Dušan Džakić je pljunuo u lice samom sebi!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 27.12.2011 09:48h Autor:

Dušan Džakić

Marko Petrak komentira divljački ispad Dušana Džakića na Tesla FC-u.

Gotovo svakodnevno pokušavam objasniti ljudima oko sebe kako slobodna borba nisu samo tamo neki divljaci u kavezu koji se hoće ubiti jednom kada se vrata zaključaju, nego da se, dapače, radi o tehnikom sofisticiranom i vrlo zahtjevnom sportu koji iziskuje nadljudske napore, mnogo odricanja i znanja. Ukazujem svojoj okolini da je MMA zapravo spoj raznih borilačkih vještina, a tako i spoj svih filozofija i doktrina koje iz njih i proizlaze, a da sportom vlada čast i poštenje.

No, ljudi su kruti, teško brišu stereotipe koje su si podsvjesno zacrtali i jako, jako polako mijenjaju mišljenja o nekim stvarima. Ipak, bitku polako dobivam, baš kao i svi drugi koji rade u službi promicanja ovog prekrasnog sporta. MMA je kroz nekoliko godina pokucao na vrata main streama. OK, još uvijek nismo na Dnevniku nacionalne televizije, no svi glavni mediji izvještavaju periodički ili čak redovito o najbitnijim stvarima vezanima uz slobodnu borbu.

I onda se pojavi jedan Dušan Džakić ili “pljuvač”, Michael Bisping, ili svojevremeno neartikulirani divljak Brock Lesnar, i sav moj (naš) trud doslovce bace u kanalizaciju. Jednim svojim divljačkim potezom izbrišu sve dobro što su sportaši koji se bave MMA-jom učinili do sada. Džakić nesportskom gestom nije pljunuo u lice samo Ivici Džebiću, on je pljunuo u lice i svim svojim suborcima čiji je sport gurnuo nekoliko godina unatrag. On je svima njima vjerojatno uzeo ponekog ozbiljnog sponzora, otežao im pronalazak mečeva, zadao ozbiljan udarac njihovim karijerama… Dušan Džakić je uvelike otežao posao i promotorima koji pokušavaju organizirati što bolje priredbe koje, da bi uspjele, moraju imati potporu sponzora i medija. Ovaj divljak je, na koncu konca, pljunuo u lice i samom sebi. Nitko ne priča o tome da je ozlijeđen vrlo impresivno pobijedio kvalitetnog protivnika. Nitko ne broji njegove četiri uzastopne pobjede i analizira njegov očigledni napredak u borilačkom smislu. Mediji samo pišu o tome da je neki “srpski divljak skandalozno pljunuo Hrvata” iako nacionalizam tu nije igrao ulogu. Džakić je samo primitivan.

U sportu koji je pod posebnim povećalom javnosti, svi njegovi akteri imaju još veću odgovornost. I toga moramo biti svjesni. Zvuči nategnuto, no svi mi (borci, promotori, mediji) smo još uvijek pioniri slobodne borbe koja ne postoji niti 20 godina. Kuća se gradi iz temelja, a zato i temelji na kojima će stajati MMA moraju biti čvrsti i zdravi. Pojedincima kao što je Džakić u njemu nema mjesta. I to treba jasno i glasno reći!

Marko Petrak

[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI