Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Ekskluzivno iz Tokija: Cro Cop nakon četiri godine pauze u Japanu uživa božanski status | Fight Site

Ekskluzivno iz Tokija: Cro Cop nakon četiri godine pauze u Japanu uživa božanski status

kolumneIZDVOJENA VIJEST 12.10.2012 13:36h Autor:

Mirko Filipović

Hrvati i Japanci imaju malo toga zajedničkog. Možda je čak bolje reći ništa osim što je Mirko Filipović heroj za obje nacije. U Hrvatskoj je već dugi niz godina jedna od ikona sportske scene, a u Japanu je praktički božanstvo. Iako četiri godine nije nastupao u Zemlji izlazećeg sunca, i danas kada samo spomenete njegovu ljevicu većina Japanaca će se nakloniti do poda, a u njihovim ćete očima vidjeti žar koji nije nestao unatoč ogromnoj krizi koja je pogodila borilački sport u ovoj zemlji.

Takva nas je situacija zatekla odmah po ulasku u Japan. Na sam spomen K-1 turnira, prvo što je odgovaraju "Aaaaa Mirko Cro Cop" energično dodatno gestikulirajući pokretima tijela koliko ga vole i poštuju. Legenda još uvijek živi….

Da se vratimo na početak priče. Hrvati i Japanci zaista nemaju ništa zajedničkog. Oni su tihi, skromni, radišni, njihovo društvo je uređeno poput najfinije apoteke. Uvijek prvo razmišljaju o drugome, tek onda o sebi. A mi smo… Možda je bolje ne ići u detalje i objašnjavati kakvi smo mi, no razlike su očite. Cro Cop je ipak uspio spojiti obje krajnosti i povezati ove dvije nacije. Japanci su u njemu prepoznali samurajski duh, maksimalnu posvećenost sportu i neosporne borilačke kvalitete. I danas kada više nije u naponu snage, a najbolji rezultati su iza njega, Filipović je ostao veliki profesionalac. Na izuzetno bitan dvoboj protiv Randyja Blakea koji mu slijedi u nedjelju, Cro Cop je u japansku metropolu sa svojim timom stigao prije gotovo tjedan dana kako bi se maksimalno aklimatizirao i kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju.

U 38-oj godini valja paziti na detalje, čak i najmanje sitnice su bitne, a Randy Blake je ozbiljan zadatak koji treba uspješno odraditi i onda se pripremiti za napad na K-1 naslov koji mu je one 1999. izmaknuo za dlaku. Sada je motiv još veći, želja još jača. Loša epizoda u UFC-u u Cro Copu je probudila dodatni inat, njegov tim kaže da je maksimalno spreman, potpuno zdrav i "našpanan" do krajnjih granica. Iskreno govoreći i prilika koja se nudi je jedinstvena i teško će se tako skoro ponoviti. Laschenko, Gerges, Catinas, Londt…imena su nikako nisu za podcijeniti, no Cro Cop se kvalitetom i iskustvom ipak ističe kao jedan od favorita. Mečevi protiv Sefa i Lorena su bili dobra vodilja iako su svi u timu, pa i sam Filipović, svjesni da mjesta za napredak još uvijek ima sasvim dovoljno. Upravo će američki karataš na drugoj strani ringa biti idealan pokazatelj je li taj napredak i postignut. Je li se Mirko potpuno "prešaltao" na kick boks i velike rukavice.

Nakon nekoliko dana kvalitetnih treninga u Tokiju, Cro Cop je petak rezervirao za odmor i opuštanje. U popodnevnim je satima tek odradio lakši stretching što je i razumljivo uoči sutrašnjeg sadržajem prilično ispunjenog dana. U subotu su organizatori, naime, planirali dupli program – službeno vaganje i press konferenciju na kojoj će javnosti biti predstavljeni svi parovi osmine finala. Ono najbitnije je, prema riječima Filipovićevih trenera, uspješno odrađeno – Mirko se aklimatizirao i prilagodio na vremensku i klimatsku promjenu.

Nažalost, organizatori nisu jednako uspješno odradili svoj posao promocije K-1 Final 16 turnira. Iako Cro Cop po ulicama Tokija i dalje izaziva "srčane udare", malo tko zna da će Filipović u nedjelju nastupiti u japanskoj metropoli. Uz sav trud nismo uspjeli naći niti jedan poster, video spot na Tv-u ili ne daj Bože jumbo plakat koji najavljuje K-1 turnir. Kada imate super zvijezdu koja je dupkom punila Saitama Super Arenu i rušila sve rekorde gledanosti borilačkih sportova u Japanu, onda to morate i iskoristiti. Ljudi koji danas vode K-1 očito imaju svoju, neku drugu viziju kako ponovno popularizirati ovaj sport i vratiti ga na staze stare slave. No, to je ipak neka druga priča koju valja ostaviti za neka druga vremena…

I na kraju mala crtica s puta prema Tokiju na kojem smo sreli legendarnog osnivača Chakuriki Gyma, Thoma Harincka. Ova trenerska kick boks ikona, naime, uskoro planira preseliti u Hrvatsku, točnije u Kaštel Sučurac gdje je već kupio kuću. Iako kaže kako je Nizozemska i dalje bolje mjesto za rad i zaradu novca, Harincku je dosta strke i brzog amsterdamskog života pa je mirovinu odlučio provesti na dalmatinskoj obali u koju se zaljubio na prvi pogled. No, da se na kaštelanskim plažama ne bi samo kupao i odmarao, Harinck planira otvaranje svoje škole i organizaciju čitavog niza seminara. Razgovarajući o nadolazećem K-1 turniru, otkrio nam je da od svih boraca na kao pobjednika ne vidi niti Gergesa, niti Laschenka, niti Cro Copa, nego svoju mladu uzdanicu – Raula Catinasa. Zanimljivo…

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI