Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Edgar vs. Swanson – Pogled kroz statistiku | Fight Site

Edgar vs. Swanson – Pogled kroz statistiku

kolumneIZDVOJENA VIJEST 22.11.2014 12:15h Autor:

Frankie Edgar (foto:Twitter)

Nakon dugo vremena smo se vratili i pogledu kroz statistiku, rubrici u kojoj analiziramo neke bitne borbe prije njihovog održavanja. Danas su na redu Frankie Edgar i Cub Swansonu, koji će u Austinu probati doći do pozicije prvog izazivača u perolakoj kategoriji UFC-a.

Frankie Edgar je bivši UFC-ov prvak u lakoj kategoriji i bivši izazivač u perolakoj. Čovjek je to, koji se ne sjeća kad je posljednji puta ispred sebe imao laganu ili barem lakšu borbu. Cub Swanson je unutar sjajnog niza. Od prosječnog WEC borca, koji je doživio poraz u UFC debiu, postao je legitiman kandidat, po nekima čak i glavni favorit, za napad na pojas kojeg drži Jose Aldo. Čeka nas sjajna borba!

Skor u karijeri/Skor u WEC/UFC-u/Skor u posljednjih pet godina

Edgar 17-4-1 / 11-4-1 / 6-3-1 : 21-5 / 11-4 / 7-2 Swanson

Postotak "završavanja" poraženog protivnika

Edgar 47% : 71 % Swanson

Najimpresivniji niz

Edgarova najimpresivnija serija datira iz 2010. i godine kasnije, no zapravo je krenula 2008. otkad je doživio prvi poraz u karijeri, od Graya Maynarda. Prvo veliko ime unutar tog niza je Sean Sherk, a onda je Frankie napao B.J. Penna, oduzeo mu titulu, obranio je, a nakon toga je sačuvao i nakon dva meča s Grayom Maynardom. Seriju je prekinuo, a pojas izgubio, kontroverznim porazom od Bensona Hendersona 2012. godine.

Swanson je trenutno usred svog najboljeg niza, ako ne računamo deset pobjeda s početka karijeri. Nakon debi nastupa u UFC-u, i poraza od Ricarda Lamasa, naslagao je Roopa, Pearsona, Charlesa Oliveiru, Poiriera, Sivera i Jeremya Stephensa. Edgar bi mu bio sedmi!

Borbe protiv boraca sličnog profila

Teško da se ikojeg od Edgarovih protivnika može nazvati profilom Cuba Swansona, no po taktici i agresiji, možda bi mu najsličniji bio B.J. Penn, s kojim Frankie ima čistih 3:0. Borbe protiv Marka Boceka i Tysona Griffina bile su predavno, da bi se moglo uspoređivati, jer je i Frankie danas drugačiji borac.

Isto tako, boraca Edgarovog profila, odnosno toliko energičnih hrvača, nevjerojatne izdržljivosti također nema. No, recimo da Ricardo Lamas i Chad Mendes ulaze u tu grupu. Od oba borca Swanson ima poraze, a sve najveće pobjede ostvario je protiv boraca stilom sličnijih njemu samom.

Najčešći način završavanja protivnika

Iako je većinu svojih borbi dobio odlukom, Frankie Edgar je i odličan udarač. Nokaut pobjede protiv (ipak nedostojnog) B.J.-a Penna te Graya Maynarda su dokaz da Frankie zna udariti, iako mu to nikad nije bio taktički 'forte'.  Slavio je tri puta i gušenjem, no posljednji put prije punih pet godina.

Cub je udarač. Iako ima podjednak broj pobjeda nokautom ili prisiljavanjem na predaju i većina gušenje je došlo nakon što je većinu posla odradio na nogama. Boks mu je na prvom mjestu, a snaga njegovih šaka može nokautirati svakog borca u kategoriji do 66 kilograma. No, može li Edgara, koji je do sada preživio sve?

Iskustvo protiv "high profile" protivnika

Za Frankiea se može reći da se već godinama samo s takvima bori, ne računajući posljednju borbu, protiv B.J. Penna od kojeg je ostalo samo ime. Dva puta Penn, dva puta Maynard, dva puta Henderson, Jose Aldo, Charles Oliveira. Edgar se posljednji put s manje poznatim protivnikom sastao u prosincu 2009. godine.

Teško da Cubova statistika može biti kao Edgarova, no teško da je i blizu. Iskustva ima, borio se protiv Alda, Mendesa, Lamasa, Pulvera, no te četiri borbe je Swanson i izgubio. Istina, tu su i pobjede nad Dennisom Siverom, Dustinom Poirierom i Jeremyem Stephenson. Nekad se kaže da se više napreduje porazom nego pobjedom. Možda su ti spomenuti porazi od Cuba napravili puno boljeg borca nego što je bio tad.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI