorostasnim protivnikom puno dužih ekstremiteta. Doduše, to nije bio direktan uzrok poraza, no definitivno je gurnuo vodu na mlin brazilskog borca. Protiv Hendersona je ponovio istu grešku. Od početka je, potpuno nelogično, on bio taj koji je inicirao makljažu. Ako se zna da Henderson ima topove u obje ruke, ali i ako se zna da je makljaža s malim rukavicama vrlo često lutrija, onda potez iskusnog i inače mudrog borca kao što je Fedor, dodatno iznenađuje. A takvom taktikom ostao je šokiran i sam Henderson što je uostalom i priznao nakon meča. “Fedor se došao potući. U to nema sumnje. Počeo je mahati od prve sekunde i nije mi dao izbora nego da i ja mašem”, izjavio je Amerikanac koji je očekivao potpuno drugačiju Fedorovu taktiku.

Ako je puno fizički slabiji i mnogo manji borac kao što je Jake Shields mogao “iskontrolirati” Hendersona pet rundi, onda je Fedoru sa sedam kila prednosti naspram svog protivnika upravo to trebala biti glavna zvijezda vodilja u ovom meču. Otvorenom “šorom” protiv zvijeri s onako ubojitom desnicom potpuno ćete anulirati većinu svojih prednosti koju je Fedor objektivno imao naspram Hendersona. No, Posljednji Imperator noćas nije došao pobijediti, on je noćas došao pokazati da se vratio. Želio je s puno stila nokautirati svog protivnika i ušutkati sve kritičare. Ponos često zna uništiti, možda je noćas dokrajčio jednu veličanstvenu karijeru…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI